През 2017 г. се навършват 10 години от първото българско участие в Shell Eco-marathon. За да отбележим подобаващо десетата годишнина от участието на български отбори в Shell Eco-marathon, тази година организираме редица инициативи, сред които е и националният конкурс за рисунка.

Shell Eco-marathon е глобално състезание за енергийна ефективност, икономия на гориво и интелигентна мобилност. Ученици и студенти от цял свят разработват сами автомобили, като целта е да изминат с тях максимално дълго разстояние с еквивалент на 1 л бензин, а вредните емисии да са 0. Цел на проекта е също да научи младите хора как се създава и осъществява проект и как се осигурява финансиране за него. Същевременно участието в надпреварата развива креативността на младите таланти, умението им за справяне в трудни и неочаквани ситуации, както и умението за създаване и поддържане на професионална мрежа от контакти за цял живот.

Shell Eco-marathon се провежда всяка година в Европа, Северна и Южна Америка и Азия повече от 30 години. През 2017 г. участниците в европейското издание ще се състезават от 25 до 28 май на специално изградена градска писта в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в гр. Лондон.

Тази година страната ни ще бъде представена от 6 отбора – Техническия университети в София, два отбора на Русенския университет „Ангел Кънчев“, Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, Професионалната гимназия по механотехника в Русе и Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък. Техническият университет в София е българският отбор с най-дълга и успешна история в състезанието, като три пъти печели втора награда в своята категория.
Конкурсът, „Зелените автомобили на бъдещето“, ще продължи от 2 май до 24:00 ч. на 30 юни 2017 г. и ще бъде координиран от PR агенция AMI Communications. Всички желаещи да участват могат да изпращат рисунките си на хартия, формат А4 или А3, на адрес: ул. „Г.С.Раковски" 135 Б, ет. 2, София 1000 за AMI Communications България.

Общи условия на конкурса

Победителите ще бъдат излъчени от компетентно професионално жури, председателствано от международно признат български художник. В журито влизат представител на Министерството на транспорта, учител по рисуване от специализирано училище по изкуствата, автомобилен журналист и аз, като представител на Shell България.
Победителите ще получат атрактивни награди – 1-во място – лаптоп, II-ро място – таблет, III-то място – лимитирана серия количка Ferrari с дистанционно управление. Ще бъдат раздадени и поощрителни награди.

Най-интересните визии за транспорт на бъдещото ще бъдат показани на специално организирани изложби, а рисунките ще бъдат публикувани на уеб страницата на Shell България.

Печеливши участници в конкурс "Зеленият транспорт на бъдещето"

Още в Енергия и иновации

Природен газ

Ние подпомагаме захранването на живота по света с природен газ, най-чисто изгарящия въглеводород.