Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и съобщения до медиите

ЮНЕСКО в България подкрепя родните участници в Shell Eco-marathon

Генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова също поощри студентите в техните усилия за постигане на устойчива мобилност.

Националната Комисия на Република България за ЮНЕСКО стана патрон на българското участие в международното състезание за енергийна ефективност Shell Eco-marathon Европа 2014.

Като организация, посветена на образованието, науката, културата и комуникациите, ЮНЕСКО вижда в Shell Eco-marathon Европа успешен модел за взаимодействие между младите таланти и бизнеса, в хода на което бъдещите инженери изграждат своята визия за справяне с глобалните енергийни предизвикателства.

Shell Eco-marathon Европа - по градското трасе в Ротердам, Холандия

Shell Eco-marathon Европа - по градското трасе в Ротердам, Холандия

„Приветстваме ентусиазма на тези млади хора и им пожелаваме успех в начинанието“, коментира г-жа Румяна Митрева, Главен секретар на Националната Комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Автомобилът на отбора от гр. Чепеларе - Ротердам 2014

Автомобилът на отбора от гр. Чепеларе - Ротердам 2014

Генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова също сърдечно приветства българските студенти с думите: „ЮНЕСКО полага всички усилия да насърчава образованието и да събужда интерес към науката и иновациите. Искрено симпатизирам на тези талантливи млади хора за устрема и постоянството, с които търсят решения на глобалните екологични и енергийни предизвикателства и им желая успех в надпреварата. “

„Подкрепата на една толкова значима и авторитетна институция вдъхва допълнителна вяра в нашите сили и възможности. Сега сме още по-мотивирани и амбицирани да работим върху разработването на автомобил, с който да представим България достойно в Ротердам “, сподели Димо Иванов, капитан на отбора на Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Три родни отбора ще участват във финалите на 30-тото, юбилейно издание на Shell Eco-marathon Европа. Наред с Русенския университет, сред тях са опитният вече екип на Технически университет – Варна и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе. Поради амбицията на отбора на Технически университет – София да създаде изцяло нов автомобил на високо технологично равнище, с който екипът да се бори за първо място, студентите отложиха участието си в състезанието за следващата 2015 г., когато вярват, че ще впечатлят всички конкуренти със своя автомобил.   

Българските участници са изпълнени с енергия и ентусиазъм за победа в надпреварата и се надяват посредством личния си пример да привлекат повече свои връстници към идеята на Shell Eco-marathon Европа – интелигентна мобилност и устойчиво развитие за поколения напред.  

Научете повече за състезанието на нашия уебсайт:

www.shell.com/ecomarathon/europe

Медийни запитвания:

Тони Стойкова, AMI Communications за Shell Bulgaria

Тел: 989 5115, 0892 256 188 или е-mail: toni.stoykova@amic.bg 

За Shell Eco-marathon Европа

Shell Eco-marathon е едно от най-иновативните и свързани с редица предизвикателства състезания за ученици и студенти в света, което се провежда всяка година в Европа, Америка и Азия. Целта на инициативата е да насърчи отбори от средни училища и университети по цял свят да проектират, конструират и да се състезават с енергийно ефективни автомобили. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с 1 кВтч. или 1 литър гориво. 

Shell Eco-marathon осигурява и уникална възможност за обмяна на опит между тези участници, за които намирането на решения за устойчива мобилност в отговор на световното енергийно предизвикателство, е страст. Shell Eco-marathon демонстрира нагледно ангажимента на Shell да подпомогне света в посрещането на нарастващите енергийни нужди, работейки съвместно с партньори и студенти от цял свят.  

Тридесетото издание на Shell Eco-marathon Европа ще се състои от 15-18 май 2014 г., за трети пореден път в Ротердам, Холандия. Мястото предлага редица предизвикателства, за да вдъхнови всички европейци, които се интересуват от проблема за бъдещето на енергията и как технологиите могат да задоволят нарастващите потребности на човечеството. Shell Eco-marathon е глобална инициатива с отделни събития в САЩ и Азия: Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка ще се проведе от 29 март до 1 април в Хюстън, САЩ; Shell Eco-marathon Азия - от 04 до 07 юли в Куала Лумпур, Малайзия.  

Page Tools