Нешка Робева подкрепя наш участник в Shell Eco-marathon 2014

Легендарният треньор по художествена гимнастика ще напътства и мотивира студентите в подготовката им за европейските финали на състезаниет.

Най-успешният български треньор по художествена гимнастика Нешка Робева подкрепи отбора на Русенски университет „Ангел Кънчев” в подготовката им за международното състезание по енергийна ефективност Shell Eco-marathon Европа 2014. Тя стана ментор на студентите, дебютанти в тазгодишното, 30-то юбилейно издание на надпреварата, в която крайната цел е участниците да изминат максимално разстояние с минимален разход на гориво.

Нешка Робева на среща със студентите от гр. Русе

Нешка Робева посети лабораторията на студентите в Русе в началото на месец март тази година и се запозна с предизвикателствата, пред които са изправени младежите в конструирането на автомобила. Тя прие присърце тяхната кауза, защото цял живот работи в подкрепа на родните млади таланти.

„Това, което ми харесва в тази инициатива е, че има едновременно състезателен и възпитателен характер. От една страна младите хора участват в истинска спортна надпревара, която изисква хъс, отдаденост и воля за успех. От друга, проектът ги изправя пред предизвикателството да търсят решение на някои от най-наболелите проблеми на съвременността – изчерпването на енергийните ресурси, климатичните промени и замърсяването на околната среда. Ще дам всичко от себе си, за да вдъхна на студентите вяра в собствените им сили и самочувствие на победители преди престижното състезание”, сподели  Робева.

В срещите си със студентите Нешка Робева ще предаде своя дългогодишен опит в световния спорт и най-важните уроци и практики за постигане на успех, които е научила. Тя ще им даде полезни съвети как да мобилизират всичките си качества в работата по проекта като един екип и как да се справят с напрежението преди началото на надпреварата.

Дебютантите за 2014 г. ще се състезават с електромобил, задвижван от електрическа батерия, в категория „Прототипи“. Работата по него значително напредва. Капитанът на отбора Димо Иванов предвижда колата да бъде в готовност за първи тестове в края на месец април. Студентите от Русе са силно амбицирани да представят достойно страната ни на финалите, като за целта ще използват усъвършенствани технологии в изработването на формата и окачването на колата, които подобряват аеродинамиката и намаляват разхода на енергия.

На силна менторска подкрепа се радват още два български отбора в Shell Eco-marathon Европа 2014 – този на Технически университет–Варна и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й.Вапцаров“ – гр. Чепеларе. Актьорът от Драматичен театър-Варна Димо Алексиев с готовност продължава подкрепата си към варненските студенти, а олимпийският шампион по биатлон Екатерина Дафовска и тази година неотлъчно ще следи изявите на учениците от Чепеларе в европейската надпревара.

Научете повече за състезанието на нашия уебсайт:

www.shell.com/ecomarathon/europe

Медийни запитвания:

Тони Стойкова, AMI Communications за Shell Bulgaria

Тел: 989 5115, 0892 256 188 или е-mail: toni.stoykova@amic.bg

За Shell Eco-marathon Европа

Shell Eco-marathon е едно от най-иновативните и свързани с редица предизвикателства състезания за ученици и студенти в света, което се провежда всяка година в Европа, Америка и Азия. Целта на инициативата е да насърчи отбори от средни училища и университети по цял свят да проектират, конструират и да се състезават с енергийно ефективни автомобили. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с 1 кВтч. или 1 литър гориво.

Shell Eco-marathon осигурява и уникална възможност за обмяна на опит между тези участници, за които намирането на решения за устойчива мобилност в отговор на световното енергийно предизвикателство, е страст. Shell Eco-marathon демонстрира нагледно ангажимента на Shell да подпомогне света в посрещането на нарастващите енергийни нужди, работейки съвместно с партньори и студенти от цял свят.

Тридесетото издание на Shell Eco-marathon Европа ще се състои от 15-18 май 2014 г., за трети пореден път в Ротердам, Холандия. Мястото предлага редица предизвикателства, за да вдъхнови всички европейци, които се интересуват от проблема за бъдещето на енергията и как технологиите могат да задоволят нарастващата нужда от енергия на човечеството.

Shell Eco-marathon е глобална инициатива с отделни събития в САЩ и Азия: Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка ще се проведе от 29 март до 1 април в Хюстън, САЩ; Shell Eco-marathon Азия - от 04 до 07 юли в Куала Лумпур, Малайзия.

За Royal Dutch Shell plc

Royal Dutch Shell plc е регистрирана в Англия и Уелс, със седалище на управление в Хага и акциите и се търгуват на фондовите борси в Лондон, Амстердам и Ню Йорк. В над 80 страни в света компаниите Shell развиват дейности като проучване и добив на нефт и газ; производство и търговия с втечнен природен газ (LNG) и синтетичен дизел от природен газ (GTL); производство, продажба и дистрибуция на петролни продукти и химикали; а също и проекти за възобновяеми енергийни източници.

Научете повече на: www.shell.com.