Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и библиотека

Shell и Daimler обединяват сили за нов рекорд по икономичност на камион

Shell предоставя горивата и маслата за 10 000-километровия пробег на Daimler „Рекорден пробег 2011 г.“ (Record Run 2011), замислен като изпитание за икономичността на новата им серия камиони.

Shell е ексклузивният доставчик на гориво и масла за тестовете на новите модели камиони Actros Euro V и Actros Euro VI.
Shell предоставя горивата и маслата за 10 000-километровия „Рекорден пробег 2011 г.” на Daimler, които по този начин изпитват икономичността на новата си серия камиони.

Моделите Mercedes-Benz Actros Euro V и Actros Euro VI демонстрираха подобрен разход на гориво спрямо досегашния Actros MP3 Euro V (световен рекордьор за икономичност в категорията на 40-тонните камиони през 2008 г.) И трите камиона са заредени с дизелово гориво Shell FuelSave Diesel и използват масло за тежък режим на работа Shell Rimula R6 LME.


При шофиране в нормални пътни условия по редовен маршрут Ротердам (Нидерландия) – Шчечин (Полша) и обратно, камионите Actros Euro V и Euro VI постигнаха икономия на гориво респективно 7,6% и 4,5% спрямо Actros MP3. В абсолютна стойност това се равнява на среден разход на гориво 25,1 л/100 км за новия Actros Euro V и 25,9 л/100 км за новия Actros Euro VI (при 27,1 л/100 км за Actros MP3). Изпитателният пробег се проведе под наблюдението на DEKRA – Германската асоциация за технически инспекции на МПС.


„Това фантастично постижение  показва ефективността на сътрудничеството ни с Daimler в стремежа ни да осигурим икономичност на световно равнище за товарните превозни средства“, заяви Колин Ейбрахам, вицепрезидент ”Маркетинг на масла и горива” на Shell.


„Нашето сътрудничество с Daimler ни позволява да участваме в разработването на интелигентни смазочни материали в съответствие с най-новите авангардни технологии в изграждането на двигатели, с оглед постигане на максимална икономия на гориво при следващото поколение камиони. Това само по себе си олицетворява инициативата на Shell за Интелигентна мобилност. Като се има предвид, че транспортният сектор генерира близо една четвърт от емисиите на СО2 в света, за нас е жизнено важно да продължим да си сътрудничим за постигане на решения за трайна енергийна ефективност в транспорта.“


Чрез своя подход за Интелигентна мобилност Shell се стреми да съчетае разработването на по-интелигентни продукти за транспорта с по-рационално използване на тези продукти и развиване на по-интелигентна инфраструктура, в която да става това. Така например нашите продукти, водещи до икономия на гориво, се предлагат на пазарите в над 21 страни.


При очакваното значително увеличение на броя на автомобилите през следващото десетилетие, този подход към бъдещето на транспорта има за цел да предостави на потребителите средствата, с които „да използват по-малко енергия и да отделят по-малко емисии“, като същевременно насърчава правителствата, частния сектор и потребителите да търсят съвместни решения на бъдещите предизвикателства в сферата на транспорта.


През 2008 г. в Нардо, Италия, моделът Mercedes-Benz Actros (MP3) на Daimler влезе в световните рекорди на Гинес, използвайки дизелово гориво Shell FuelSave Diesel и масло Shell Rimula R6 LME. При идеални пътни условия на писта той бе определен за най-икономичния 40-тонен камион в света.


Дизеловото гориво Shell FuelSave Diesel намалява до 3% разхода на гориво, поддържайки експлоатационната ефективност на автомобила на високо ниво продължително време. Неговата патентована формула съдържа мощен почистващ агент, предназначен да поддържа чисти горивоподаващите системи на автомобилите, с което способства за оптимално впръскване на горивото в горивната камера, ефективно изгаряне, по-висока мощност и икономичност. Горивото предпазва металните части от корозия и се характеризира с ускорено избистряне и намалена склонност към разпенване.


Изцяло синтетичното масло Shell Rimula R6 LME, разработено в сътрудничество с Daimler, използва уникална технология, която му позволява да се адаптира химически и физически към променящите се нужди на двигателите в тежък режим на работа за целия срок на ползването им. Маслото осигурява подходящо ниво на защита на двигателя и допринася за транспортната ефективност, като намалява разхода на гориво и понижава количеството отделени вредни емисии в отработените газове.


„Рекорден пробег 2011 г.“ с нашите нови камиони Actros Euro V и Euro VI постави нови стандарти за икономичност в автомобилния превоз”, каза д-р Мьолер, началник на отдел „Изпитвания на превозните средства“ към Daimler.


„Определящ фактор за успеха на пробния пробег бе логистиката на зарежданията с гориво, която ни позволи да спазваме дневния график. Shell не само създаде идеални условия за бързо и ефикасно презареждане в началната и крайната точка в тяхната бензиностанция Портланд в Ротердам, но и спомагаше за ежедневното презареждане в Пайне (Хановер) с модерен камион-цистерна. Бихме желали да изкажем благодарност на Shell за професионалната подкрепа и голямата гъвкавост по време на подготовката и провеждането на събитието.“