УЧЕНИЦИ ОТ ЧЕПЕЛАРЕ ЩЕ УЧАСТВАТ В SHELL ECO-MARATHON 2015

С нов екип и нововъведения в дизайна и конструкцията на автомобила, отборът на Професионалната гимназия „Н. Й. Вапцаров“ е уверен в доброто си представяне през май в Ротердам
Отборът на Чепеларе в Shell Eco-marathon

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – град Чепеларе, ще се представи за трета поредна година на финалите на Shell Eco-marathon Европа с подобрен електромобил, задвижван от електрическа батерия. Последователността в усилията на учениците от красивия родопски град ги прави част от глобалната политика на групата компании Royal Dutch Shell plc, които развиват своята дейност по устойчив модел в дългосрочен план, за да подпомогнат посрещането на растящите енергийни потребности на планетата.

По случай 30-та годишнина на Shell Eco-marathon Европа младите таланти от Чепеларе искат да заложат на нов швейцарски двигател, нови гуми и изцяло ново купе с цел по-голяма икономия на гориво и по-добро представяне на трасето в Ротердам през май. Само новият двигател и новите гуми биха увеличили потенциала на футуристичния автомобил да измине над три пъти по-голямо разстояние с 1 кВтч, в сравнение с постигнатия резултат на отбора на миналогодишното състезание.

Aвтомобилът продължава да носи впечатляващото име STORM-BG, а резервен пилот през тази година е ученичка, избрана заради уменията и страстта й към автомобилите, както и мечтата й един ден да стане автомобилен инженер.

Именно това е мисията на Shell Eco-marathon – да позволява на младите инженерни таланти да демонстрират своите умения и идеи и да ги насърчава да превърнат тези идеи в реално приложими решения като сбъдва мечти.

През 2015 г. в работата по автомобила на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – град Чепеларе, ще се включат четири нови ученици от гимназията. Те ще бъдат натоварени със задачата, освен да подпомогнат подготовката на автомобила за финалите на Shell Eco-marathon Европа, да допринесат и за развитието на цялостната концепция със своите креативни, нестандартни и иновативни идеи и енергия.

С новите попълнения в отбора, Ротердам несъмнено ще посрещне една нова, подобрена и впечатляваща визия за бъдещето на транспорта от самото сърце на Родопите. Така, благодарение на средата, която осигурява Shell Eco-marathon Европа, се създават възможности за изграждането на млади лидери, които търсят иновативни решения за интелигентна мобилност в бъдещето.

„И тази година в лабораторията ни кипи усилена работа. Силно мотивирани сме да подобрим миналогодишното си представяне в Shell Eco-marathon Европа. Всяко препятствие, пред което се изправяме, сплотява новия екип и ни кара да даваме най-доброто от себе си.

Обещаваме през 2015 г. цяла Европа да говори за учениците от малкия български град Чепеларе“, сподели капитанът и мениджър на отбора Тодор Лазаров.

Професионалната гимназия по селско горско стопанство и туризъм „Н. Вапцаров” в Чепеларе дебютира в Shell Eco-marathon през 2013 г. и стана първото българско средно училище, което се включи в състезанието - доказателство, че пред амбицията на младите и талантливи хора няма бариери. Още с първото си участие учениците изминаха 155,57 км с 1 кВтч енергия, а автомобилът им се класира на 24-то място от общо 36 отбора в категорията „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия и соларен панел.

Година по-късно, през 2014 г., те за втори път премериха сили с младежи от други страни в Ротердам, но с изцяло нов дизайн на автомобила и се наредиха на 27-мо място в класацията.

Участието на учениците в Shell Eco-marathon се ползва и с подкрепата на община Чепеларе в лицето на кмета на града г-н Тодор Костадинов заради пълното съответствие с усилията на общината за насърчаване на образователните инициативи и включването на младите хора в социално отговорни проекти.

