Под световните океани, на дълбочина от няколко стотин до няколко хиляди метра под дъното, се намират огромни запаси от нефт и природен газ, които могат да тласнат икономическото развитие и да заемат ключово място в бъдещия енергиен микс. Според Международната агенция по енергетика, дълбоководните находища в световен мащаб вероятно съдържат до около 270 милиарда барела достъпен нефт.

Shell разполага с десетилетия опит в разработката и експлоатацията на дълбоководни проекти, с над 20 мащабни активни проекта понастоящем и значими нови такива в процес на развитие. Нашите дълбоководни дейности се простират от Мексиканския залив до Китайско море и от Норвежкия континентален шелф до Нигерийското крайбрежие.

Минусовите температури, огромното водно налягане и непрогледният мрак превръщат добива на нефт и газ от морските дълбини в огромно технологично предизвикателство. Ние разширяваме границите на възможното и безопасно постижимото, за да можем ефективно да отключим тези тъй необходими на света източници.

Безопасността е на първо място

Във всички наши дейности – включително тези дълбоко под морската повърхност – безопасността винаги има първостепенна важност. Всички дълбоководни сондажи на Shell трябва задължително да отговарят на строги проектно-конструктивни стандарти. Нашите инженери преминават няколко години допълнително обучение по дълбоководни проучвания и добив.

Използваме модерни датчици, за да наблюдаваме дълбоководните сондажи в реално време по време на експлоатацията. Това позволява на инженерите и геолозите в оперативните центрове на сушата да откриват всички потенциални рискове и незабавно да реагират.

Нашите дълбоководни проекти

Един от нашите най-амбициозни дълбоководни проекти е Пердидо в Мексиканския залив – поставил рекорд за дълбоководен сондаж и добив, от платформа в 2450м  водна дълбочина.

Продължаваме да разработваме и Стоунс – свръхдълбоководен нефтено-газов проект, който ще се превърне в най-дълбокото съоръжение за добив в света със своите близо 2900 метра под водата. Освен това през месец юли 2015 г. обявихме началото на дълбоководната разработка Апоматокс, също в Мексиканския залив, която ще бъде нашата осма и най-голяма плаваща платформа в региона.

Дълбоководните проекти на Shell

Вижте къде, кога и и на каква дълбочина сме стигнали.