Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и библиотека

България за първи път с plug-in автомобил в Shell Eco-marathon

Студентите от ТУ-София и ТУ–Варна представиха своите иновативни решения за интелигентна мобилност

София, 08 май 2012 г.

Отборите на Технически университет – София и Технически университет – Варна представиха официално енергийно ефективните автомобили, с които ще се състезават в 28-ото издание на инициативата за икономия на гориво Shell Eco-marathon. За първа година страната ни ще бъде представена в състезанието за устойчива мобилност с електромобил със зареждаща се от електрическата мрежа батерия (plug-in). Електромобилът е проектиран и конструиран от студентите на ТУ-София за петото им поредно участие в надпреварата. Очакването е той да изминава минимум 100 км. с 1 кВтч. енергия по време на състезанието.

Отборът на ТУ–Варна е подобрил и усъвършенствал бензинов прототип за четвъртото им участие в Shell Eco-marathon Европа. Студените са изчислили, че трябва да направят 1500 километра пробег с 1 литър гориво.

На събитието за представянето на българските студентски автомобили, конструирани за Shell Eco-marathon 2012, присъстваха посланикът на Кралство Холандия в България Н.Пр. Карел ван Кестерен, посланикът на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия в България Н.Пр. Джонатан Алън, министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов, ректорите, деканите и отборите на ТУ – София и ТУ – Варна, представители на медиите.

Капитаните на екипите представиха двата автомобила и технологичните нововъведения в тях.

Електромобилът със зареждаща се от електрическата мрежа батерия (plug-in) на ТУ-София се нарича „Eкo 1”. Конструирането му е финансирано от FullCharger България – наградата за първо място, което студентите печелят в конкурса за проект на първи български студентски електромобил, организиран от Shell България през октомври миналата година.

Електромобилът „Eкo 1” се захранва от 3-килограмова литиево-йонна батерия с капацитет 0,5 кВтч. Студентите на ТУ-София са изчислили, че тя ще трябва да издържи на 20-километров или 40-минутен пробег с едно зареждане. Батерията се захранва посредством 36-волтов трансформатор от 220-волтовата електрическа мрежа, а за нейното зареждане са нужни от 2 до 3 часа.

Всеки един от елементите на „Eкo1” е прецизно проектиран за постигане на максимално добър резултат по време на състезанието. Студентите са заложили на аеродинамичната форма на електромобила, вдъхновена от природата – купето е конструирано във формата на водна капка. Тя ще сведе до минимум въздушното съпротивление и ще увеличи енергийната ефективност на превозното средство. Главната цел на отбора е да подобри миналогодишния си резултат в Shell Eco-marathon - четвърто място в категорията „Градски тип”.

Студентите от ТУ-Варна са обновили автомобила, с който отборът се състезава в Shell Eco-marathon 2009. Днес техният бензинов прототип е с подобрен аеродинамичен дизайн и интериор за по-голям комфорт на пилота.  „Орел” ще се състезава с изцяло новa и усъвършенстванa ходова част и олекотено шаси. Целта на отбора е да покажат техническите си умения и да изминат максимално разстояние по време на състезанието с минимално количество гориво.

Министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов – патрон на българското участие в Shell Eco-marathon за втора поредна година приветства студентите и даде старт на демонстрацията на автомобилите на двата отбора.

„Инициативата Shell Eco-marathon е добра платформа за научни познания и практически постижения на българските студенти от инженерните дисциплини, в които в последните години се забелязва недостиг. Подкрепям усилията на отборите от ТУ-София и ТУ-Варна в разработването на иновативни решения за устойчива мобилност. Пожелавам успех на българското участие в предстоящата надпревара и вярвам, че то ще представи страната ни достойно”, каза проф. Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката.

Г-жа Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България допълни: „Българските отбори в Shell Eco-marathon изминаха дълъг път на развитие. С всяка изминала година студентите ни натрупват все повече умения и знания, намират все по-иновативни енергийно ефективни решения, постигат все по-добри резултати по време на състезанието. Вярваме че благодарение на креативните си решения за интелигентна мобилност те  ще могат  да се наложат като достоен конкурент в европейската надпревара.

Научете повече за състезанието на нашия уебсайт:

www.shell.com/ecomarathon/europe

Присъедините към нас и на:

www.twitter.com/shell_ecomar

www.facebook.com/ecomarathoneurope