Team blue-ev from Professional High School Of Agriculture And Forestry N.Vaptsarov, Chepelare, Bulgaria

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – град Чепеларе влага много усилия в изработването на новия си автомобил с амбицията да измине 300 км само с 1 кВтч и така да подобри два пъти миналогодишното си представяне. За целта електромобилът е напълно обновен за постигане на по-голяма енергийна eфективност, намаляване на съпротивлението и общото му тегло.

Работата по новия прототип, задвижван от електрическа батерия, започна веднага след края на състезанието миналата година. Електрическата система на автомобила е изцяло сменена и са добавени нови компоненти. Допълнителната електроника дава възможност да се проследява в реално време средният разход на гориво. Прототипът има нов контролер, както и нов колекторен блок. Тази година ще се ползват и гуми Michelin с много нисък коефициент на триене. За постигане на висока енергийна ефективност и оптимално тегло панелът е изработен от карбон, а батерията е три пъти по-лека.

 „Всички подобрения, които направихме по автомобила за състезанието тази година се дължат на ценния натрупан опит от предходните ни участия. Научаваме нещо ново от всяко състезание, анализираме представянето си и това ни помага да изработваме стратегия за постигане на по-добри резултати. Вече сме на финалната права по подготовката му, но ще използваме оставащото време до състезанието за фини настройки и усъвършенстване. Амбицията ни е да постигнем двойно по-добро представяне в сравнение с миналогодишното ни участие“, сподели капитанът и ръководител на отбора инж. Тодор Лазаров.

Учениците от отбора на Чепеларе са най-младите сред българските участници във финалите на Shell Eco-marathon, който ще се проведе в Лондон. Талантливите визионери отново се състезават в категория „Прототипи“. Върху автомобила STORM-BG работят 15 ученици. Тази година подготовката за състезанието е обвързано с проекта „Твоят час“ на Министерството на образованието и науката, който има за цел да създаде условия за повишаване на потенциала на учениците чрез надграждане на техните знания, умения и компетентности. Съставът на отбора е почти изцяло подменен, тъй като това е част от подхода на училището. Отборът има свои механици, дизайнери, а сред пилотите тази година има и момиче.

„Искрено се възхищавам на учениците от Чепеларе заради ентусиазма, интелигентността и креативността, с които посрещат трудностите и желанието да подобрят значително резултата си от миналата година и аз съм уверена, че ще успеят в това свое начинание. Въпреки че са най-младият отбор на финал, учениците се справят успешно с всички предизвикателства и продължават да впечатляват с все по-добро представяне всяка година. Отборът на Чепеларе е пример за множеството ползи, които могат да извлекат участниците в Shell Eco-marathon, помагайки им да израснат в личен и професионален план“, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Миналата година, когато се състезава за първи път на пистата в Лондон, отборът се класира на 25-о място със 178 км/1 квтч – с 35% по-добро постижение спрямо 2015 г.

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ се радва на подкрепа от страна на община Чепеларе, както и на финансовата и материална подкрепа на „Амер Спортс" – фабриката за ски в града. За изграждането на автомобила допринасят и различни компании, които даряват съставни елементи. Новите гащеризони за отбора се осигуряват от „Омелия ЕООД“, специализирана в производството на работно, униформено и специално облекло.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html. За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.html или следвайте социалните канали във Facebook и Twitter. За повече информация относно фестивала Изгради бъдещето посетете www.shell.co.uk/makethefuture

Медийни запитвания:
Драгомир Гюров, AMI Communications за Shell Bulgaria
Тел: 989 5115, 0886 634 580 или е-mail: dragomir.gyurov@amic.bg

Относно фестивала „Изгради бъдещето“

„Изгради бъдещето“ е фестивал на иновациите, който подкрепя оригинални идеи и осигурява платформа за сътрудничество и обсъждане на глобалното енергийна предизвикателство. Посетителите ще могат да изпитат ярки идеи в действие от студенти, предприемачи и индустрията, които се обединяват, за да проучат какво може да е пътуването до енергийното бъдеще с по-ниски въглеродни емисии. Това е четиридневно събитие, което ще се проведе в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон между 25 и 28 май 2017 г.

За Shell Eco-marathon Европа

Shell Eco-marathon е уникална, глобална инициатива, която предизвиква студентите да преодолеят границите на енергийната ефективност на пътя. Състезанието предоставя арена за учениците да тестват автомобили, които сами са проектирали и конструирали. То има за цел да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери на бъдещето.

Тази година, Shell Eco-marathon се провежда в три региона:

  • Shell Eco-marathon Азия, 16 – 19 март, част от „Изгради бъдещето“ Сингапур
  • Shell Eco-marathon Америка, 24 – 27 април, част от „Изгради бъдещето“ Детройт
  • Shell Eco-marathon Европа, 25 – 28 май, част от „Изгради бъдещето“

За Shell Eco-marathon България

Четири български отбора ще вземат участие през 2017 г. Това са Техническия университет – Варна, Техническия университет - София, Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм – гр. Чепеларе, и студентите от Русенския университет. Те ще се надпреварват със 190 отбора от 27 държави в Европа.

За първи път през 2017 г. ще се състои и предварителен кръг на състезанието – Challenger Event. Други три български отбора ще участват в него – втори отбор на Русенския университет, Професионална гимназия по механотехника "Юрий Гагарин" – гр. Русе, и Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" - гр. Казанлък.

За олимпийския парк „Куин Елизабет“

Олимпийският парк „Куин Елизабет“ предлага на посетителите красиви градини и водни канали, световноизвестни спортни обекти, както и невероятни гледки от „Арселор Митал Орбит“. Разположен в сърцето на Източен Лондон, паркът също така ще предлага нови домове и работни места и ще се превърне в културно и образователно средище.  

 www.QueenElizabethOlympicPark.co.uk