ВАРНЕНЦИ СЕ ЦЕЛЯТ В ТОП 3 НА SHELL ECO-MARATHON ЕВРОПА 2015

Студентите от Технически университет - Варна се целят в топ 3 на Shell Eco-marathon Европа 2015 с градски автомобил на природен газ

Отборът на Технически университет – Варна, ще премери сили на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2015 в Ротердам, Холандия, с автомобил, задвижван от компресиран природен газ (CNG) - новият вид енергия, включен в състезанието от тази година, в съответствие с тенденциите за развитие на пазара. CNG е нисковъглеродно транспортно гориво, коeто може да се използва като алтернатива на бензина и дизела.

Автомобилът на Технически университет - Варна на пистата по време на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2014

Автомобилът на Технически университет - Варна на пистата по време на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2015

Бъдещите инженери  от ТУ-Варна ще се състезават в категорията „Градски тип“ автомобили, изпълнени с увереност, че ще се класират в първите 3 места на своята категория. В допълнение, студентите ще заложат на ново окачване, заздравена конструкция със задно задвижване и нови гуми за своя автомобил Квази, с цел да изминат по-голямо разстояние на трасето в Ротердам през месец май.

През 2015 г. капитан на отбора е Валентин Караджов – студент IV курс в специалност „Транспортна техника и технологии“, а останалите петима членове на екипа са студенти в III и IV курс от различни специалности на ТУ-Варна

„Подготовката ни върви гладко, разбираме се много добре в екипа и сме изпълнени с ентусиазъм. Нямаме търпение отново да се потопим в атмосферата в Ротердам и да бъдем част от  най-вълнуващото състезание за енергийно-ефективни автомобили на континента“, сподели капитанът на отбора Валентин Караджов.

„Участниците от Техническия университет във Варна са доказателството, че амбицията и постоянството, независимо от предизвикателствата и трудностите по пътя, са катализатор на положителни промени. Радвам се, че през 2015 г. отборът е мобилизирал всички сили и ресурси, за да покаже в Холандия своята визия за бъдещето на енергията. Сигурна съм, че ще се представят достойно“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Точно 30 години след началото си иновативното и единствено по мащаб състезание Shell Eco-marathon Европа въвежда захранването със CNG (компресиран природен газ) като ново предизвикателство пред участниците. Студентите от Варна ще бъдат първият български отбор, който ще използва алтернативното и устойчиво гориво в търсене на отговор на нарастващите енергийни нужди за по-мащабен и по-чист транспорт.

Автомобилът ще бъде представен на 14 май в София, заедно с автомобилите за Shell Eco-marathon 2015 на участниците от Технически университет – София, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Професионална гимназия по селско и горско стопанство, гр. Чепеларе.

За повече информация за състезанието, можете да посетите www.shell.com/semeurope или да последвате официалните профили в социалните мрежи

Медийни запитвания:

Драгомир Гюров

AMI Communications за Shell Eco-marathon 2015

02 989 5115 | 0886 634 580

Dragomir.Gyurov@amic.bg

ЗА Shell Eco--Marathon

Shell Eco-marathon е уникална глобална инициатива, която поставя пред студенти и ученици предизвикателството да изпитат границите на енергийната ефективност на пътя. Състезанието предлага арена за студентите и учениците да тестват превозни средства по свой дизайн и  изработка. Целта на Shell Eco-marathon e да вдъхнови младите хора да се превърнат в учени и инженери на бъдещето.

Предизвикателството изисква иновативен подход към заданието, креативност и екипна работа. То е уникално преживяване в реална среда, която предоставя на студентите безценни умения и познания. Shell Eco-marathon, заедно със Shell Energy Lab и форумът Powering Progress Together, привлича хиляди посетители всяка година и предизвиква дебат около бъдещето на енергията и мобилността.

По време на Shell Eco-marathon Европа помежду си се състезават представители на бъдещото поколение от инженери и учени на възраст между 16 и 25 години от около 30 страни. Успехът се определя от разстоянието, което всеки отбор изминава с 1 кВтч енергия или 1 литър гориво. Домакин на надпреварата е град Ротердам, Холандия, където, благодарение на пригоденото за целта улично трасе, Shell прави състезанието достъпно за широката общественост.

Shell Eco-marathon Европа демонстрира нагледно отдадеността на Shell да помогне отговорно на света за решаване на проблема със задоволяването на нарастващите му енергийни потребности и показва своя стремеж към екипна работа, като обединява заедно ученици, студенти, партньори и широката общественост.

Shell Eco-marathon Европа ще отбележи своята 30-та годишнина от 21 до 24 май 2015 г. по улиците на Ротердам, Холандия. В града състезанието се провежда за четвърти пореден път. За да привлече вниманието и да вдъхнови европейските граждани, които са заинтересовани от бъдещето на нашата енергия и от технологиите, които могат да задоволяват бъдещите ни потребности, наред със състезанието, на мястото на провеждането му се предлагат различни съпътстващи събития и дейности.

Shell Eco-marathon е глобална инициатива с подобни ежегодни събития в САЩ и в Азия: Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка ще се състои от 9 до 12 април в Детройт, щат Мичиган, САЩ, а Shell Eco-marathon Азия - от 26 февруари до 1 март в Манила, Филипините.

