След успешното си участие в Shell Eco-marathon 2015, отборът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ е целеустремен да отключи пълния си потенциал и да постигне през 2016 г. по-впечатляващо представяне. Студентите отново ще се състезават в категорията „Прототипи“ с усъвършенствания си футуристичен автомобил, задвижван от електрическа батерия.

Подготовката на автомобила за състезанието в Лондон в края на юни е почти към своя край, като до момента са поставени чисто нова задна предавка от тефлон, изцяло обновена спирачна система, контролер за ефективно управление на електродвигателя и волан по подобие на използваните във Формула 1. След нанасяне на финалните подобрения – нова боя и довършителни дейности, екипът на университета ще разполага с почти цял месец за провеждане на тестове и е уверен, че това време ще e достатъчно за максимално ефективна подготовка преди състезанието.

Тази година студентите ще направят опит да впечатлят журито и посетителите на Shell Eco-marathon 2016 в Лондон с дизайна и визията на своя автомобил. Инженерният екип ще се опита да вземе приза в категория „Дизайн на превозно средство“ – наградата в тази категория признава най-оригиналното превозно средство по отношение на ергономичност, естетика, техническо изпълнение и разход на енергия. Съдиите отчитат всеки един от тези критерии по равно при вземането на решение за автомобила победител и студентите от Русенския университет се надяват те да грабнат отличието.

Боята на автомобила, заедно с облеклото на екипа, са предоставени от Хоби-Кар, оторизирания представител на Фолксваген за Русе и региона. Управителят на компанията - известният русенски автомобилен състезател Пламен Панталеев ще обучи студентите как да пилотират на трасе с големи наклони, каквото ще бъде това на Shell Eco-marathon 2016 в Лондон. 

През 2016 г. отборът е решен да влезе в топ 10 в категория „Прототипи“ и да докаже, че заслужава подкрепата на университета и местната общественост. Автомобилът продължава да носи името DТT – съкращение от името на катедрата на студентите „Двигатели и транспортна техника“ в Русенския университет. 

През 2016 г., в тридесет и първото издание на единственото по рода си състезание за иновативни и енергийно ефективни автомобили, отборът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ отново ще бъде ръководен от д-р Симеон Илиев, а капитан ще е Сюзан Мехмедова. Управлението на футуристичния автомобил е поверено в ръцете на пилотите от миналата година Илиана Минковска и Сюзан Мехмедова. 

„Това, че тази година ще сме на ново трасе, не ни плаши. Имаме предостатъчно време за тестове, предварителни изчисления и възможности за подобрения, които ще оползотворим напълно. Не мога да направя прогноза какво разстояние бихме могли да изминем, но със сигурност ще положим всички усилия то да е повече от предходната година и да ни класира в топ 10 на категорията. Изпълнени сме с решимост и сме готови да постигнем значително по-високи резултати“, сподели ръководителят на отбора Симеон Илиев.

След достойното им представяне миналата година, през 2016 г. участието на студентите в престижния Shell Eco-marathon Европа продължава да се ползва с подкрепата на община Русе и фондацията „Русе-град на свободния дух“, която е един от основните спонсори на отбора. 

„Отборът на Русенския университет в Shell Eco-marathon се развива с отлични темпове. Наблюденията ми са, че с всяка изминала година студентите натрупват все повече умения и знания, намират все по-иновативни енергийно-ефективни решения, постигат все по-добри резултати по време на състезанието. Вярвам, че няма да подценят предизвикателствата в новия град домакин и ще се наложат като достоен конкурент в европейската надпревара и през настоящото издание на Shell Eco-marathon“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html. За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon/europe.html  или следвайте социалните канали Facebook и Twitter. За повече информация относно фестивала Изгради бъдещето посетете www.shell.co.uk/makethefuture

Медийни запитвания:

Драгомир Гюров, AMI Communications за Shell Bulgaria

Тел: 989 5115, 0886 634 580 или е-mail: dragomir.gyurov@amic.bg

За Shell Eco-marathon Европа

Състезанието Shell Eco-marathon предоставя арена за ученици и студенти да тестват автомобили по собствен дизайн и конструкция. Целта на инициативата е да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери в бъдеще.

Предизвикателството изисква иновативен подход към разрешаването на проблеми, проява на творчество и умение за сътрудничество с други хора. Състезанието е уникално, практическо изживяване, което дава на студентите и учениците безценни знания и умения в редица инженерни задачи – проектиране, конструиране и експлоатация на превозното средство.

През 2016 г. Shell пренася състезанието в Лондон за първи път – по-близо до хората, тъй като отборите ще се състезават на специално пригодена за целта писта по улиците на града.

Тази година Shell Eco-marathon Европа чества 31-вото си издание от 30 юни до 3 юли. Наред със състезанието, останалите прояви, организирани в Лондон, имат за цел да ангажират и да вдъхновят европейските граждани, заинтересовани от бъдещето на енергетиката, както и от технологиите, чрез които ще се посрещат бъдещите енергийни потребности.

Shell Eco-marathon е глобална инициатива със събития в Азия, Европа и САЩ всяка година. През 2016 г. Shell Eco-marathon Азия ще се проведе от 3 до 6 март в Манила, Филипините, а от 22 до 24 април в Детройт, Мичиган, ще се състои Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка.

Относно фестивала Изгради бъдещето

Make the Future е фестивал на иновациите, който подкрепя оригинални идеи и осигурява платформа за сътрудничество и обсъждане на глобалното енергийна предизвикателство. Това е четиридневно събитие, което ще се проведе в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон между 30 юни - 3 юли 2016 г. Чрез преживявания във виртуална реалност и практически научни експерименти, посетителите могат да разберат как ще изглежда бъдещето на енергията: от възобновяеми енергийни източници до технологии за природен газ и ниски въглеродни емисии.

За олимпийския парк „Куин Елизабет“

Олимпийският парк „Куин Елизабет“ предлага на посетителите красиви градини и водни канали, световноизвестни спортни обекти, както и невероятни гледки от „Арселор Митал Орбит“. Разположен в сърцето на Източен Лондон, паркът също така ще предлага нови домове и работни места и ще се превърне в културно и образователно средище. www.QueenElizabethOlympicPark.co.uk