Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и съобщения до медиите

РУСЕ С ФУТУРИСТИЧЕН АВТОМОБИЛ НА SHELL ECO-MARATHON 2015

Студентите от Русе ще представят футуристичен автомобил на Shell Eco-marathon Европа 2015
Shell Eco-marathon 2015

Отборът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ е един от 230-те екипа от 30 страни в Европа и Африка, които ще се състезават в юбилейното 30-то издание на иновативното състезание Shell Eco-marathon Европа. Подготовката на автомобила за състезанието в Ротердам през май 2015 г. преминава в изцяло нова, оборудвана лаборатория, предоставена от университета в знак на неговата подкрепа за студентите.

Студентите отново ще се състезават в категорията „Прототипи“ със своя футуристичен автомобил, задвижвани от електрическа батерия. Амбиция и увереност в собствените сили са основният двигател на отбора в подготовката за тридесетото издание на единственото по мащаб състезание за иновации в транспорта и икономията на гориво на Стария континент.

Нововъведенията в автомобила на Русе през 2015 г. започват с напълно новия и различен дизайн. Купето и джантите на прототипа ще бъдат изработени от високотехнологични материали, за да се постигне оптимално тегло, а гумите ще бъдат с ниско съпротивление. Амбицията на отбора е да намали теглото на прототипа поне наполовина – до около 35-40 килограма, с цел още по-добра енергийна ефективност. Очаква се в резултат от нововъведенията колата да измине по-голямо разстояние на трасето в Ротердам в сравнение с 2014 г.

За тазгодишното състезание превозното средство ще разполага с по-ефективен двигател, а батериите, на които ще разчита за захранването, ще бъдат базирани на съвременните технологии за съхраняване на електрическа енергия. Прототипът носи името DТT – съкращение от името на катедрата на студентите „Двигатели и транспортна техника“ в Русенския университет.

През 2015 г., в тридесетото издание на единственото по рода си състезание за иновативни и енергийно ефективни автомобили, отборът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ отново ще бъде ръководен от д-р Симеон Илиев, а капитан ще е Димо Илиев. Управлението на футуристичния автомобил е поверен във вещите ръце на пилотите от миналата година Виктор Стоянов и Сюзан Мехмедова. През 2015 г. отборът е решен да влезе в топ 20 в категория „Прототипи“ и да докаже, че заслужава подкрепата на университета и местната общественост.

„Това, което научихме миналата година, е, че доброто представяне е сбор от приноса на всеки член на отбора. Без здравия екипен дух и сплотеност, усърдна работа и отдаденост, нищо не би могло да бъде възможно. Благодарни сме да сме част от семейството на Shell Eco-marathon за втора поредна година“, сподели капитанът Димо Илиев.

След достойното им представяне през 2014 г., тази година участието на студентите в престижния Shell Eco-marathon Европа продължава да се ползва с подкрепата на община Русе и фондацията „Русе-град на свободния дух“, която е един от основните спонсори на отбора.

През 2014 г., русенският отбор дебютира в Shell Eco-marathon и постигна най-доброто разстояние от българските отбори в надпреварата – студентите изминаха 168,27 км с 1 кВтч електроенергия и се класираха на 23-то място в категорията „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия.

Европейското състезание Shell Eco-marathon е грандиозен фактор в развитието на младите инженерни таланти и неговата роля нараства с всяка изминала година. Shell Eco-marathon има едновременно състезателен и възпитателен характер. „С всяка изминала година стандартът на работа и конкуренцията в Shell Eco-marathon растат. След впечатляващото си дебютно представяне вярвам, че участието на русенските студенти през 2015 г. ще достигне по-високо ниво и ще отправи ясен сигнал за огромните възможности на българските участници в решаването на предизвикателства от световен характер“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

За повече информация за състезанието, можете да посетите www.shell.com/semeurope или да последвате официалните профили в социалните мрежи

Медийни запитвания:

Драгомир Гюров

AMI Communications за Shell Eco-marathon 2015

02 989 5115 | 0886 634 580

Dragomir.Gyurov@amic.bg

ЗА Shell Eco-Marathon

Shell Eco-marathon е уникална глобална инициатива, която поставя пред студенти и ученици предизвикателството да изпитат границите на енергийната ефективност на пътя. Състезанието предлага арена за студентите и учениците да тестват превозни средства по свой дизайн и  изработка. Целта на Shell Eco-marathon e да вдъхнови младите хора да се превърнат в учени и инженери на бъдещето.

Предизвикателството изисква иновативен подход към заданието, креативност и екипна работа. То е уникално преживяване в реална среда, която предоставя на студентите безценни умения и познания. Shell Eco-marathon, заедно със Shell Energy Lab и форумът Powering Progress Together, привлича хиляди посетители всяка година и предизвиква дебат около бъдещето на енергията и мобилността.

По време на Shell Eco-marathon Европа помежду си се състезават представители на бъдещото поколение от инженери и учени на възраст между 16 и 25 години от около 30 страни. Успехът се определя от разстоянието, което всеки отбор изминава с 1 кВтч енергия или 1 литър гориво. Домакин на надпреварата е град Ротердам, Холандия, където благодарение на пригоденото за целта улично трасе, Shell прави състезанието достъпно за широката общественост.

Shell Eco-marathon Европа демонстрира нагледно отдадеността на Shell да помогне отговорно на света за решаване на проблема със задоволяването на нарастващите му енергийни потребности и показва своя стремеж към екипна работа, като обединява заедно ученици, студенти, партньори и широката общественост.

От друга страна, чрез състезанието Shell показва нагледно колко важен е диалогът и общите усилия между всички заинтересовани страни, в т.ч. академичната общност, бизнеса, правителствата, неправителствените организации и медиите, в търсене на отговор на световните енергийни и екологични предизвикателства на нашето съвремие и бъдеще.

Не на последно място, във времена на съвременна глобализация, Shell Eco-marathon насърчава толерантността и работата в среда на разнообразни култури и нации. Участниците преодоляват бариерите помежду си, обединени от идеята за устойчиво бъдеще за всички. Те се учат да работят по проект, както и в екип, и така още от студентската скамейка придобиват професионални умения.

Shell Eco-marathon Европа ще отбележи своята 30-та годишнина от 21 до 24 май 2015 г. по улиците на Ротердам, Холандия. В града състезанието се провежда за четвърти пореден път. За да привлече вниманието и да вдъхнови европейските граждани, които са заинтересовани от бъдещето на нашата енергия и от технологиите, които могат да задоволяват бъдещите ни потребности, наред със състезанието, на мястото на провеждането му се предлагат различни съпътстващи събития и дейности.

Shell Eco-marathon е глобална инициатива с подобни ежегодни събития в САЩ и в Азия: Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка ще се състои от 9 до 12 април в Детройт, щат Мичиган, САЩ, а Shell Eco-marathon Азия - от 26 февруари до 1 март в Манила, Филипините.

ЗА Royal Dutch Shell Plc

Royal Dutch Shell plc е регистрирана в Англия и Уелс, с централа в Хага и акциите ѝ се търгуват на фондовите борси в Лондон, Амстердам и Ню Йорк. В над 70 страни компаниите на Shell развиват дейности като проучване и добив на нефт и газ; производство и търговия с втечнен природен газ и синтетичен дизел от природен газ; производство, продажба и дистрибуция на петролни продукти и химикали; а също и проекти за възобновяеми енергийни източници. За повече информация, посетете www.shell.com

Page Tools