ЗА Royal Dutch Shell PLC

Royal Dutch Shell plc е регистрирана в Англия и Уелс, с централа в Хага и акциите ѝ се търгуват на фондовите борси в Лондон, Амстердам и Ню Йорк. В над 70 страни компаниите на Shell развиват дейности като проучване и добив на нефт и газ; производство и търговия с втечнен природен газ и синтетичен дизел от природен газ; производство, продажба и дистрибуция на петролни продукти и химикали; а също и проекти за възобновяеми енергийни източници. За повече информация, посетете www.shell.com

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Компаниите, в които Royal Dutch Shell plc притежава пряко или непряко инвестиции, са отделни юридически лица. В това съобщение “Shell”, “Shell group” и “Royal Dutch Shell” се използват в някои случаи за удобство, когато става въпрос за Royal Dutch Shell plc и нейните дъщерни компании като цяло. По подобен начин думите „ние”, „нас” и „нашите” също се използват, когато се отнася за дъщерните компании като цяло и тези, които работят за тях. Тези изрази също се използват, когато не е необходимо да се назове конкретната компания или компании. „Дъщерни компании”,

„Дъщерните компании на Shell” и „Компаниите Shell” в този документ се отнасят до компании, върху които Royal Dutch Shell упражнява директен или индиректен контрол, като притежава или мажоритарен брой гласове, или правото да управлява.

Компаниите, в които Shell има значително влияние, но не и право да управлява, се споменават като „свързани компании” или „сдружения” (associates), а компаниите, в които Shell е съуправител се наричат „съвместно управлявани дружества” (jointly controlled entities). В това съобщение за медиите сдруженията и съвместно управляваните компании се споменават и като „equity-accounted investments”. Терминът „делът на Shell” се използва за удобство, за да обозначи прекия и/или непрекия дял, притежаван от Shell в акционерно дружество, дружество или компания след изключването на дела на трети лица.

Това съобщение съдържа прогнозни твърдения относно финансовото състояние, резултати от дейността и бизнеса на Shell и Групата Shell. Всички твърдения, освен тези, отразяващи исторически факти, могат да се считат за прогнозни.

Прогнозни твърдения са твърдения, които отразяват очакванията за бъдещето, базирани на сегашните очаквания и предположения на управителните органи, и включват очаквани и неочаквани рискове и променливи, които могат да доведат до това реалните резултати, изпълнение на работата или събития да се различават съществено от тези, отразени или загатнати в тези твърдения.

Прогнозните твърдения включват твърдения относно потенциалното излагане на Shell и Групата Shell на пазарни рискове, както и твърдения, изразяващи очаквания, вярвания, оценки, прогнози, преценки и предположения на управителите.

Тези прогнозни твърдения могат да бъдат различени чрез употребата на изрази и фрази като „очакваме”, „вярваме”, „може”, „оценяваме”, „възнамеряваме”, „цели”, „планираме“, „перспектива”, „най-вероятно”, „ще”, „рискове”, „трябва” и други подобни термини и изрази.

Има няколко фактора, които могат да повлияят на бъдещата работа на Shell и Групата Shell и да допринесат за това тези резултати да се различават съществено от изразените в прогнозните твърдения, включени в този документ,

включително (но неограничително): (а) вариране на цените на суровия петрол и природния газ; (б) промяна в търсенето на продуктите на Shell; (в) валутни колебания; (г) резултати от сондажи и добив на природни богатства; (д) оценка на резервите; (е) загуба на пазарен дял и конкуренцията в индустрията; (ж) физически рискове и рискове на околната среда;

(з) рискове, свързани с идентифицирането на подходящи потенциални имоти и цели за придобиване, както и успешното договаряне и изпълнение на такива трансакции; (и) рискът от извършване на дейност в развиващите се страни и страни, обект на международни санкции; (й) законодателни, финансови и регулаторни промени, включително регулаторни мерки по отношение на климатичните промени; (к) икономически и финансови пазарни условия в различните страни и региони;

(л) политически рискове, включително риск от изземване и предоговаряне на условията на договор с правителствени дружества, забавяне или напредък при одобряването на проекти и забавяне възстановяването на общи разходи; и (м) промяна в търговските условия.

Всички прогнозни твърдения, съдържащи се в този документ, са изказани като цяло с уговорки чрез предупредителната информация, съдържаща се или спомената в тази секция. Читателите не трябва да разчитат неоправдано на прогнозните твърдения.

Други фактори, които могат да повлияят на бъдещите резултати, се съдържат в годишния отчет на Royal Dutch Shell и формуляра 20-F за финансовата година, приключила на 31 декември 2014 г. (могат да бъдат намерени на www.shell.com/investor  и www.sec.gov).

Тези фактори също трябва да бъдат взети предвид от читателя. Всяко прогнозно твърдение важи само за датата на това съобщение, 11 февруари 2015 г. Нито Shell, нито някои от нейните дъщерни компании, нито Групата Shell поемат ангажимента да актуализират публично или коригират, което и да е прогнозно твърдение в резултат на нова информация, бъдещи събития или друга информация.

В контекста на тези рискове резултатите могат да се различават съществено от тези, посочени, загатнати или подсказани в прогнозните твърдения в този документ.