Bulgarian teams go to the Shell Eco-marathon in London

Българските студенти и ученици в Shell Eco-marathon 2017 започват днес своето участие в единственото по своя мащаб европейско състезание за енергийна ефективност и иновации в транспорта. Отборите от България преминаха финалните тестове и обиколки на пистата с цел фино настройване на автомобилите, преди началото на официалните състезания в различните категории. Колите им стигнаха до столицата на Великобритания, благодарение на водещата компания в областта на международния транспорт и спедицията Дискордиа, която транспортира безвъзмездно превозните средства на българските младежи до и от Лондон.

В десетата година от първото българско участие в Shell Eco-marathon Европа България ще бъде представена в Лондон с три отбора. Това са екипът на Техническия университет в София, който ще се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка, и двата български тима в другата категория на състезанието – „Прототипи“ с електрическа батерия, които са на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе. Техните автомобили бяха представени на специално събитие за медиите в столицата на 9 май.

Общо 178 ученически и студентски екипи от 28 държави в Европа работиха усърдно, се състезават с тях на прочутата писта в Лондон. Надпреварата предизвиква учениците да изпитат границите на енергийната ефективност, като изминат най-голямо разстояние с минимален разход на енергия.

„Да сме част от единственото по рода си и мащаб състезание за енергийна ефективност в Европа е вълнуващо приключение, към което искаме да привлечем повече български участници. Личната ни и професионална реализация не би била факт без участието ни в инициативата на Shell и ще дадем всичко от себе си да покажем натрупания опит и да се върнем с нови рекорди и високи отличия от състезанието“, споделиха българските студенти и ученици.

„Имам уверението на българските участници, че освен голямото вълнение, което ги е обзело в това юбилейно участие, те са по-мотивирани от всякога да покажат отлично ниво и работещи идеи за енергийна ефективност, за да ни донесат нови рекорди и постижения. Вярвам, че благодарение на креативните си решения за интелигентна мобилност, те ще продължат да се налагат като достоен конкурент в европейската надпревара“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

„Прекрасно е да видим студенти от цяла Европа да се съберат, за да преодолеят границите на технологиите и дизайна, за да намерят бъдещи решения за мобилност. Цари такава творческа атмосфера и приятелско отношение, което дава на състезанието толкова автентично и истинско усещане. Кулминацията на усилената работа и ангажираността на всички отбори ще бъде поставена с крайния тест – предизвикателната лондонска писта, на която ще се проведе тридесет и третото състезание Shell Eco-marathon Европа“, допълни Норман Кох, главен мениджър на Shell Eco-marathon.

Shell Eco-marathon е част от „Изгради бъдещето“ – международен фестивал на иновативните енергийни идеи и изобретения. Посетителите са поканени да проучат собственото си енергийно бъдеще и да изпитат променящите се начини, по които живеем, работим и съществуваме в нашите градове. Теренът в олимпийския парк „Куин Елизабет“ ще бъде преобразуван в три тематични зони, където студенти, предприемачи и лидери в индустрията ще се съберат, за да изследват как би изглеждало пътешествието към  енергийно бъдеще с по-малко въглеродни емисии.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html. За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.html или следвайте социалните канали във Facebook и Twitter. За повече информация относно фестивала Изгради бъдещето посетете www.shell.co.uk/makethefuture

Медийни запитвания:

Драгомир Гюров, AMI Communications за Shell Bulgaria

Тел: 989 5115, 0886 634 580 или е-mail: dragomir.gyurov@amic.bg

Относно фестивала „Изгради бъдещето“

„Изгради бъдещето“ е фестивал на иновациите, който подкрепя оригинални идеи и осигурява платформа за сътрудничество и обсъждане на глобалното енергийна предизвикателство. Посетителите ще могат да изпитат ярки идеи в действие от студенти, предприемачи и индустрията, които се обединяват, за да проучат какво може да е пътуването до енергийното бъдеще с по-ниски въглеродни емисии. Това е четиридневно събитие, което ще се проведе в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон между 25 и 28 май 2017 г.

За Shell Eco-marathon Европа

Shell Eco-marathon е уникална, глобална инициатива, която предизвиква студентите да преодолеят границите на енергийната ефективност на пътя. Състезанието предоставя арена за учениците да тестват автомобили, които сами са проектирали и конструирали. То има за цел да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери на бъдещето.

Тази година, Shell Eco-marathon се провежда в три региона:

  • Shell Eco-marathon Азия, 16 – 19 март, част от „Изгради бъдещето“ Сингапур
  • Shell Eco-marathon Америка, 24 – 27 април, част от „Изгради бъдещето“ Детройт
  • Shell Eco-marathon Европа, 25 – 28 май, част от „Изгради бъдещето“

За Shell Eco-marathon България 

Три български отбора ще вземат участие в Shell Eco-marathon през 2017 г. Това са отборите на Техническия университет – Техническия университет - София, Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, и студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“. Те ще се надпреварват със 190 отбора от 27 държави в Европа в опита си да намерят устойчиви решения на световните енергийни предизвикателства.

За първи път през 2017 г. ще се състои и предварителен кръг на състезанието – Challenger Event. Други три български отбора ще участват в него – втори отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“, отбор на Професионална гимназия по механотехника "Юрий Гагарин" – гр. Русе, и на Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" - гр. Казанлък.

За олимпийския парк „Куин Елизабет“

Олимпийският парк „Куин Елизабет“ предлага на посетителите красиви градини и водни канали, световноизвестни спортни обекти, както и невероятни гледки от „Арселор Митал Орбит“. Разположен в сърцето на Източен Лондон, паркът също така ще предлага нови домове и работни места и ще се превърне в културно и образователно средище. 
www.QueenElizabethOlympicPark.co.uk