Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и съобщения до медиите

Община Варна подкрепя местните участници в Shell Eco-marathon

Варна, 31 март 2014 г. Община Варна демонстрира подкрепата си за студентите от Техническия университет, участници в европейската надпревара Shell Eco-marathon 2014 на специално организирано събитие. На среща с бъдещите инженери г-жа Веселина Иванова – началник отдел „Образование“ обяви ангажираността на институцията към отбора и им пожела да представят достойно града и университета си на престижната международна надпревара. Към пожеланията за успех на студентите се присъедини и доц. д-р инж. Христо Скулев – заместник-ректор на Технически университет Варна, домакин на събитието.
Shell Eco-marathon 2014

г-жа Камелия Славейкова - изпълнителен директор на Shell България

„Студентите от ТУ - Варна в Shell Eco-marathon Европа са носили гордост на града през годините на своето участие в Shell Eco-marathon. Тяхната нестихваща амбиция да покоряват нови върхове в международни изяви като Shell Eco-marathon, както и знанията и практическите умения, които придобиват, изпълва община Варна с радост от факта, че тези млади таланти растат и се развиват сред нас. Техните начинания са в синхрон с кандидатурата на града за Европейска младежка столица за 2016 г. Пожелавам успех на момчетата в едно толкова сериозно начинание и с нетърпение ще очакваме тяхното победоносно завръщане от финалите в Ротердам“, заяви г-жа Иванова.

Shell Eco-marathon 2014

В лабораторията на студентите от Варна.

Екипът на Технически университет – Варна в Shell Eco-marathon 2014  ще се конкурира с над 224 отбора от цяла Европа в търсене на ефективни и екологично ориентирани транспортни решения. За целта те полагат последователни усилия за подобреняване на конструкцията на електромобила си, така че той да се придвижва с по-нисък разход на енергия, каквито са изискванията на състезанието.

„С днешното събитие бихме искали да вдъхнем увереност и самочувствие на студентите от Технически университет - Варна, да им помогнем да повярват в своите сили и възможности. През миналата година те конструираха автомобил с изключително интересен дизайн, а сега работят непрекъснато по подобряване на неговата енергийна ефективност. Тази година повече от всякога студентите имат нужда от подкрепата на ръководството на университета, на местните власти, на местните медии и на всички нас, за да могат успешно да завършат своя проект.“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Отборът на Технически университет – Варна ще премери сили на финалите на Shell Eco-marathon Европа с електромобил, зареждан от електрическата мрежа. Тази година студентите ще се изправят пред едно допълнително предизвикателство – промяната в траекторията на градската писта. За целта пилотът на ТУ – Варна работи върху усъвършенстване стратегията за управление на автомобила, за да спести гориво и изведе екипа си на челни позиции в крайното класиране.

За Shell Eco-marathon Европа

Shell Eco-marathon е едно от най-иновативните и свързани с редица предизвикателства състезания за ученици и студенти в света, което се провежда всяка година в Европа, Америка и Азия. Целта на инициативата е да насърчи отбори от средни училища и университети по цял свят да проектират, конструират и да се състезават с енергийно ефективни автомобили. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с 1 кВтч. или 1 литър гориво.

Shell Eco-marathon осигурява и уникална възможност за обмяна на опит между тези участници, за които намирането на решения за устойчива мобилност в отговор на световното енергийно предизвикателство, е страст. Shell Eco-marathon демонстрира нагледно ангажимента на Shell да подпомогне света в посрещането на нарастващите енергийни нужди, работейки съвместно с партньори и студенти от цял свят.

Тридесетото издание на Shell Eco-marathon Европа ще се състои от 15-18 май 2014 г., за трети пореден път в Ротердам, Холандия. Мястото предлага редица предизвикателства, за да вдъхнови всички европейци, които се интересуват от проблема за бъдещето на енергията и как технологиите могат да задоволят нарастващата нужда от енергия на човечеството. 

Shell Eco-marathon е глобална инициатива с отделни събития в САЩ и Азия: Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка ще се проведе от 29 март до 1 април в Хюстън, САЩ; Shell Eco-marathon Азия - от 04 до 07 юли в Куала Лумпур, Малайзия. 

За Royal Dutch Shell plc

Royal Dutch Shell plc е регистрирана в Англия и Уелс, със седалище на управление в Хага и акциите и се търгуват на фондовите борси в Лондон, Амстердам и Ню Йорк. В над 80 страни в света компаниите Shell развиват дейности като проучване и добив на нефт и газ; производство и търговия с втечнен природен газ (LNG) и синтетичен дизел от природен газ (GTL); производство, продажба и дистрибуция на петролни продукти и химикали; а също и проекти за възобновяеми енергийни източници. 

Научете повече на: www.shell.com.

Page Tools