„Участието на ученическия отбор от професионалната гимназия от Чепеларе за трета поредна година е доказателство, че училището изгражда традиция на участие на в Shell Eco-marathon Европа. Въпрос на време е в състезанието да се включат и други специализирани гимназии и учебни заведения с оглед на растящата му популярност. Уверена съм, че отборът на Чепеларе ще приложи наученото от всички важни уроци от предишните две издания на състезанието и ще завоюва ново признание за града си“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

За повече информация за състезанието, можете да посетите www.shell.com/semeurope или да последвате официалните профили в социалните мрежи

Медийни запитвания :

Драгомир Гюров

AMI Communications за Shell Eco-marathon 2015

02 989 5115 | 0886 634 580

Dragomir.Gyurov@amic.bg

ЗА SHELL ECO-MARATHON

Shell Eco-marathon е уникална глобална инициатива, която поставя пред студенти и ученици предизвикателството да изпитат границите на енергийната ефективност на пътя. Състезанието предлага арена за студентите и учениците да тестват превозни средства по свой дизайн и  изработка. Целта на Shell Eco-marathon e да вдъхнови младите хора да се превърнат в учени и инженери на бъдещето.

Предизвикателството изисква иновативен подход към заданието, креативност и екипна работа. То е уникално преживяване в реална среда, която предоставя на студентите безценни умения и познания. Shell Eco-marathon, заедно със Shell Energy Lab и форумът Powering Progress Together, привлича хиляди посетители всяка година и предизвиква дебат около бъдещето на енергията и мобилността.

По време на Shell Eco-marathon Европа помежду си се състезават представители на бъдещото поколение от инженери и учени на възраст между 16 и 25 години от около 30 страни. Успехът се определя от разстоянието, което всеки отбор изминава с 1 кВтч енергия или 1 литър гориво. Домакин на надпреварата е град Ротердам, Холандия, където благодарение на пригоденото за целта улично трасе, Shell прави състезанието достъпно за широката общественост.

Shell Eco-marathon Европа илюстрира отдадеността на Shell да помогне отговорно на света за решаване на проблема със задоволяването на нарастващите му енергийни потребности и показва своя стремеж към екипна работа, като обединява заедно ученици, студенти, партньори и широката общественост.

От друга страна, чрез състезанието Shell показва нагледно колко важен е диалогът и общите усилия между всички заинтересовани страни, в т.ч. академичната общност, бизнеса, правителствата, неправителствените организации и медиите, в търсене на отговор на световните енергийни и екологични предизвикателства на нашето съвремие и бъдеще.

Не на последно място, във времена на съвременна глобализация, Shell Eco-marathon насърчава толерантността и работата в среда на разнообразни култури и нации. Участниците преодоляват бариерите помежду си, обединени от идеята за устойчиво бъдеще за всички. Те се учат да работят по проект, както и в екип, и така още от студентската скамейка придобиват професионални умения.

Shell Eco-marathon Европа ще отбележи своята 30-та годишнина от 21 до 24 май 2015 г. по улиците на Ротердам, Холандия. В града състезанието се провежда за четвърти пореден път. За да привлече вниманието и да вдъхнови европейските граждани, които са заинтересовани от бъдещето на нашата енергия и от технологиите, които могат да задоволяват бъдещите ни потребности, наред със състезанието, на мястото на провеждането му се предлагат различни съпътстващи събития и дейности.

Shell Eco-marathon е глобална инициатива с подобни ежегодни събития в САЩ и в Азия: Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка ще се състои от 9 до 12 април в Детройт, щат Мичиган, САЩ, а Shell Eco-marathon Азия - от 26 февруари до 1 март в Манила, Филипините.

ЗА ROYAL DUTCH SHELL PLC

Royal Dutch Shell plc е регистрирана в Англия и Уелс, с централа в Хага и акциите ѝ се търгуват на фондовите борси в Лондон, Амстердам и Ню Йорк. В над 70 страни компаниите на Shell развиват дейности като проучване и добив на нефт и газ; производство и търговия с втечнен природен газ и синтетичен дизел от природен газ; производство, продажба и дистрибуция на петролни продукти и химикали; а също и проекти за възобновяеми енергийни източници. За повече информация, посетете www.shell.com

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Компаниите, в които Royal Dutch Shell plc притежава пряко или непряко инвестиции, са отделни юридически лица. В това съобщение “Shell”, “Shell group” и “Royal Dutch Shell” се използват в някои случаи за удобство, когато става въпрос за Royal Dutch Shell plc и нейните дъщерни компании като цяло. По подобен начин думите „ние”, „нас” и „нашите” също се използват, когато се отнася за дъщерните компании като цяло и тези, които работят за тях.

