София, 16 май 2016 г.

Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО за трета поредна година е патрон на българското участие в международното състезание за енергийно-ефективни решения в транспорта Shell Eco-marathon Европа 2016. Българското представителство на авторитетната организация застава зад учениците и студентите, които разработват автомобили, като част от концепцията на Shell за интелигентната мобилност.

Комисията вижда в дългогодишното българско участие в Shell Eco-marathon Европа успешен пример за взаимодействие между младите таланти и бизнеса, чрез който бъдещите инженери изграждат своята визия за справяне с глобалните енергийни предизвикателства. В състезанието комисията припознава още модел, който насърчава младите и талантливи хора в страната да демонстрират целия си творчески, инженерен и научен потенциал и подкрепя мисията и посланията на българското участие в Shell Eco-marathon 2016.

„По своя характер и зрялост инициативата Shell Eco-marathon напълно отговаря на едни от основните цели на ЮНЕСКО – да опосредства опознаването и разбирателство между народите и да стимулира образованието. Българските участници в Shell Eco-marathon ще получат подкрепата на Националната комисия и през 2016 г., за да бъдат още по-мотивирани да работят за развитието на иновациите в транспорта“, споделя г-жа Мария Донска, Главен секретар на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

„Shell Eco-marathon Европа е мащабна образователна инициатива, която насърчава научните изследвания и устойчивото развитие.Българските отбори ще участват в международно състезание, което им дава възможност да споделят знания и опит със свои връстници от цял свят, да се срещат с културата на други народи и да общуват и работят в нова за тях среда. Това е в пълен унисон с мисията на ЮНЕСКО за икономическо и социално сближаване, културен плурализъм и насърчаване на творчеството.

Благодаря на българското представителство на авторитетната организация, че гласува доверие на родните ученици и студенти и подкрепи участието им в Shell Eco-marathon’2016“, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

България ще има убедително присъствие на международното състезание – тази година 3 български отбора ще заминат за Shell Eco-marathon Европа. Това са отборът на Техническия университет – София, който се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка, и двата български екипа в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия - на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе.

Финалите на Shell Eco-marathon Европа 2016 ще се проведат от 30 юни до 3 юли в Лондон заедно с Make the Future (Изгради бъдещето), нов четиридневен фестивал, който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят. Техните автомобили ще бъдат представени в София в началото на м. юни пред хотел „Хилтън“.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html. За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon/europe.html или следвайте социалните канали Facebook и Twitter. За повече информация относно фестивала Изгради бъдещето посетете www.shell.co.uk/makethefuture

Медийни запитвания:

Драгомир Гюров, AMI Communications за Shell Bulgaria

Тел: 989 5115, 0886 634 580 или е-mail: dragomir.gyurov@amic.bg

За Shell Eco-marathon Европа

Състезанието Shell Eco-marathon предоставя арена за ученици и студенти да тестват автомобили по собствен дизайн и конструкция. Целта на инициативата е да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери в бъдеще.

Предизвикателството изисква иновативен подход към разрешаването на проблеми, проява на творчество и умение за сътрудничество с други хора. Състезанието е уникално, практическо изживяване, което дава на студентите и учениците безценни знания и умения в редица инженерни задачи – проектиране, конструиране и експлоатация на превозното средство.

През 2016 г. Shell пренася състезанието в Лондон за първи път – по-близо до хората, тъй като отборите ще се състезават на специално пригодена за целта писта по улиците на града.

Тази година Shell Eco-marathon Европа чества 31-вото си издание от 30 юни до 3 юли. Наред със състезанието, останалите прояви, организирани в Лондон, имат за цел да ангажират и да вдъхновят европейските граждани, заинтересовани от бъдещето на енергетиката, както и от технологиите, чрез които ще се посрещат бъдещите енергийни потребности.

Shell Eco-marathon е глобална инициатива със събития в Азия, Европа и САЩ всяка година. През 2016 г. Shell Eco-marathon Азия ще се проведе от 3 до 6 март в Манила, Филипините, а от 22 до 24 април в Детройт, Мичиган, ще се състои Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка.

Относно фестивала Изгради бъдещето

Make the Future е фестивал на иновациите, който подкрепя оригинални идеи и осигурява платформа за сътрудничество и обсъждане на глобалното енергийна предизвикателство. Това е четиридневно събитие, което ще се проведе в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон между 30 юни - 3 юли 2016 г. Чрез преживявания във виртуална реалност и практически научни експерименти, посетителите могат да разберат как ще изглежда бъдещето на енергията: от възобновяеми енергийни източници до технологии за природен газ и ниски въглеродни емисии.

За олимпийския парк „Куин Елизабет“

Олимпийският парк „Куин Елизабет“ предлага на посетителите красиви градини и водни канали, световноизвестни спортни обекти, както и невероятни гледки от „Арселор Митал Орбит“. Разположен в сърцето на Източен Лондон, паркът също така ще предлага нови домове и работни места и ще се превърне в културно и образователно средище. www.QueenElizabethOlympicPark.co.uk