Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и библиотека

SHELL Академия за горива

Експерти с опит от България и чужбина споделиха с българските специалисти своите познания за разработването на нови горива и технологии, съобразени със съвременните автомобили и горивни системи, на първата по рода си информационна програма за автомобилни специалисти, посветена на горивата – Shell Академия за горива.

Темата на първата от серията срещи беше конвенционалните автомобилни горива, с акцент върху нормативната база в България и ЕС, ролята на присадките, качеството на горивата и системата за контрол. В рамките на Shell Академия за горива се предвиждат още няколко тематични информационни срещи, посветени на неконвенционалните горива и горивата на бъдещето. За участие в първата среща от поредицата бяха поканени представители на автосервизи, компании търговци и вносители на автомобили, медии. Академията е отворена за всички автомобилни специалисти и любители.


Специално за откриването на инициативата в София пристигна г-жа Джоан Смит, учен от екипа на Shell Global Solutions, разработващ новите технологии за горивата Shell. В специална демонстрация пред участниците г-жа Смит представи ролята на добавките в горивата Shell и ефекта им върху елементите на горивната система на автомобила.


Идеята за Shell Академия за горива е разработена на базата на дълбочинно проучване, проведено сред автомобилни специалисти и представители на автосервизи от София и Пловдив. Резултатите недвусмислено показват, че темата за произхода и качеството на горивата е от съществен интерес за тях, но за съжаление в голяма част от случаите те не разполагат с необходимата детайлна и осъвременена информация. Най-често познанията им се основават на личен опит и мнения на клиенти, по-рядко на информация от интернет.


„В годината на 20-тия юбилей на Shell България ние започваме още един иновативен проект – Shell Академия за горива. Той ще ни даде възможност да споделим своето ноу-хау в областта на развитието на новите горива и технологии с българските автомобилни специалисти”– каза г-жа Камелия Славейкова, Изпълнителен директор на Shell България при откриването на Shell Академия за горива. „Вярвам, че комбинацията на световния опит в разработването на иновативни горива Shell и нуждата от специализирана и осъвременена информация по темата ще превърне Shell Академия за горива в полезна инициатива за автомобилните специалисти в България.”