Тези изрази също се използват, когато не е необходимо да се назове конкретната компания или компании. „Дъщерни компании”, „Дъщерните компании на Shell” и „Компаниите Shell” в този документ се отнасят до компании, върху които Royal Dutch Shell упражнява директен или индиректен контрол, като притежава или мажоритарен брой гласове, или правото да управлява. Компаниите, в които Shell има значително влияние, но не и право да управлява, се споменават като „свързани компании” или „сдружения” (associates), а компаниите, в които Shell е съуправител се наричат „съвместно управлявани дружества” (jointly controlled entities).

В това съобщение за медиите сдруженията и съвместно управляваните компании се споменават и като „equity-accounted investments”. Терминът „делът на Shell” се използва за удобство, за да обозначи прекия и/или непрекия дял, притежаван от Shell в акционерно дружество, дружество или компания след изключването на дела на трети лица.

Това съобщение съдържа прогнозни твърдения относно финансовото състояние, резултати от дейността и бизнеса на Shell и Групата Shell. Всички твърдения, освен тези, отразяващи исторически факти, могат да се считат за прогнозни. Прогнозни твърдения са твърдения, които отразяват очакванията за бъдещето, базирани на сегашните очаквания и предположения на управителните органи, и включват очаквани и неочаквани рискове и променливи, които могат да доведат до това реалните резултати, изпълнение на работата или събития да се различават съществено от тези, отразени или загатнати в тези твърдения.

Прогнозните твърдения включват твърдения относно потенциалното излагане на Shell и Групата Shell на пазарни рискове, както и твърдения, изразяващи очаквания, вярвания, оценки, прогнози, преценки и предположения на управителите.

Тези прогнозни твърдения могат да бъдат различени чрез употребата на изрази и фрази като „очакваме”, „вярваме”, „може”, „оценяваме”, „възнамеряваме”, „цели”, „планираме“, „перспектива”, „най-вероятно”, „ще”, „рискове”, „трябва” и други подобни термини и изрази. Има няколко фактора, които могат да повлияят на бъдещата работа на Shell и Групата Shell и да допринесат за това тези резултати да се различават съществено от изразените в прогнозните твърдения, включени в този документ, включително (но неограничително):

(а) вариране на цените на суровия петрол и природния газ; (б) промяна в търсенето на продуктите на Shell; (в) валутни колебания; (г) резултати от сондажи и добив на природни богатства; (д) оценка на резервите; (е) загуба на пазарен дял и конкуренцията в индустрията; (ж) физически рискове и рискове на околната среда; (з) рискове, свързани с идентифицирането на подходящи потенциални имоти и цели за придобиване, както и успешното договаряне и изпълнение на такива трансакции; (и) рискът от извършване на дейност в развиващите се страни и страни, обект на международни санкции;

(й) законодателни, финансови и регулаторни промени, включително регулаторни мерки по отношение на климатичните промени; (к) икономически и финансови пазарни условия в различните страни и региони; (л) политически рискове, включително риск от изземване и предоговаряне на условията на договор с правителствени дружества, забавяне или напредък при одобряването на проекти и забавяне възстановяването на общи разходи;

и (м) промяна в търговските условия. Всички прогнозни твърдения, съдържащи се в този документ, са изказани като цяло с уговорки чрез предупредителната информация, съдържаща се или спомената в тази секция.

Читателите не трябва да разчитат неоправдано на прогнозните твърдения. Други фактори, които могат да повлияят на бъдещите резултати, се съдържат в годишния отчет на Royal Dutch Shell и формуляра 20-F за финансовата година, приключила на 31 декември 2014 г. (могат да бъдат намерени на  www.shell.com/investor  и  www.sec.gov ). Тези фактори също трябва да бъдат взети предвид от читателя. Всяко прогнозно твърдение важи само за датата на това съобщение, 17 март 2015 г.

Нито Shell, нито някои от нейните дъщерни компании, нито Групата Shell поемат ангажимента да актуализират публично или коригират, което и да е прогнозно твърдение в резултат на нова информация, бъдещи събития или друга информация. В контекста на тези рискове резултатите могат да се различават съществено от тези, посочени, загатнати или подсказани в прогнозните твърдения в този документ.