Vehicles line up for the team portrait on the track during rehearsal day of Shell Make the Future Live on Wednesday, May 24, 2017 in London. (Stuart Conway/Shell)

България традиционно ще има силно присъствие на международното състезание Shell Eco-marathon 2018 – тази година 5 български отбора ще премерят сили в Лондон през лятото. Отборите на Техническите университети София и Варна и нов отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще се състезават в категорията „Градски тип“. Автомобилът на дългогодишния отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и този на отбора на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе са в категорията „Прототипи“, задвижвани с електрическа батерия.

Нов отбор на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника – гр. Бургас ще премери сили в Shell Eco-marathon Challenger Event, който се провежда за втора поредна година. Това е отделен предварителен кръг, по време на който отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина, а домакини отново ще бъдат Франция и Турция.

„За нас е истинска чест да участваме на Shell Eco-marathon 2018 и дълбоко ценим предоставената възможност да представим проектите си за бъдещето на мобилността и транспорта. Нетърпеливи сме да премерим сили с останалите участници и се надяваме представим България достойно“ отбелязват участниците в българските отбори.

„Радвам се, че България ще има убедително присъствие на Shell Eco-marathon за 11-та поредна година и че приветстваме още два нови отбора от ПГ по механоелектротехника и електроника – гр. Бургас и от Русенския университет „Ангел Кънчев“. Участието в Shell Eco-marathon стимулира развитието на знания и умения в сферата на науката, технологията, инженерството и математиката, които са необходими за развитието за високоефективни видове транспорт и мобилност. Вярвам, че бъдещите инженери ще съумеят да демонстрират тези знания и умения като представят своите иновативни проекти за енергийно ефективни превозни средства и им желая успех“ сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Финалите на Shell Eco-marathon Европа 2018 се провеждат заедно с Make the Future (Изгради бъдещето), фестивал, който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят. Чрез преживявания във виртуална реалност и практически научни експерименти, посетителите могат да разберат как ще изглежда бъдещето на енергията: от възобновяеми енергийни източници до технологии за природен газ и ниски въглеродни емисии.

След едногодишна подготовка общо 175 отбора от 24 страни от Европа ще демонстрират своите инженерни и дизайнерски умения от 5 до 8 юли в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон. За трета година участниците в състезанието ще покажат в британската столица кой може да измине най-много километри с най-малко количество енергия.

На миналогодишното състезание френският отбор „Microjoule-La Joliverie“ измина 2503.9 км/л с един литър гориво – еквивалент на разстоянието от Лондон до Марсилия и обратно. Тазгодишното състезание също ще бъде много оспорвано, като екипите продължават да развиват превозните средства и се надяват да стигнат все по-далеч.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html. За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.html или следвайте социалните канали във Facebook и Twitter. За повече информация относно фестивала „Изгради бъдещето“ посетете www.shell.co.uk/makethefuture

Относно фестивала „Изгради бъдещето“

„Изгради бъдещето“ е фестивал на иновациите, който подкрепя оригинални идеи и осигурява платформа за сътрудничество и обсъждане на глобалното енергийна предизвикателство. Посетителите ще могат да изпитат ярки идеи в действие от студенти, предприемачи и индустрията, които се обединяват, за да проучат какво може да е пътуването до енергийното бъдеще с по-ниски въглеродни емисии. Това е четиридневно събитие, което ще се проведе в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон между 5 и 8 юли.

За Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon е глобално състезание за ученици и студенти, които имат страст към разработването на иновативни решения за мобилност. Инициативата има за цел да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери на бъдещето.
Състезанието се провежда се в Азия, Америка и Европа и се състои от две ключови състезания: Shell Eco-marathon Mileage Challenge и Световен шампионат за пилоти. Предизвикателството пред студентите и учениците е да проектират, конструират и управляват ултра енергийно ефективни автомобили.

Инициативата датира от 1939 г., когато служителите на Shell Oil Company в САЩ направили приятелски залог, кой би могъл да се движи най-много с едно и също количество гориво. През 1985 г. във Франция се провежда първото състезание Shell Eco-marathon Европа, което приветства 25 отбора. От април 2007 г. в Детройт се организира Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка, а през 2010 г. в Малайзия се провежда Shell Eco-marathon Asia. През 2018 г. Shell Eco-marathon и шампионатите за пилоти ще се проведат в Сингапур, Калифорния и Лондон, а Лондон ще бъде домакин на големия финал на Световния шампионат за пилоти.