Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и библиотека - Shell Eco-marathon 2012

Българските отбори в Shell Eco-marathon Европа 2012

Shell Eco-marathon Европа 2012 - в трескава подготовка за участие

Българските отбори в Shell Eco-marathon Европа 2012 - в трескава подготовка за участие

Два от петте български проекта, одобрени за участие в тазгодишното издание на надпреварата, продължават напред със своята реализация. Технически университет – София ще стане първият български участник в него с plug-in автомобил.

След като спечели конкурса за първи български студентски електромобил с plug-in батерия и така осигури финансиране за проекта си, отборът изгражда изцяло нов „Градски тип” автомобил за своето пето поредно участие в състезанието.

Конкурсът вдъхнови и Технически университет – Варна да започне подготовка за изграждане на електромобил със зареждаща се в мрежата батерия. Този техен проект е в начална фаза и тепърва ще следим неговото равитие, а четвъртото им поредно участие в Shell Eco-marathon тази година ще бъде с усъвършенстван бензинов „Прототип”.

С това обаче работата за отборите не приключва. Преди състезанието в Ротердам, което ще се проведе през втората половина на май, престоят тестове, които могат да доведат до оптимизиране на отделните компоненти. В резултат на натрупания в състезанието опит студентите знаят, че прецизирането на отделните елементи е от голямо значение за крайния успех. Възможно е промени и подобрения да се правят и в боксовете по време на самото състезание.

Технически предизвикателства от нов характер

Едно от основните предизвикателства пред отборите тази година ще бъде преминаването през петте 90° градусови завоя на новата писта по улиците на Ротердам, Холандия. Затова студентите отделят специално внимание на кормилната уредба, която трябва да бъде изключително прецизно конструирана.

За първи път Shell Eco-marathon Европа ще се проведе на специално изградено трасе в градски условия, за да даде възможност на младите инженери да демонстрират приложимостта на своите иновативни транспортни решения на бъдещето. Направете своята обиколка на 16-километровото трасе по улиците на Ротердам сега.

Дизайн, вдъхновен от природата

Аеродинамичната формата на водна капка е това, към което се стремят студентите на Технически университет – София при проектирането на своя автомобил. Тя ще сведе до минимум въздушното съпротивление и ще подобри енергийната ефективност на автомобила.

Наред с това отборът използва прецизни компоненти от висококачествени материали като например алуминиеви сплави за олекотяване на шасито, високоякостна стомана за спирачните дискове и за някои елементи на трансмисията, позлатени куплунги за намаляване на електрическото съпротивление, високопрецизен електродвигател и управляваща електроника. „Уникален е всеки един автомобил в състезанието.

Еднакви за всички обаче са законите на физиката, което налага значително приближаване на формата на купето и използваните материали до тези, които водещите отбори влагат при разработването на своите прототипи”, споделя капитанът на ТУ-София Благой Бурдин.

ТУ-Варна ще се концентрира върху подобряване на аеродинамичните характеристики на своето купе и обновяване на интериорния дизайн с цел осигуряване по-голям комфорт за пилота. Тази тяхна идея е в унисон с новата локация на състезанието в градски условия.

  

Екипност, отборен дух и приемственост

Едно от най-важните условия за успех в Shell Eco-marathon е добрата работа в екип. „Всеки нов член на отбора се научава, че само с екипна работа и отборен дух можем да имаме сериозни постижения”, споделя Благой Бурдин – капитан на отбора на ТУ-София. Участието в отборите и поемането на точно определена дейност от работата по автомобила са изцяло доброволни и свързани с интересите на отделните студенти.

Българските проекти в Shell Eco-marathon, чието реализиране се отлага

Идейните проекти на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм, гр. Чепеларе и Технически университет – София – филиал Пловдив също бяха одобрени да участват в тазгодишното издание на Shell Eco-marathon Европа в Ротердам.

Всяка първа стъпка обаче е трудна и изисква дълга подготовка и изграждане на знания, умения и капацитет за проектиране и конструиране на автомобил за Shell Eco-marathon. Вярваме, че огромният ентусиазъм и амбиция ще им помогнат занапред да реализират свой проект в рамките на Shell Eco-marathon и се радваме, че продължават да се стремят към това, полагайки основите на своя успех.

Научете повече за състезанието на нашия уебсайт

www.shell.com/ecomarathon/europe

Присъединете към нас и на

www.twitter.com/shell_ecomar

http://www.facebook.com/pages/Shell-Eco-marathon-Europe/215803575160814

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001019891601

 

Въпроси и медийни запитвания

Даниела Стоянова, AMI Communications

тел.: 02 989 5115, 0897 099 120, email: daniela.stoyanova@amic.bg