Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и съобщения до медиите

Shell Ideas360 предизвиква млади иноватори по целия свят

Участниците търсят иновативни решения по въпросите на глобалния недостиг на енергийни ресурси, вода и храна.

15.07.2015 г., гр. София -   В тазгодишното второ поред издание на Shell Ideas360 - глобалният конкурс за иновации в отговор на постоянно увеличаващите се нужди на земята от енергийни ресурси, вода и храна, победител стана отборът от Nanyang Technological University, Сингапур. Тяхната идея е разработването на мобилно приложение, което има за цел да намали изхвърлянето на повече от 1.3 млрд. тона храна всяка година.

Победителят бе излъчен сред пет отбора - финалисти от цял свят, които представиха своите проекти пред експертното жури на конкурса, съставено от представители на бизнеса, неправителствени организации, академичната общност и Shell. Панелът се проведе в гр. Ротердам, Холандия, по време на Shell Eco-marathon Европа 2015 – състезание за иновации и енергийна ефективност на пътя, в което години наред успешно участват и български студентски и ученически отбори.

Разработката на студентите от Сингапур следи и алармира за срока на годност на закупените продукти и предлага интересни рецепти с тези от тях, чието оползотворяване трябва да се случи скоро.

За втора поредна година много от авторите на нетрадиционни и все още недоказани новаторски предложения, които имат потенциал да променят драстично бъдещето на добива и оползотворяването на енергия, получават подкрепа от инициативи на Shell за реализация и последващо разработване.

Регистрацията и подаването на проекти за третия сезон на Shell Ideas360 започва през месец август 2015 г. Конкурсът протича в няколко фази – след оценка на всички проекти успешните продължават на следващ етап, в който отборите работят с ментори – служители на Shell, за да доразвият своите идеи. Пет от най-добрите усъвършенствани в тази фаза проекти продължават напред. Последната решаваща крачка представлява панел с жури, пред което отборите представят своите проекти. Победителите получават приключенско пътуване с National Geographic до дестинация по свой избор.

 В тазгодишното издание взеха участие повече от 1,000 проекта от 55 държави от цял свят. След като регистрират своето участие, младите иноватори стават част от глобална онлайн общност. Чрез нея те получават помощ и напътствия за развитието на проекта си от ментори  - служители на Shell, които могат на доброволни начала да наставляват отборите и да участват в оценяването на проектите в състезанието. Така Shell Ideas360 се превръща във вълнуващо откривателско приключение, в хода на което и участниците, и техните ментори научават много.

„Започнах работа в компанията благодарение на проект, който стартирах в университета, и ясно си спомням колко е важно да имаш ментор. Благодарение на Shell Ideas360 както участниците, така и ние, техните ментори,  развиваме  умения за цял живот - те се научават как да разработват качествено идеите си и да въвличат и останалите в проектите си, а ние - как да развиваме социалните си умения.“   споделя Мария Чернокова,  Анализатор Глобални финансови процеси в Shell Холандия, ментор на един от отборите в Shell Ideas360 тази година. 

Най-добрите проекти от Shell Ideas360имат шанс да получат финансиране от Shell GameChanger - една от програмите на компанията за насърчаване на иновациите. От 1996 г. до момента повече от 100 идеи, представени пред Shell GameChanger, са внедрени в практиката на Shell. 

Освен тези проекти, компанията има различни други инициативи, насочени към сформиране на нетрадиционни партньорства с компании и експерти извън енергийната промишленост, както и отворени платформи за идеи, партньорства с водещи световни университети и други институции. През 2013 г. и 2014 г. сп. „Fortune“ определи Shell като една от десетте световни компании, заслужаващи възхищение заради иновациите си.

Boston Consultancy Group включи Shell в списъка на 50-те най-иновативни компании в света през 2013 г. В момента Shell има около 14 000 регистрирани патента и предстоящи заявки за патентоване. През 2014 г. компанията е инвестирала 1,2 млрд. щатски долара в научно-изследователска и развойна дейност, в т.ч. за технологии за по-чиста и алтернативна енергия.

Допълнителна информация за Shell Ideas360 ще откриете на http://www.shellideas360.com/, а за програмата Shell GameChanger - на адрес www.shell.com/gamechanger 

За допълнителна информация:

Михаела Янева

Публисис Кънсалтънтс | MSLGROUP

Тел. 02 43 40 782

Мобилен тел. 0896 786 711

E-mail: m.yaneva@publicis-consultants.bg

За Shell България

Shell е на българския пазар от 1991 г. В България компанията оперира верига от около 100 търговски комплекса за продажба на горива на дребно и е един от лидерите на пазара на горива на дребно в страната, а за своите корпоративни клиенти предоставя услугата euroShell Card.

Всеки месец в търговските комплекси Shell в България се обслужват повече от 1 милион клиенти. През 2009/2015 г. са открити 7 нови магистрални обекта  Те се присъединиха към европейската мрежа от магистрални обекти на Shell. Така клиентите на тези бензиностанции са сред 25-те хиляди клиенти, обслужвани всеки час в над 650 магистрални обекта в мрежата на Shell в Европа.

За Royal Dutch Shell plc

Royal Dutch Shell plc е регистрирана в Англия и Уелс, с централа в Хага и акциите ѝ се търгуват на фондовите борси в Лондон, Амстердам и Ню Йорк. В над 70 страни компаниите на Shell развиват дейности като проучване и добив на нефт и газ; производство и търговия с втечнен природен газ и синтетичен дизел от природен газ; производство, продажба и дистрибуция на петролни продукти и химикали; а също и проекти за възобновяеми енергийни източници. За повече информация, посетете www.shell.com

Page Tools