Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и съобщения до медиите

Кметът на Русе подкрепи участието на студенти от местния университет в Shell Eco-marathon 2015

Кметът на Русе Пламен Стоилов подкрепи участието на студенти от Русенския университет в Shell Eco-marathon Европа 2015
Кметът на Русе подкрепи участието на студенти от местния университет в Shell Eco-marathon 2015

Кметът на гр. Русе Пламен Стоилов заедно с отбора на Русенски университет "Ангел Кънчев" в Shell Eco-marathon 2015

Студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“, които ще участват в юбилейното 30-то издание на състезанието за иновации и енергийна ефективност на пътя Shell Eco-marathon Европа, се срещнаха с кмета на Русе Пламен Стоилов и със Страхил Карапчански, заместник-кмет и председател на фондация „Русе – град на свободния дух“. Високопоставените представители на местната власт изразиха подкрепата на община Русе за усилията на младите хора да станат част от общоевропейската инициатива за устойчиво енергийно бъдеще на Стария континент.

Русенските студенти ще участват за втора поредна година в състезанието Shell Eco-marathon Европа в Ротердам, Холандия, в категорията „Прототипи“ с футуристичен автомобил. „Тази година колата е изцяло обновена, в т.ч. по отношение на дизайна, задвижването, електрониката. Купето е от карбон и теглото на автомобила е намалено наполовина в сравнение с миналата година.

Електродвигателят е нов, окачването също е усъвършенствано. “Искам да благодаря на фондация „Русе – град на свободния дух“, защото инвестицията в работата на тези млади хора е важна не само за Shell Eco-marathon, а и за бъдещето на града. Благодарни сме, че отново получаваме доверието да сме част от семейството на Shell Eco-marathon,“ заяви д-р инж. Симеон Илиев, мениджър на отбора.

Управлението на футуристичния автомобил е поверено в ръцете на пилотите Виктор Стоянов и Илиана Минковска, която е нов член на отбора. През 2015 г. отборът е решен да влезе в топ 20 в категория „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия, и да докаже, че заслужава подкрепата на университета и местната общественост. „Очакваме с изключително вълнение представянето на автомобила и на отбора в Ротердам. Нашите усилия в техническо отношение са на финала, всичко оттук нататък зависи от спортния ни дух и волята за победа, а те са много високи,“ заяви Илиана Минковска.

„Бизнесът в Русе подкрепя с гордост такива начинания, особено в лицето на фондация „Русе – град на свободния дух“. В града от години има много добро разбирателство между държавната и местната власт, университетското ръководство и студентите и бизнеса и това разбирателство е гаранция за успеха на русенските студенти в Shell Eco-marathon,“ каза Страхил Карапчански, заместник-кмет и председател на фондацията.

„Със своето участие в Shell Eco-marathon тези млади хора показват уникална съвкупност от талант, владеене на новите технологии и инженерни умения. Чрез креативността на едно ново поколение от български инженери и подкрепата от страна на държавата, местната власт и бизнеса, целим да демонстрираме таланта на България на европейско и световно ниво в разработването на иновативни подходи за бъдещето на устойчивата градска среда. Желая успех на русенските студенти и твърдо вярвам, че тази година те ще заемат челни места в класацията на състезанието в Ротердам,“ каза Пламен Стоилов, кмет на Русе.

През 2014 г. русенският отбор дебютира в Shell Eco-marathon и постигна най-добрия резултат от българските отбори в надпреварата –  студентите изминаха 168,27 км с 1 кВтч електроенергия и се класираха на 23-то място в категорията „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия.

Европейското състезание Shell Eco-marathon е сериозен фактор в развитието на младите инженерни таланти и неговата роля нараства с всяка изминала година. Shell Eco-marathon има едновременно състезателен и възпитателен характер. Тази година ще е знаменателна за българските участниците в Shell Eco-marathon Европа не само с 30-годишнината на инициативата, но и поради факта, че България за първи път ще бъде представена от четири отбора – на Русенския университет „Ангел Кънчев“, Техническите университети във Варна и в София и на Професионалната гимназия за селско и горско стопанство в град Чепеларе.

Българските участници в Shell Eco-marathon’2015 ще представят своите автомобили на специално събитие в София, на 14 май.

За повече информация за състезанието, можете да посетите www.shell.com/semeurope или да последвате официалните профили в социалните мрежи 

Медийни запитвания:

Драгомир Гюров

AMI Communications за Shell Eco-marathon 2015

02 989 5115 | 0886 634 580

Dragomir.Gyurov@amic.bg

ЗА SHELL ECO-MARATHON

Shell Eco-marathon е уникална глобална инициатива, която поставя пред студенти и ученици предизвикателството да изпитат границите на енергийната ефективност на пътя. Състезанието предлага арена за студентите и учениците да тестват превозни средства по свой дизайн и изработка. Целта на Shell Eco-marathon e да вдъхнови младите хора да се превърнат в учени и инженери на бъдещето.

Предизвикателството изисква иновативен подход към заданието, креативност и екипна работа. То е уникално преживяване в реална среда, която предоставя на студентите безценни умения и познания. Shell Eco-marathon, заедно със Shell Energy Lab и форумът Powering Progress Together, привлича хиляди посетители всяка година и предизвиква дебат около бъдещето на енергията и мобилността.

По време на Shell Eco-marathon Европа помежду си се състезават представители на бъдещото поколение от инженери и учени на възраст между 16 и 25 години от около 30 страни. Успехът се определя от разстоянието, което всеки отбор изминава с 1 кВтч енергия или 1 литър гориво. Домакин на надпреварата е град Ротердам, Холандия, където,благодарение на пригоденото за целта улично трасе, Shell прави състезанието достъпно за широката общественост.

Shell Eco-marathon Европа демонстрира нагледно отдадеността на Shell да помогне отговорно на света за решаване на проблема със задоволяването на нарастващите му енергийни потребности и показва своя стремеж към екипна работа, като обединява заедно ученици, студенти, партньори и широката общественост.

Shell Eco-marathon Европа ще отбележи своята 30-та годишнина от 21 до 24 май 2015 г. по улиците на Ротердам, Холандия. В града състезанието се провежда за четвърти пореден път. За да привлече вниманието и да вдъхнови европейските граждани, които са заинтересовани от бъдещето на нашата енергия и от технологиите, които могат да задоволяват бъдещите ни потребности, наред със състезанието, на мястото на провеждането му се предлагат различни съпътстващи събития и дейности.

Shell Eco-marathon е глобална инициатива с подобни ежегодни събития в САЩ и в Азия: Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка се проведе от 9 до 12 април в Детройт, щат Мичиган, САЩ, а Shell Eco-marathon Азия - от 26 февруари до 1 март в Манила, Филипините.

ЗА ROYAL DUTCH SHELL PLC

Royal Dutch Shell plc е регистрирана в Англия и Уелс, с централа в Хага и акциите ѝ се търгуват на фондовите борси в Лондон, Амстердам и Ню Йорк. В над 70 страни компаниите на Shell развиват дейности като проучване и добив на нефт и газ; производство и търговия с втечнен природен газ и синтетичен дизел от природен газ; производство, продажба и дистрибуция на петролни продукти и химикали; а също и проекти за възобновяеми енергийни източници. За повече информация, посетете www.shell.com.

Page Tools