TU Varna will participate with a new car in the Shell Eco-marathon

Отборът на Технически университет – Варна ще премери сили на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2017 в Лондон с автомобил с двигател с вътрешно горене, задвижван от бензин. Автомобилът на студентите през 2017 г. носи името J17 и ще бъде оборудван с подобрена рама от алуминий и чисто нов, мощен двигател, с които повишава енергийната си ефективност. Бъдещите инженери от ТУ-Варна ще се състезават в категорията автомобили „Градски тип“, изпълнени с увереност, че ще се класират успешно в челните места на своята категория.

Девет души работят усилено по конструирането на автомобила в извънучебно време, а целият екип по подготовката надхвърля 15 младежи, ангажирани още с дизайна, административните процеси и търсенето на спонсори. Повечето студенти са от специалност „Транспортна техника и технологии“. Капитан на отбора е Даниел Костадинов, който е и председател на студентски „Авто-мото клуб“ в Техническия университет – Варна.

Студенти от Технически университет – Варна са участвали в изданията на Shell Eco-marathon Европа 6 пъти в периода от 2009 г. до 2015г. В последното си участие в Shell Eco-marathon през 2015 г. Автомобилът на Техническия университет – Варна зае 6-о място от 8 в категорията “Градски тип“ автомобили на бензин с постижение от 105 км с литър гориво. През 2016 г. поради непредвидени обстоятелства по време на подготовката, екипът пропусна участие и сега е двойно по-мотивиран да се представи на отлично ниво на пистата на Shell Eco-marathon Европа 2017 в Лондон.

„Макар и миналата година да не заминахме за Лондон, внимателно следяхме състезанието и останахме в контакт с другите български отбори. От тях разбрахме, че пистата има особен наклон, който би могъл да се окаже предизвикателство и за да го преодолеем ще разчитаме на мощен двигател. Нямаме търпение да покажем J17 в пълния му завършен вид в София в началото на месец май“, сподели гл.ас. д-р Росен Христов, ръководител на отбора.

Тестовете с автомобила ще започнат в края на април, само месец преди финалите на Shell Eco-marathon в Лондон.

„Участниците от Техническия университет във Варна са доказателството, че амбицията и постоянството, независимо от предизвикателствата и трудностите по пътя, са катализатор на положителни промени. Понякога е по-добре да направиш крачка назад, за да се засилиш за скока. Надявам се, че макар и на непознато трасе, отборът ще даде всичко от себе, за да се представи достойно и да докаже, че има заслужено място в Shell Eco-marathon Европа“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Автомобилът ще бъде представен заедно с колите на останалите участващи отбори от България на специално събитие на 9 май в гр. София.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете. За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете или следвайте социалните канали във Facebook и Twitter. За повече информация относно фестивала Изгради бъдещето посетете www.shell.co.uk/makethefuture

Медийни запитвания:

Драгомир Гюров, AMI Communications за Shell Bulgaria
Тел: 989 5115, 0886 634 580 или е-mail: dragomir.gyurov@amic.bg 

Относно фестивала „Изгради бъдещето“

„Изгради бъдещето“ е фестивал на иновациите, който подкрепя оригинални идеи и осигурява платформа за сътрудничество и обсъждане на глобалното енергийна предизвикателство. Посетителите ще могат да изпитат ярки идеи в действие от студенти, предприемачи и индустрията, които се обединяват, за да проучат какво може да е пътуването до енергийното бъдеще с по-ниски въглеродни емисии. Това е четиридневно събитие, което ще се проведе в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон между 25 и 28 май 2017 г.

За Shell Eco-marathon Европа

Shell Eco-marathon е уникална, глобална инициатива, която предизвиква студентите да преодолеят границите на енергийната ефективност на пътя. Състезанието предоставя арена за учениците да тестват автомобили, които сами са проектирали и конструирали. То има за цел да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери на бъдещето.

Тази година, Shell Eco-marathon се провежда в три региона:

  • Shell Eco-marathon Азия, 16 – 19 март, част от „Изгради бъдещето“ Сингапур
  • Shell Eco-marathon Америка, 24 – 27 април, част от „Изгради бъдещето“ Детройт
  • Shell Eco-marathon Европа, 25 – 28 май, част от „Изгради бъдещето“ 

За Shell Eco-marathon България

Четири български отбора ще вземат участие през 2017 г. Това са Техническия университет – Варна, Техническия университет - София, Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм – гр. Чепеларе, и студентите от Русенския университет. Те ще се надпреварват със 190 отбора от 27 държави в Европа.
За първи път през 2017 г. ще се състои и предварителен кръг на състезанието – Challenger Event. Други три български отбора ще участват в него – втори отбор на Русенския университет, Професионална гимназия по механотехника "Юрий Гагарин" – гр. Русе, и Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" - гр. Казанлък.

За олимпийския парк „Куин Елизабет“

Олимпийският парк „Куин Елизабет“ предлага на посетителите красиви градини и водни канали, световноизвестни спортни обекти, както и невероятни гледки от „Арселор Митал Орбит“. Разположен в сърцето на Източен Лондон, паркът също така ще предлага нови домове и работни места и ще се превърне в културно и образователно средище. 

www.QueenElizabethOlympicPark.co.uk