Новини и библиотека

SHELL ОТКРИВА НОВ ЗАВОД ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МАСЛА В РУСИЯ

Shell откри днес първия завод за производство на масла в Русия, построен от международна петролна компания. Той е разположен в Торжок, Тверска област, така че да може да доставя широка гама от продукти за индустрията, транспорта, както и за крайните потребители в Русия.

3 октомври 2012 г.

С годишен капацитет от 200 мил. литра смазочни материали, това е един от най-големите промишлени комплекси на Shell в света и при пълен капацитет ще осигури 150 нови работни места в Русия.

„Горди сме да открием този впечатляващ нов завод в условията на разрастващ се пазар на смазочни продукти, какъвто е руският пазар”, каза г-н Марк Гейнсбъроу, Изпълнителен вицепрезидент на Shell Global Commercial.

„Снабдителната верига е от ключово значение за ефективните доставки на висококачествените продукти от сериите Shell Helix, Shell Rimula, Shell Spirax, Shell Tellus и Shell Omala. Благодаря на всички, които допринесоха за безопасното изграждане и тестване на съоръжението и ги поздравявам с пускането на завода в действие”, допълни г-н Гейнсбъроу.

На церемонията по откриването присъстваха губернаторът на Тверска област Андрей Шевелев, представители на правителството на Руската федерация, представители на администрацията на Твер и Торжок, висши представители на Shell, както и бизнес партньори и клиенти на компанията.

Андрей Шевелев, Губернатор на Тверска област, коментира: „В резултат на ползотворното сътрудничество между Тверска област и Shell бе направена инвестиция, която ще създаде 150 нови работни места и ще генерира приходи от данъци за местната хазна.

Заводът на Shell за блендиране на масла е отличен пример за характера на инвестициите, които се стремим да привличаме в нашия регион.

Това е най-амбициозният проект, изпълняван някога от чуждестранен инвеститор в Тверска област.

С откриването на новия завод за производство на масла, индустриалните клиенти на Shell в Русия ще могат да получават готови смазочни продукти и в наливно състояние, което ще ускори доставката и ще намали разходите за складиране.

При достигане на пълен капацитет, съоръжението ще може да обслужва и клиенти от съседни страни.

„Shell е важен чуждестранен инвеститор за руския енергиен сектор. Освен мащабните проекти за добив на природен газ и петрол, ние разширяваме производството и продажбата на петролни продукти в Русия”, каза г-н Хари Брекелманс, Изпълнителен директор на Shell за Русия.

„Уверен съм, че качествените масла Shell, произведени в Русия, ще отбележат още една важна стъпка към независимостта на руския пазар от външни доставки”, допълни г-н Брекелманс.

При изграждането на завода са внедрени най-съвременни технологии за производство на смазочни материали. Всички процеси са автоматизирани и се управляват от командна зала, разработена по последни международни стандарти. В завода се прилага стриктна система за контрол на качеството, която включва тестове във всички етапи на производството.

Допълнителна информация:

• Русия е петият по големина пазар за смазочни продукти в света за 2011 г. след САЩ, Китай, Индия и Япония. Очаква се през 2012 г. Русия да изпревари Япония като четвърти най-голям пазар. През 2011 г. Индия, Китай, Русия и Бразилия, отбелязват най-голям ръст в резултат на интензивното развитие на промишлеността и увеличението на броя на леките и тежкотоварни превозни средства (Източник: Kline & Company).

• В Европа Shell управлява собствени заводи за производство на смазочни продукти също в Германия, Турция (съвместно дружество), Франция, Швейцария, Италия, Испания и Обединеното Кралство. По света заводите на Shell са над 50. Наред с това Shell има и 8 рафинерии за базови масла, включително в Холандия.

• Shell Lubricants поддържа цялостна система за контрол на качеството в лабораториите към всеки от своите заводи, като проверки се извършват във всеки етап от производствения процес. Тази система гарантира, че високият стандарт на продуктите е запазен във всички заводи на компанията по света. В лабораторията в Торжок ще работи екип от 5 висококвалифицирани специалисти.

Повече за Shell Lubricants

Терминът „Shell Lubricants” се отнася за всички компании, част от Групата компании Shell, които работят в подразделението на Shell за смазочни материали. За да посрещне нуждите на своите клиенти, Shell предлага широка гама от смазочни продукти с различни приложения, включително при леките, тежкотоварните автомобили и в промишлеността.

Портфолиото от смазочни материали с марката Shell включва Shell Helix®, Shell Rimula® и Shell Spirax®. Shell участва със своята дейност във всяко звено от снабдителната верига на тези продукти. Компанията произвежда базови масла в 8 рафинерии, блендира крайни продукти в близо 70 завода и разпространява и предлага на пазара тези продукти в повече от 100 държави.

Експертите на Shell комуникират с повече клиенти от всеки друг доставчик на смазочни продукти. В Shell работят над 350 технически специалисти и 1000 специалиста по продажби, които обслужват клиенти всеки ден. Предлагаме широка гама от услуги, в допълнение на нашите продукти, включително Shell LubeMatch - онлайн инструмент, който подпомага избора на подходящ смазочен продукт за съответното приложение, и Shell LubeAnalyst - система за предупреждение, която помага на корпоративните клиентите да следят състоянието на техниката и смазочните материали, и по този начин да спестяват пари от поддръжка.

Използваните от Shell най-съвременни технологии се прилагат във всички продукти и технологични партньорства на компанията. Shell управлява 4 водещи изследователски центъра за разработване на смазочни продукти - в Германия, Обединеното кралство, САЩ и Япония (в съвместно дружество заедно с Showa Shell), в които работят над 200 учени и инженери.

