Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и библиотека

Емирът на Катар откри завода „Pearl GTL“

На 22 ноември 2011 г. Негово величество шейх Хамад бин Халифа Ал-Тани, Емир на Катар, откри официално Pearl GTL - най-големият в света завод за производство на течни горива от природен газ (gas-to liquids).

Това е и най-големият енергиен проект в държавата Катар. Пристигналите специално за случая официални гости, сред които Негово кралско височество принц Андрю, херцог на Йорк, направиха обиколка на обекта и бяха запознати с най-модерните технологии за превръщане на залежите от природен газ от находището North Field в Катар във висококачествени течни горива и продукти, които ще се продават на специални цени по целия свят.


Заводът „Pearl GTL“ е разработен съвместно от Qatar Petroleum и Shell и предоставя на Катар допълнителна възможност да използва пълноценно огромните си запаси от природен газ. С прилагане на иновативни технологии и инженерни решения  „Pearl GTL“ превръща природния газ във висококачествени течни горива и продукти, които да могат да достигат до световните пазари.


Главният изпълнителен директор на Shell Петер Возер заяви: „Заводът „Pearl GTL“ е резултат от забележителното партньорство между Qatar Petroleum и Shell. Откриването му е исторически момент за Shell и за нашата индустрия като цяло. Той е кулминация на петте години усърдна работа по изпълнението на проекта и на усилията на Shell в продължение на повече от 35 години да разработи технологията за синтез на течни горива и продукти от природен газ.

Горди сме с постигнатото и за нас е чест, че допринесохме за успеха на „Pearl GTL“ с нашите иновации, технологии и опит в изпълнението на проекти. Shell изразява своята най-дълбока благодарност към народа на Катар за огромната подкрепа, която ни оказа при разработването и изпълнението на проекта „Pearl GTL“. Бихме желали да продължим нашето сътрудничество и в етапа на експлоатация, доставяйки висококачествени горива и продукти на целия свят през идните десетилетия.“


Заводът „Pearl GTL“ е напълно интегриран проект от световен мащаб. Той е разположен в промишления град Рас Лафан, на 80 км северно от Доха. „Pearl GTL“ обединява в едно всички етапи на производство и реализация на синтетични течни продукти от природен газ - от добива на газ в морето, през преработката му на сушата и рафинирането на готовите продукти, до продажбата им по целия свят.

Когато достигне пълната си производствена мощност, „Pearl GTL“ ще има капацитет да произвежда по 140 000 барела висококачествени синтетични продукти на ден (дизелови горива, нафта, керосин, нормални парафини и  базови масла), помагайки по този начин да се посрещне растящото търсене на висококачествени въглеводороди в света. Той ще произвежда също по 120 000 барела дневно съпътстващи продукти (пропан-бутан, кондензат и етан).


Проектът на завода включва изграждане на два основни производствени блока, а основната част от строителните работи приключи в края на 2010 г. Първият блок беше въведен в експлоатация през първото тримесечие на 2011 г., като първата търговска доставка на синтетичен дизел беше извършена през юни 2011 г.

Вторият блок на завода стартира работа през ноември 2011 г. с доставката на газ от сондажи в морето. Инсталацията за преработка на газ заработи бързо, давайки качествен газ, кондензат, пропан-бутан и сяра. Първата от четирите високопроизводителни инсталации от световен мащаб за разделяне на въздух също заработи и произвежда кислород, отговарящ на всички изисквания.


В най-интензивните етапи от строителството на завода „Pearl GTL“ бяха ангажирани 52 000 строителни работници от 60 страни. В неговото проектиране и изграждане са инвестирани 500 млн. часа. В хода на проекта бяха подобрени много рекорди в бранша по отношение на безопасността, като през 2010 г. постигнахме 77 млн. часа без престои поради злополука.