Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и библиотека

SHELL БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ КАМПАНИЯ "ПОЛЗВАЙ КОЛАНА!"

SHELL БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ "ПОЛЗВАЙ КОЛАНА!"

Официално стартира националната кампания за поставяне на предпазни колани на всички седалки в превозните средства, организирана под надслов „Коланите спасяват живот!“ и „Запази детето си!“ от Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Столична община и много обществени организации и фирми, в партньорство с експерти на “Пътна полиция”- Холандия.

Инициативата, чийто начален период е от 7 до 13 март, е насочена към стимулиране използването на обезопасителни колани и от пътниците на задните седалки, както и на обезопасителни системи за превозване на деца в автомобилите.

Във всички страни членки на ЕС законът изисква задължително ползване на обезопасителни колани от водачите и пътниците в автомобилите на всички седалки при пътувания в населени места и извън тях. Съгласно Закона за движение по пътищата поставянето на предпазни колани на задните седалки е задължително. Въпреки законовите разпоредби, статистиката показва, че много малка част от пътниците спазват тези правила.

Подобно е заключението и за употребата  на обезопасителни столчета за превозване на деца. Инициативите и засиленият контрол от страна на полицията за използване на тези предпазни средства ще продължат и след приключване на кампанията. За да поощрят употребата на обезопасителни седалки за превозване на деца, пътните полицаи в цялата страна ще подаряват играчка на всеки водач на автомобил, който ползва такива седалки. Играчките са прототипи на герои от филма „Играта на играчките 3” и са любезно предоставени на МВР за целите на кампанията от страна на Shell България.

Използването на обезопасителни колани е изключително важно за намаляване на броя на загиналите и ранените при тежки пътнотранспортни произшествия. То е сред най-важните приоритети на Европейския съюз в превантивната и контролната дейност с цел ограничаване на огромните загуби от пътнотранспортния травматизъм. Данните сочат, че ако всички водачи и пътници в автомобилите поставят обезопасителни колани при всяко пътуване и децата им пътуват в обезопасителни столчета, за една година ще бъдат предотвратени около 300 смъртни случаи при тежки катастрофи.

Кампанията се провежда в рамките на Меморандума за разбирателство и полицейско сътрудничество, сключен между министерствата на вътрешните работи на България и Холандия. Кампанията цели за едногодишен период 90% от водачите и пътниците на предните седалки да използват коланите, 50% от пътниците на задните седалки и 50% – на обезопасителните системи при превозване на деца.

За една година след началото на първия етап на кампанията за поставяне на предпазни колани на предните седалки в България са оцелели при катастрофи 180 души и още 1400 са предпазени от наранявания.

Изследвания на Европейския съвет за безопасност  на транспорта показват, че всяка година в Европа благодарение на използването на обезопасителни колани се спасяват от смърт над 11 500 души, попаднали в пътнотранспортно произшествие. Предпазните колани намаляват с около 30% броя на загиналите, тежко и леко ранените.