Екипът на Shell България подпомага активно не само чрез дарения. Много служители в компанията, включително и на ръководни позиции, се включват като доброволци в помощ на различни каузи, подпомагащи украинските бежанци у нас. Компанията поощрява самоинициативата на служителите като предоставя 2 дни допълнителен платен отпуск през март и април за доброволчество в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна.

„Вярвам, че всеки може да е съпричастен и да помогне с каквото може. Ако всички се обединим и помогнем, ще дадем храна, дрехи, подслон, но най-вече надежда на тези, които искат само мир и да се върнат в домовете си. Когато доброволствам знам, че давам своя принос и помагам по свой начин на хора в нужда. Там се сблъсквам и с нуждаещите се и всичко става още по-реално”, коментира Емилия Цончева, активен доброволец от Shell България, която често прекарва и почивните си дни в Ситуационен център „Отворени врати“.

Инициативите на компанията в подкрепа на пострадалите от войната не спират до тук. Shell дари 270 000 лева на Българския Червен кръст. Фирмата подкрепя и други неправителствени организации: фондация „За нашите деца“ получи колички – играчки, а Ситуационен център „Отворени врати“ - ваучери за гориво, които да покрият нуждите на организацията за период от 3 месеца. Освен това, през април и май служителите на Български Червен кръст ще получават безплатно кафе и вода в избрани обекти на Shell в цялата страна като жест на благодарност за всеотдайността им.

В международен план Shell си партнира с хуманитарни организации, опериращи в Украйна и съседните ѝ държави, които приемат основния поток от бежанци. Компанията дари 3 милиона долара хуманитарна помощ на глобалния си партньор в случай на бедствия Mercy Corps, за да помогне при посрещане на непосредствените нужди на пострадалите от войната в Украйна. Допълнително, Shell е поела ангажимент да удвои даренията, направени от служителите си към Mercy Corps. Общо дарените от Shell средства до момента възлизат на близо 11 милиона долара.