The 1st place prizes are lined up on stage

Shell България обяви победителите в националния конкурс за рисунка на тема „Зеленият транспорт на бъдещето“, част от серия инициативи за отбелязване на десетата годишнина от участието на български отбори в Shell Eco-marathon. Близо 400 ученици от V до XII клас от над 70 основни, средни училища и гимназии от 35 града в България представиха смелите си идеи и предложения за интелигентен транспорт, съобразен с екологичните и енергийни предизвикателства, пред които се изправя модерното общество. Своите идеи за транспорта на бъдещето споделиха ученици от 7 села в страната. Две трети от всички участници в конкурса са момичета.

Младите таланти показват креативност, прозорливост и творчество с проектите си за превозни средства на бъдещето, които целят да оптимизират употребата на енергийни ресурси, да намалят замърсяването на въздуха и негативния отпечатък върху околната среда. Ръчно изработените рисунки на хартия отразяват идеите на авторите им за вида на транспорта на бъдещето и енергията, която го задвижва. В произведенията им се наблюдава един преобладаващ мотив – преходът от автомобилите на настоящето с присъщата им традиционна визия, към светлото бъдеще, в което хората използват футуристични превозни средства, задвижвани от алтернативни и възобновяеми източници на енергия.

Рисунките оцени компетентно професионално жури, ръководено от председателя на Съюза на българските художници г-н Любен Генов. В състава му влизат още Донка Павлова – директор на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”, Камелия Славейкова – изпълнителен директор на Shell България, Димитър Савов – директор на дирекция „Национална транспортна политика“ в Министерство на транспорта и Христо Ангелов – редактор в специализираното автомобилно издание Auto Bild.

„Радвам се, че с тази инициатива достигнахме до ученици от различни кътчета на страната и успяхме да ги мотивираме да изразят с художествени средства своето отношение към световните енергийни проблеми и последиците от климатичната промяна. Идеите на младите таланти са дръзки, неочаквани, в тях са вложени много мисъл и усилия. Пътят пред нас е ясно очертан от новото поколение талантливи умове – интелигентна мобилност, щадяща околната среда, което съвпада и с целите на Shell България и социално отговорната инициатива Shell Eco-marathon“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

„Ако изкуството е вид свобода, то в детската рисунка непринудеността е наистина едно от най-ценните качества. При журирането на конкурса за детска рисунка, организиран от Shell България, ни бе много приятно да забележим автентичните дарования, но и доста трудно да определим кои са най-добрите сред множеството впечатляващи творби. Когато е поставена определена тема, в детския творчески акт по любопитен начин се преплитат интуитивното и преднамереното. А очевидно темата „Зеленият транспорт на бъдещето“ е изключително интересна за учениците и тяхното активно участие ни предостави богати възможности за избор сред много талантливи произведения“, сподели Любен Генов.

Участниците в конкурса бяха разделени в две възрастови групи – ученици от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас включително. Във всяка от групите журито отличи по трима победители.

Първа възрастова група – (V-VII клас):

  • I място - Никол Чакмакова, 7 клас на 126 ОУ „Петко Ю. Тодоров“ гр. София
  • II място - Мария Арабска, 6 клас на ОУ „Климент Охридски“ – гр. Хисаря
  • III място - Мария Пенкова, 5 клас на ППМГ, гр. Ловеч. 

Втора възрастова група – (VIII-XII клас):

  • I място - Яна Стоянова, 9 клас на ЕГ „Гео Милев“ – гр. Добрич
  • II място - Ванеса Вескова, 9 клас на Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“, гр. Ловеч
  • III място - Мирослав Марков, 11 клас на ПГСАГ „Ангел Попов“ – гр. Велико Търново

Наградата за първите места е лаптоп, за вторите места – таблет, а за третите места – Shell брандирана количка Ferrari с дистанционно управление. Най-интересните визии за транспорт на бъдещото ще бъдат показани на специално организирани изложби. Журито определи и поощрителни награди. Списъкът с победителите и с поощрителните награди може да бъде намерен на уебстраницата на Shell България www.shell.bg от 1 август 2017 г.

Медийни запитвания:

Драгомир Гюров,
AMI Communications за Shell Bulgaria

Тел:
02/989 5115,
0886 634 580 или
е-mail: dragomir.gyurov@amic.bg