Shell има над 150 патентовани смазочни продукти, базови масла и греси. С цел да развива технологиите в производството на смазочни продукти, компанията работи с едни от най-добрите състезателни отбори като Scuderia Ferrari и Penske Racing. Тези технологични партньорства помагат на Shell да разшири своите научни познания и да пренесе наученото на пистите към продуктите, които разработва за широко потребление.

Предупредителна информация

Компаниите, в които Royal Dutch Shell plc притежава пряко или непряко инвестиции, са отделни юридически лица. В това съобщение за медиите “Shell”, “Групата компании Shell” и “Royal Dutch Shell” се използват в някои случаи за удобство, когато става въпрос за Royal Dutch Shell plc и нейните дъщерни компании като цяло. По подобен начин думите „ние”, „нас” и „нашите” също се използват, когато се отнася за дъщерните компании като цяло и тези, които работят за тях. Тези изрази също се използват, когато не е необходимо да се назове конкретната компания или компании.

„Дъщерни компании”, „Дъщерните компании на Shell” и „Компаниите Shell” в този документ се отнасят до компании, върху които Royal Dutch Shell упражнява директен или индиректен контрол, като притежава или мажоритарен брой гласове, или правото да управлява. Компаниите, в които Shell има значително влияние, но не и право да управлява, се споменават като „свързани компании” или „сдружения” (associates), а компаниите, в които Shell е съуправител се наричат „съвместно управлявани дружества” (jointly controlled entities).

В това съобщение за медиите сдруженията и съвместно управляваните дружества се споменават и като „equity accounted investments”. Терминът „делът на Shell” се използва за удобство, за да обозначи прекия и/или непрекия дял (например, чрез нашия  дял от 23% в Woodside Petroleum Ltd.), притежаван от Shell в акционерно дружество, дружество или компания след изключването на дела на трети лица.

Това прессъобщение съдържа прогнозни твърдения относно финансовото състояние, резултати от дейността и бизнеса на Royal Dutch Shell. Всички твърдения, освен тези, отразяващи исторически факти, могат да се считат за прогнозни. Прогнозни твърдения са твърдения, които отразяват очакванията за бъдещето, базирани на сегашните очаквания и предположенията на управителните органи, и включват очаквани и неочаквани рискове и променливи, които могат да доведат до това реалните резултати, изпълнение на работата или събитията да се различават съществено от тези, отразени или загатнати в тези твърдения.

Прогнозните твърдения включват твърдения относно потенциалното излагане на Royal Dutch Shell на пазарни рискове, както и твърдения, изразяващи очаквания, вярвания, оценки, прогнози, преценки и предположения на управителите.

Тези прогнозни твърдения могат да бъдат различени чрез употребата на изрази и фрази като „очакваме”, „вярваме”, „може”, „оценяваме”, „възнамеряваме”, „планираме”, „цели”, „перспектива”, „най-вероятно”, „ще”, „рискове”, „трябва” и други подобни термини и изрази. Има няколко фактора, които могат да повлияят на бъдещата работа на Royal Dutch Shell и да допринесат за това тези резултати да се различават съществено от изразените в прогнозните твърдения, включени в този документ, в т.ч. (но не и единствено):

(а) вариране на цените на суров петрол и природен газ;

(б) промяна в търсенето на продуктите на Shell;

(в) валутни колебания;

(г) резултати от производствени и сондажни дейности;

(д) оценка на резервите;

(е) загуба на пазарен дял и конкуренцията на индустрията;

(ж) физически рискове и рискове , свурзани соколната среда;

(з) рискове, свързани с идентифицирането на подходящи възможности за потенциално придобиване на имущество и цели за придобиване, както и успешното договаряне и изпълнение на такива транзакции;

(и) риск от развиване на дейност в развиващите се страни и страни, които са обект на международни санкции;

(й) законодателни, финансови и регулаторни промени, включително регулаторни действия, касаещи климатичните промени;

(к) икономически и финансови пазарни условия в различните страни и региони;

(л) политически рискове, включително риск от изземване и предоговаряне на условията на договор с правителствени дружества, забавяне или напредък при одобряването на проекти и забавяне възстановяването на общи разходи; и

(м) промяна в търговските условия. Всички прогнозни твърдения, съдържащи се в този документ, са изказани като цяло с уговорки чрез предупредителната информация, съдържаща се или спомената в тази секция. Читателите не трябва да разчитат неоправдано на прогнозните твърдения.

Други фактори, които могат да повлияят на бъдещите резултати, се съдържат във формуляра 20-F на Royal Dutch Shell за финансовата година, приключила на 31 декември 2011 г. (могат да бъдат намерени на www.shell.com/investor и www.sec.gov). Тези фактори също трябва да бъдат взети предвид от читателя. Всяко прогнозно твърдение важи само за датата на това прес-съобщение, 3 октомври 2012 г. Нито Royal Dutch Shell, нито някои от нейните филиали поемат ангажимента да актуализират публично или коригират, което и да е прогнозно твърдение в резултат на нова информация, бъдещи събития или друга информация.

В следствие на тези рискове резултатите могат да се различават съществено от тези, посочени, загатнати или подсказани в прогнозните твърдения в това съобщение за медиите.

В този документ е възможно да сме използвали определени термини като например терминът ресурси, за които е строго забранено от страна на Американската комисия за ценни книжа (The United States Securities and Exchange Commission (SEC)) да бъдат включвани в отчета към нея. Призоваваме инвеститорите от САЩ да разгледат внимателно информацията, оповестена в нашия формуляр 20-F, File No 1-32575, който може да бъде намерен на интернет страницата на комисията www.sec.gov. Можете да получите тези формуляри и от комисията, като се обадите на 1-800-SEC-0330.