Министерството на младежта и спорта подкрепи българските отбори в Shell Eco-marathon 2017 в Лондон и изрази увереността си в успеха им като прие да бъде техен патрон. Като една от водещите институции в създаването на благоприятни условия за развитието на младите хора, министерството естествено споделя убеждението, че подобни инициативи предоставят ценни възможности за професионалното им развитие и бъдеща кариера.

„Министерството на младежта и спорта ще бъде патрон на българските ученици и студенти в Shell Eco-marathon 2017. Участниците трупат полезен опит и със своите изобретения са добър пример за връстниците си. Тази техническа надпревара насърчава тяхната инициативност в прилагането на придобитите знания и ги амбицира да водят социално отговорен начин на живот. Надявам се, че през следващите години екологичното състезание ще разгърне обхвата си, за да могат все повече ученици и студенти да се включат в него и да работят за изграждането на едно по-добро бъдеще. “, каза професор Даниела Дашева, министър на младежта и спорта.

Shell Eco-marathon обединява талантливи млади хора от различни държави в опитите им да проектират енергийно-ефективен транспорт на бъдещето. Те се срещат с много други успешни, интелигентни хора от различни краища на света и това ги вдъхновява да се учат, да бъдат все по-креативни и смели при изграждането на иновативни автомобили. Младежите придобиват и упражняват важни умения, които със сигурност ще им бъдат от полза в бъдещите им професии. Ето защо патронажът на Министерството на младежта и спорта е логична и естествена стъпка напред в разширяването на институционалната подкрепа за Shell Eco-marathon.        

„Благодарни сме на Министерството на младежта и спорта за решението им да подкрепят Shell Eco-marathon 2017 като инициатива, която насърчава професионалното развитие на младите. -Състезанието поставя основите за изграждането на обещаваща кариера, тъй като дава възможности за създаване на ценни бизнес и социални контакти за цял живот. Убедена съм, че Shell Eco-marathon вдъхновява бъдещи лидери и ги мотивира да създават иновативни енергийно-ефективни решения за устойчива мобилност“, каза Камелия Славейкова,  изпълнителен директор на Shell България.

През годините и други държавни институции са подкрепяли също участието на отбори от България в Shell Eco-marathon – Представителството на Европейската комисия в България, Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите и Националната комисия за ЮНЕСКО.

Тази година Shell Eco-marathon отбелязва своето 33-то издание и отново ще се проведе в Лондон на специално изградена градска писта, дълга 1,6 км., в олимпийския парк „Куин Елизабет“ от 25 до 28 май. Паралелно с представянето на дръзките визии на участниците за интелигентен енергийно-ефективен транспорт, ще се състои и фестивалът „Изгради бъдещето“.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html. За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.html или следвайте социалните канали във Facebook и Twitter. За повече информация относно фестивала Изгради бъдещето посетете www.shell.co.uk/makethefuture

Медийни запитвания:

Драгомир Гюров, AMI Communications за Shell Bulgaria
Тел: 989 5115, 0886 634 580 или е-mail: dragomir.gyurov@amic.bg

Относно фестивала „Изгради бъдещето“

„Изгради бъдещето“ е фестивал на иновациите, който подкрепя оригинални идеи и осигурява платформа за сътрудничество и обсъждане на глобалното енергийна предизвикателство. Посетителите ще могат да изпитат ярки идеи в действие от студенти, предприемачи и индустрията, които се обединяват, за да проучат какво може да е пътуването до енергийното бъдеще с по-ниски въглеродни емисии. Това е четиридневно събитие, което ще се проведе в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон между 25 и 28 май 2017 г.

За Shell Eco-marathon Европа

Shell Eco-marathon е уникална, глобална инициатива, която предизвиква студентите да преодолеят границите на енергийната ефективност на пътя. Състезанието предоставя арена за учениците да тестват автомобили, които сами са проектирали и конструирали. То има за цел да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери на бъдещето.
Тази година, Shell Eco-marathon се провежда в три региона:

  • Shell Eco-marathon Азия, 16 – 19 март, част от „Изгради бъдещето“ Сингапур
  • Shell Eco-marathon Америка, 24 – 27 април, част от „Изгради бъдещето“ Детройт
  • Shell Eco-marathon Европа, 25 – 28 май, част от „Изгради бъдещето“

За Shell Eco-marathon България

Четири български отбора ще вземат участие през 2017 г. Това са Техническия университет – Варна, Техническия университет - София, Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм – гр. Чепеларе, и студентите от Русенския университет. Те ще се надпреварват със 190 отбора от 27 държави в Европа.
За първи път през 2017 г. ще се състои и предварителен кръг на състезанието – Challenger Event. Други три български отбора ще участват в него – втори отбор на Русенския университет, Професионална гимназия по механотехника "Юрий Гагарин" – гр. Русе, и Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" - гр. Казанлък.

За олимпийския парк „Куин Елизабет“

Олимпийският парк „Куин Елизабет“ предлага на посетителите красиви градини и водни канали, световноизвестни спортни обекти, както и невероятни гледки от „Арселор Митал Орбит“. Разположен в сърцето на Източен Лондон, паркът също така ще предлага нови домове и работни места и ще се превърне в културно и образователно средище. www.QueenElizabethOlympicPark.co.uk