Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и съобщения до медиите

"Участниците в Shell Eco-marathon на среща с кмета на Чепеларе "

Учениците от Чепеларе, които учстваха в Shell Eco-marathon Европа 2014 и изминаха близо 93 км с 1 кВтч, се срещнаха с кмета на града.

Чепеларе, 8 юли 2014 г.

Кметът на град Чепеларе – Тодор Бозуков, поздрави учениците за успешното им участие на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2014 по време на официална среща с регионалните медии, на която той бе домакин. Специално за гостите на събитието учениците направиха демонстрация с футуристичния автомобил на централния площад в града.

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ - град Чепеларе се представи за втора поредна година на финалите на Shell Eco-marathon Европа с електромобил, задвижван от електрическа батерия и соларен панел, но с изцяло нова концепция за дизайн спрямо 2013 г. Младите таланти заложиха на ново купе и по-лека рама с цел постигане на по-добра аеродинамика и икономия на енергия. На градското трасе в Ротердам те изминаха близо 93 км с 1 кВтч енергия и се наредиха на 27-то място в класацията за тяхната категория, която тази година беше много по-оспорвана.

„Малък град като Чепеларе предлага ограничени възможности за международни изяви на своите талантливи младежи. Именно затова изграждането на традиция на участие на гимназията в Shell Eco-marathon е важен фактор за бъдещото им професионално развитие. Инициативата предоставя отлична платформа за усвояване на нови познания и практически умения за учениците и това обогатява допълнително наученото в училище. Благодарна съм на Shell България, че отново подкрепи участието ни и помогна на младежите да натрупат нови знания в областта на енергийната ефективност,” сподели Елена Касабова, мениджър на отбора и директор на гимназията. 

„Екипът на Shell България е доволен от представянето на отбора от гр. Чепеларе, който за втора поредна година прояви смелост и постоянство, за да премери сили с опитни отбори от цяла Европа. Силната конкуренция на финалите на състезанието обаче показа, че младите български таланти трябва да бъдат по-добре подготвени, за да посрещнат достойно растящата конкуренция в Shell Eco-marathon Европа,“ коментира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България. 

За участието си през 2015 г. отборът предвижда подобрения в технологията на директното задвижване на автомобила на база наблюденията и научените уроци от тазгодишното им участие. Учениците ще търсят по-креативни и ефективни начини за използване на естествената инерция с цел намаляване разхода на енергия. Последователното участие на отбора на Професионалната гимназия „Н.Й. Вапцаров“ в Shell Eco-marathon Европа, както и взаимодействието с ученици и студенти от други европейски страни по време на състезанието, им дава възможност да надградят своите познания в сферата на иновативните транспортни решения, които на по-късен етап ще приложат в технологията на своя автомобил. 

Рекордите в Shell Eco-marathon Европа 2014

В категорията „Прототипи“ познатите победители от френския отбор Microjoule – La Joliverie подобриха рекорда си от миналата година с резултат от 3 314,9 км с 1 литър гориво. Това е подобрение с 11% спрямо миналата година.

Сред автомобилите от „Градски тип“, задвижвани от бензин, отново френски екип – този на Lycee Louis Delage, постигна нов рекорд от 468,8 км с 1 литър гориво. Резултатът му от 2013 г. е подобрен с 73,1 км за кВтч. Отборът Sluchtspecht от университета за приложни науки в Офенбург, Германия, подобри представянето си с 389 км в категорията с дизел. Сред градския тип автомобили, задвижвани от водородна горивна клетка, студентите от La Joliverie Polytech в Нант подобриха резултата си, като изминаха 150,5 км за единица енергия.

Португалският отбор AERO@UBI представи една отличителна иновация. Те конструираха кола, която няма кормило, а вместо това се придвижва, ръководена от движенията на тялото на водача.

Научете повече за състезанието на нашия уебсайт: 

www.shell.com/ecomarathon/europe

Медийни запитвания:

Драгомир Гюров, AMI Communications за Shell Bulgaria

Тел: 02 989 5115, 0886 634 580 или е-mail:dragomir.gyurov@amic.bg

За Shell Eco-marathon Европа

Shell Eco-marathon е едно от най-иновативните и свързани с редица предизвикателства състезания за ученици и студенти в света, което се провежда всяка година в Европа, Америка и Азия. Целта на инициативата е да насърчи отбори от средни училища и университети по цял свят да проектират, конструират и да се състезават с енергийно ефективни автомобили.

Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с 1 кВтч или 1 литър гориво. Shell Eco-marathon осигурява и уникална възможност за обмяна на опит между тези участници, за които намирането на решения за устойчива мобилност в отговор на световното енергийно предизвикателство, е страст. Shell Eco-marathon демонстрира нагледно ангажимента на Shell да подпомогне света в посрещането на нарастващите енергийни нужди, работейки съвместно с партньори и студенти от цял свят

 

За Royal Dutch Shell plc 

Royal Dutch Shell plc е регистрирана в Англия и Уелс, със седалище на управление в Хага и акциите и се търгуват на фондовите борси в Лондон, Амстердам и Ню Йорк. В над 80 страни в света компаниите Shell развиват дейности като проучване и добив на нефт и газ; производство и търговия с втечнен природен газ (LNG) и синтетичен дизел от природен газ (GTL); производство, продажба и дистрибуция на петролни продукти и химикали; а също и проекти за възобновяеми енергийни източници. 

Научете повече на: www.shell.com

Page Tools