Shell помага да се разкриват тайните на подводния свят

С помощта на компании от енергийния сектор, учени откриват тайни от подводния свят - една от последните големи загадки за изследователите на Земята

Наблюдение на риба-лопата, 2011 г.

Със своите до 17 м дължина, рибата-лопата е една от най-дългите риби в света. Митовете, разказвани от моряците, говорят за това, че от нея е произлязъл морският дракон. Преди употребата на роботите не е наблюдавана жива.

Технологиите и експертизата, с която разполага енергийният сектор, помагат на учените да изследват океанските дълбини и да разширят границите на научното познание за Мексиканския залив.

Дълбоководна риба-гущер Bathysaurus mollis

Дълбоководната риба-гущер живее на дъното на океана на дълбочина от 3,500 м. Има огромна уста и остри зъби, които са закривени назад. Веднъж уловена, плячката й не може да избяга.

От 2007 г. насам Shell и други енергийни компании осигуряват достъп на океанографа Maрк Бенфилд до техните подводни роботи, за да изследва живота на хиляди метри под  водата край бреговете на Тексас и Луизиана.

Спяща акула в Пердидо

Спящата акула може да достигне дължина до 7 м и обитава студените, плитки северни води. Тази снимка е направена в района на находището Perdido (много по-дълбоко и по на юг, отколкото по-рано е било известно), разработвано от Shell, на дълбочина от около 2 300 м.

„Тези подводни роботи са нашите очи в морето“ казва Марк, професор в Катедрата по океанография и крайбрежните науки в щатския университет на Луизиана, открил нови видове в Мексиканския залив. "Те ни дават възможност да опознаем мястото с най-голямото разнообразие на живот на планетата, по-голямата част от което все още е неизвестно за науката."

Медуза Stygio

Тази рядко срещана огромна дълбоководна медуза е била заснета два пъти в Тихия океан, но никога не е виждана преди в Мексиканския залив. Нейната глава във формата на диск може да достигне 1 м на широчина, а пипалата й до 7 м на дължина.

Въпреки че повече от половината от повърхността на земята е океан, учените все още знаят много малко за създанията, които живеят в дълбините на океаните. Средата там е студена и тъмна, а налягането на дълбочина 2,500 метра е 250 пъти по-високо от това при морското равнище.

Неопределен октопод Cirrate

Това е близък план на Cirrate октопод, който е считан за нов вид октопод. Заснет е в района на добивната платформа Perido на Shell на дълбочина около 2280 м. Ако бъде уловен и изследван в лаборатория, ще му бъде дадено ново научно наименование.

За да изследват живота в морските дълбини, на учените са им необходими роботи, които се управляват дистанционно от оператор на повърхността, и са екипирани с камери, мощно осветление и роботизирани ръце.

Дистанционно управляем робот на сондажната платформа

Дистанционно управляем робот на сондажната платформа на Shell. Роботът се снижава до целевата си дълбочина в клетка и след това се освобождава. Движи се с неговите светлини и камери и търси животни, които да снима на дълбочинни интервали от 150 м.

Тези машини обаче са скъпи. Много малко са притежание на академични институции. А петролната и газова индустрия разполага с много такива и позволява на учени като Марк да ги използват, когато не са в употреба.

Проучване на живота в океанските дълбини

Това сътрудничество между академичните среди и петролната и газовата индустрия се провежда в световен мащаб под името SERPENT и дава възможност да се ползва съществуващия технологичен потенциал на индустрията за научни цели.

Изследователските институти се възползват от безплатен достъп до апаратурата и помощта на операторите. Учените обучават операторите да наблюдават и следят за морски живот в продължение на дълги периоди от време в офшорни добивни обекти. Така компании като Shell получават повече информация за това как техните дейности и морският живот съжителстват на дъното на морето.

Подводна контролна стая

Подводна контролна стая за наблюдение на робота на офшорната петролна платформа. Ако операторите видят интересни животни по време на обичайните си задължения на подводни проверка и поддръжка, те ще проучат и снимат животното, когато безопасността го позволява. Това осигурява непрекъснати източници на ценна информация за учените.

Хиляди гмуркания

От 2007 г. насам проектът на Марк Бенфилд в залива в рамките на партньорството SERPENT е получил данни и изображения от хиляди гмуркания на роботи в нефто-газови съоръжения на Shell и други нефтени компании в района. Това доведе до откриването на нови видове октоподи и наблюдаването на други същества, които рядко се виждат в естествената им среда.

"Това е една изключително успешна съвместна работа", казва Марк. "Без този проект дълбоките води в Мексиканския залив щяха да останат една голяма загадка."

Ако искате да се насладите на подводно пътуване в една от последните загадки на Земята, можете да разгледате следното видео