Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и библиотека

Три нови рекорда бяха поставени на пистата Eurospeedway в Германия

Отборът на Технически университет - София зае рекордното в историята на българското участие в Shell Eco-marathon Европа 4-то място във финалното класиране в категорията „Градски тип” автомобили, задвижвани с водородна горивна клетка.

Със своя автомобил Lyna H2 студентите успяха да изминат 63 км с един киловат час енергия, което се равнява на около 480 км с еквивалента на един литър гориво. Това е четвърто поредно участие на софийския отбор в състезанието за икономия на гориво, организирано от Shell, но е първото с автомобил, задвижван с водородна горивна клетка.

Колата на ТУ-София Lyna H2 е първият студентски автомобил с този тип задвижване, направен в България. Студентите, ръководени от доц. Борислав Трайков, получиха и награда за особени постижения в областта на безопасността на автомобила, заемайки призовото трето място в нея.

„Изключително горди сме с класирането, което успяхме да постигнем тази година. То е резултат от натрупания опит, прецизните технически изчисления и дългата подготовка за тазгодишното ни участие в Shell Eco-marathon.”, заяви Благой Бурдин, капитан на отбора на ТУ-София.

„Радвам се на изключителните резултати, постигнати от отбора на Технически университет – София. Предизвикателството, което те поеха, преминавайки от хибриден автомобил към електромобил с водородна горивна клетка, даде заслужени резултати.”, сподели г-жа Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Автомобилът на ТУ–Варна - Pirania 2, който тази година бе конструиран с уникален дизайн, за съжаление не успя да се класира, поради технически причини.

Три рекорда бяха поставени в новата за Shell Eco-marathon категория E-mobility. Италианският отбор mecc-Sun от Политехнически университет Милано проектира кола, задвижвана със слънчева енергия, която е способна да измине невероятните 1 108 километра само с 1 киловат час енергия.

Миналогодишните шампиони от Политехническия университет – Нант, Франция в категорията „Прототипи”, задвижвани с водородна горивна клетка, подобриха собствения си рекорд, изминавайки 590.2 км с един киловат час енергия.

Отборът TERA TUGraz от Университета в Грац (Австрия) се състезава в първия в историята на Shell Eco-marathon старт за коли, задвижвани със зареждаща се батерия (plug-in) в клас „Прототипи”, и постави исторически рекорд, изминавайки 842.5 км с един киловат час енергия.

Победителите в категория електромобили с водородна горивна клетка

Прототипи (E-mobility, Hydrogen):

Прототипи

Място Състезателен номер Отбор Двигател Разстояние

1 201 Polytech’ Nantes, Франция Водородна горивна клетка 590 km/kWh

2 202 University of Applied Sciences, Offenburg, Германия Водородна горивна клетка 409 km/kWh

3 203 Fachhochschule, Trier, Германия  Водородна горивна клетка 390 km/kWh

4 217 INPT-ENSEEIHT, Франция Водородна горивна клетка 359 km/kWh

Градски тип (E-mobility, Hydrogen):

Градски Тип

Място Състезателен номер Отбор Двигател Разстояние

1 601 De Haagse Hogeschool, Холандия Водородна горивна клетка 104 km/kWh

2 619 NTNU, Норвегия Водородна горивна клетка 99  km/kWh

3 617 HAN University, Холандия Водородна горивна клетка 74 km/kWh

4 610 Technical University Sofia, България Водородна горивна клетка 63 km/kWh

• Вижте финалното класиране според категорията автомобили и вида на тяхното задвижване: http://www.shell.com/home/content/ecomarathon/europe/2011_lausitz/results/

• Вижте списъка на победителите при наградите „Извън пистата” на: http://www.shell.com/home/content/ecomarathon/europe/2011_lausitz/winners/off_track_awards/

• Снимки от събитието можете да изтеглите от: http://www.shell.com/home/content/ecomarathon/europe/2011_lausitz/photo_gallery/   

     

За Shell Eco-marathon

По-дълго разстояние, по-малко енергия

Shell Eco-marathon има 27-годишна история. Целта на състезанието е да поощри ученически и студентски отбори от гимназии и университети по цял свят да проектират, конструират и тестват енергийно ефективни автомобили. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с най-малко количество използвана енергия. Състезанието осигурява и уникална възможност за обмяна на опит за тези участници, за които намирането на решения за устойчива мобилност в отговор на световното енергийно предизвикателство, е страст.

Shell Eco-marathon е важна част от отговора на Shell на предизвикателството на устойчивата мобилност. Отборите се състезават в 2 категории:

• Категория „Прототипи”, където изискванията за дизайн се фокусират върху оптимизиране на ефективността и се постигат с футуристични аеродинамични форми.

• Категория „Градски тип”, където се състезават по-разпознаваемите „коли”, които изглеждат и дават усещането за пътническо превозно средство.

За Royal Dutch Shell plc

Royal Dutch Shell plc е регистрирана в Англия и Уелс, със седалище на управление в Хага и акциите и се търгуват на фондовите борси в Лондон, Амстердам и Ню Йорк. В над 90 страни в света компаниите Shell развиват дейности като проучване и производство на нефт и газ; производство на и търговия с втечнен природен газ (LNG) и синтетичен дизел от природен газ (GTL); производство, продажба и дистрибуция на петролни продукти и химикали; а също и с възобновяеми енергийни проекти.

За повече информация, моля посетете: www.shell.com