Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и съобщения до медиите

Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО става патрон на българското участие в Shell Eco-marathon Европа

Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО продължава своя патронаж на българското участие в международното състезание за енергийна ефективност Shell Eco-marathon Европа 2015 за втора поредна година.
The Ubaldina, #46, Prototype, running on Gasoline, competing for team Comandini, from Ipsia U. Comandini High School, Cesena, Italy makes a practice run on the track during day 1 of the Shell Eco-marathon Europe 2014, Thursday, May 14, 2014, at the Ahoy Center in Rotterdam, Netherlands. (Ermindo Armino/AP Images for Shell)

Shell Eco-marathon Европа 2014 - състезателна сесия на автомобилите в категория "прототипи" по градското трасе в Ротердам, Холандия

Като организация, посветена на образованието, науката, културата и комуникацията и информацията, ЮНЕСКО вижда в Shell Eco-marathon Европа успешен модел за взаимодействие между младите таланти и бизнеса, в хода на което бъдещите инженери изграждат своята визия за справяне с глобалните енергийни предизвикателства.

Наред с това, по своя характер и зрялост инициативата Shell Eco-marathon напълно отговаря на едни от основните функции на ЮНЕСКО – да опосредства опознаването и разбирателство между народите и да стимулира образованието. Ето защо подкрепата на Националната комисия добавя висока стойност към тазгодишното участие на българските студенти и ученици и го прави специално и истински уникално преживяване.

„Вече 70 години ЮНЕСКО се бори за защитата и насърчаването на образованието, науката и културата и заедно с това за устойчиво развитие. Българското участие в Shell Eco-marathon и самата инициатива на глобално ниво са изцяло в съзвучие с нашите усилия и цели като организация. Ето защо продължаваме да подкрепяме българския принос към иновациите в транспорта“, сподели г-жа Мария Донска, Главен секретар на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

„Радвам се, че организация като ЮНЕСКО в лицето на Националната комисия разпознава приноса и иновативния подход на Shell към развитието на интелигентния транспорт. Вече 8 години компанията стои зад усилията на най-талантливите и амбициозни български инженери по пътя им към решаване на световния проблем със задоволяването на нарастващите енергийни потребности“, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Четири родни отбора ще участват във финалите на 30-тото, юбилейно издание на Shell Eco-marathon Европа. Това са техническите университети от София и Варна, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе. От 21 до 24 май 

2015 г. в Ротердам българските таланти ще премерят сили с над 230 отбора от 30 страни в Европа и Африка, за да изминат максимално разстояние с минимално количество гориво или енергия. Автомобилите на участниците ще бъдат представени на 14 май в София.

За повече информация за състезанието, можете да посетите www.shell.com/semeurope или да последвате официалните профили в социалните мрежи

Медийни запитвания:

Драгомир Гюров

AMI Communications за Shell Eco-marathon 2015

02 989 5115 | 0886 634 580

Dragomir.Gyurov@amic.bg

ЗА SHELL ECO-MARATHON

Shell Eco-marathon е уникална глобална инициатива, която поставя пред студенти и ученици предизвикателството да изпитат границите на енергийната ефективност на пътя. Състезанието предлага арена за студентите и учениците да тестват превозни средства по свой дизайн и изработка. Целта на Shell Eco-marathon e да вдъхнови младите хора да се превърнат в учени и инженери на бъдещето.

Предизвикателството изисква иновативен подход към заданието, креативност и екипна работа. То е уникално преживяване в реална среда, която предоставя на студентите безценни умения и познания. Shell Eco-marathon, заедно със Shell Energy Lab и форумът Powering Progress Together, привлича хиляди посетители всяка година и предизвиква дебат около бъдещето на енергията и мобилността.

По време на Shell Eco-marathon Европа помежду си се състезават представители на бъдещото поколение от инженери и учени на възраст между 16 и 25 години от около 30 страни. Успехът се определя от разстоянието, което всеки отбор изминава с 1 кВтч енергия или 1 литър гориво. Домакин на надпреварата е град Ротердам, Холандия, където,благодарение на пригоденото за целта улично трасе, Shell прави състезанието достъпно за широката общественост.

Shell Eco-marathon Европа демонстрира нагледно отдадеността на Shell да помогне отговорно на света за решаване на проблема със задоволяването на нарастващите му енергийни потребности и показва своя стремеж към екипна работа, като обединява заедно ученици, студенти, партньори и широката общественост.

Shell Eco-marathon Европа ще отбележи своята 30-та годишнина от 21 до 24 май 2015 г. по улиците на Ротердам, Холандия. В града състезанието се провежда за четвърти пореден път. За да привлече вниманието и да вдъхнови европейските граждани, които са заинтересовани от бъдещето на нашата енергия и от технологиите, които могат да задоволяват бъдещите ни потребности, наред със състезанието, на мястото на провеждането му се предлагат различни съпътстващи събития и дейности.

Shell Eco-marathon е глобална инициатива с подобни ежегодни събития в САЩ и в Азия: Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка се проведе от 9 до 12 април в Детройт, щат Мичиган, САЩ, а Shell Eco-marathon Азия - от 26 февруари до 1март в Манила, Филипините.

ЗА ROYAL DUTCH SHELL PLC

Royal Dutch Shell plc е регистрирана в Англия и Уелс, с централа в Хага и акциите ѝ се търгуват на фондовите борси в Лондон, Амстердам и Ню Йорк. В над 70 страни компаниите на Shell развиват дейности като проучване и добив на нефт и газ; производство и търговия с втечнен природен газ и синтетичен дизел от природен газ; производство, продажба и дистрибуция на петролни продукти и химикали; а също и проекти за възобновяеми енергийни източници. За повече информация, посетете www.shell.com.

Page Tools