Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и библиотека

SHELL БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ КАМПАНИЯ "ПОЛЗВАЙ КОЛАНА!"

SHELL БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ "ПОЛЗВАЙ КОЛАНА!"
ПОЛЗВАЙ КОЛАНА!

Официално стартира националната кампания за поставяне на предпазни колани на всички седалки в превозните средства, организирана под надслов „Коланите спасяват живот!“ и „Запази детето си!“ от Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Столична община и много обществени организации и фирми, в партньорство с експерти на “Пътна полиция”- Холандия.

Инициативата, чийто начален период е от 7 до 13 март, е насочена към стимулиране използването на обезопасителни колани и от пътниците на задните седалки, както и на обезопасителни системи за превозване на деца в автомобилите.

Във всички страни членки на ЕС законът изисква задължително ползване на обезопасителни колани от водачите и пътниците в автомобилите на всички седалки при пътувания в населени места и извън тях. Съгласно Закона за движение по пътищата поставянето на предпазни колани на задните седалки е задължително. Въпреки законовите разпоредби, статистиката показва, че много малка част от пътниците спазват тези правила.

Подобно е заключението и за употребата  на обезопасителни столчета за превозване на деца. Инициативите и засиленият контрол от страна на полицията за използване на тези предпазни средства ще продължат и след приключване на кампанията. За да поощрят употребата на обезопасителни седалки за превозване на деца, пътните полицаи в цялата страна ще подаряват играчка на всеки водач на автомобил, който ползва такива седалки. Играчките са прототипи на герои от филма „Играта на играчките 3” и са любезно предоставени на МВР за целите на кампанията от страна на Shell България.

Използването на обезопасителни колани е изключително важно за намаляване на броя на загиналите и ранените при тежки пътнотранспортни произшествия. То е сред най-важните приоритети на Европейския съюз в превантивната и контролната дейност с цел ограничаване на огромните загуби от пътнотранспортния травматизъм. Данните сочат, че ако всички водачи и пътници в автомобилите поставят обезопасителни колани при всяко пътуване и децата им пътуват в обезопасителни столчета, за една година ще бъдат предотвратени около 300 смъртни случаи при тежки катастрофи.

Кампанията се провежда в рамките на Меморандума за разбирателство и полицейско сътрудничество, сключен между министерствата на вътрешните работи на България и Холандия. Кампанията цели за едногодишен период 90% от водачите и пътниците на предните седалки да използват коланите, 50% от пътниците на задните седалки и 50% – на обезопасителните системи при превозване на деца.

За една година след началото на първия етап на кампанията за поставяне на предпазни колани на предните седалки в България са оцелели при катастрофи 180 души и още 1400 са предпазени от наранявания.

Изследвания на Европейския съвет за безопасност  на транспорта показват, че всяка година в Европа благодарение на използването на обезопасителни колани се спасяват от смърт над 11 500 души, попаднали в пътнотранспортно произшествие. Предпазните колани намаляват с около 30% броя на загиналите, тежко и леко ранените.