Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и съобщения до медиите

Студенти от ТУ-София ще се състезават за призови места в Shell Eco-marathon 2015

Студентите от Техническия университет – София се включват в надпреварата Shell Eco-marathon Европа след едногодишно прекъсване.
СТУДЕНТИ ОТ ТУ-СОФИЯ ЩЕ СЕ СЪСТЕЗАВАТ ЗА ПРИЗОВИ МЕСТА В SHELL ECO-MARATHON 2015

Тази година младите инженери ще използват нова водородна горивна клетка като източник на енергия и са силно амбицирани да се класират на челните места в категорията „Градски тип“ автомобили.

Бъдещите инженери от ТУ-София ще заложат на изцяло ново окачване, задвижваща система, модифицирани купе и рама, както и по-висок клас спирачнa системa  за своя автомобил Еко-Х, с който ще поемат предизвикателството да изминат максимално разстояние с минимален разход на трасето в Ротердам през месец май.

Теглото на превозното средство е 95 килограма, а използваното през 2012-2013 г. купе ще бъде с подобрена аеродинамична форма. Начело на отбора е инж. Стефан Стефанов, който е и единственият с опит от предишни участия в Shell Eco-marathon. Затова 30-тото издание на Shell Eco-marathon Европа ще бъде важно за стиковане на новосформирания отбор на Технически университет – София.

 „Shell Eco-marathon е нещо повече от състезание. Това е предизвикателство. Радвам се, че макар и неопитен, в сравнение с предходни участия на ТУ-София в Shell Eco-marathon, отборът е мотивиран и работи усилено по концепцията и своите задачи в подготовката. През 2015 г. двигател на екипния дух е това да покажем знания и умения на международно ниво и да допринесем за развитието на бъдещите превозни средства. Несъмнено ще имаме достойно представяне и най-вече благодарим на Shell България за това, че ни окуражиха да участваме и ни подкрепят през цялото време“, коментира капитанът и мениджър на отбора инж. Стефан Стефанов. 

„Причината поради, която се включих в състезанието Shell Eco-marathon е силно застъпената идея за рационализация и иновация в конструирането и управляването на масовите превозни средства. Аз лично съм запален по зелените технологии, роботиката и справянето с транспортни проблеми чрез ефективни и нестандартни решения, а няма друга платформа като Shell Eco-marathon, на която да имам възможност да го направя. Сигурен съм, че не само аз, но и всички млади и талантливи инженери в Европа са горди с участието си в състезанието“, развълнувано сподели един от новите участници, Владислав Павлов. 

През 2013 г., отборът на ТУ-София зае второ място в Европа на финалите на Shell Eco-marathon 2013. Автомобилът с водородна горивна клетка на студентите измина 82,85 км с 1 кВтч енергия и успяха да подобрят предишното си постижение с 20 км.

„Уверена съм, че през 2015 г. отборът на ТУ-София, ще приложи научените уроци и ще докаже, че една стъпка назад може да бъде зряло и стратегическо обмислено решение, когато имаш амбициозни цели и си се устремил към върха“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България. 

Автомобилът ще бъде представен на 14 май в София, заедно с автомобилите за Shell Eco-marathon 2015 на участниците от Технически университет – Варна, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Професионална гимназия по селско и горско стопанство, гр. Чепеларе.

За повече информация за състезанието, можете да посетите www.shell.com/semeurope или да последвате официалните профили в социалните мрежи

Медийни запитвания:

Драгомир Гюров

AMI Communications за Shell Eco-marathon 2015

02 989 5115 | 0886 634 580

Dragomir.Gyurov@amic.bg

3a Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon е уникална глобална инициатива, която поставя пред студенти и ученици предизвикателството да изпитат границите на енергийната ефективност на пътя. Състезанието предлага арена за студентите и учениците да тестват превозни средства по свой дизайн и изработка. Целта на Shell Eco-marathon e да вдъхнови младите хора да се превърнат в учени и инженери на бъдещето.

Предизвикателството изисква иновативен подход към заданието, креативност и екипна работа. То е уникално преживяване в реална среда, която предоставя на студентите безценни умения и познания. Shell Eco-marathon, заедно със Shell Energy Lab и форумът Powering Progress Together, привлича хиляди посетители всяка година и предизвиква дебат около бъдещето на енергията и мобилността.

По време на Shell Eco-marathon Европа помежду си се състезават представители на бъдещото поколение от инженери и учени на възраст между 16 и 25 години от около 30 страни. Успехът се определя от разстоянието, което всеки отбор изминава с 1 кВтч енергия или 1 литър гориво. Домакин на надпреварата е град Ротердам, Холандия, където,благодарение на пригоденото за целта улично трасе, Shell прави състезанието достъпно за широката общественост.

Shell Eco-marathon Европа демонстрира нагледно отдадеността на Shell да помогне отговорно на света за решаване на проблема със задоволяването на нарастващите му енергийни потребности и показва своя стремеж към екипна работа, като обединява заедно ученици, студенти, партньори и широката общественост.

Shell Eco-marathon Европа ще отбележи своята 30-та годишнина от 21 до 24 май 2015 г. по улиците на Ротердам, Холандия. В града състезанието се провежда за четвърти пореден път. За да привлече вниманието и да вдъхнови европейските граждани, които са заинтересовани от бъдещето на нашата енергия и от технологиите, които могат да задоволяват бъдещите ни потребности, наред със състезанието, на мястото на провеждането му се предлагат различни съпътстващи събития и дейности.

Shell Eco-marathon е глобална инициатива с подобни ежегодни събития в САЩ и в Азия: Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка се проведе от 9 до 12 април в Детройт, щат Мичиган, САЩ, а Shell Eco-marathon Азия - от 26 февруари до 1март в Манила, Филипините.

3a Royal Dutch Shell plc

Royal Dutch Shell plc е регистрирана в Англия и Уелс, с централа в Хага и акциите ѝ се търгуват на фондовите борси в Лондон, Амстердам и Ню Йорк. В над 70 страни компаниите на Shell развиват дейности като проучване и добив на нефт и газ; производство и търговия с втечнен природен газ и синтетичен дизел от природен газ; производство, продажба и дистрибуция на петролни продукти и химикали; а също и проекти за възобновяеми енергийни източници. За повече информация, посетете www.shell.com

Предупредителна информация

Компаниите, в които Royal Dutch Shell plc притежава пряко или непряко инвестиции, са отделни юридически лица. В това съобщение “Shell”, “Shell group” и “Royal Dutch Shell” се използват в някои случаи за удобство, когато става въпрос за Royal Dutch Shell plc и нейните дъщерни компании като цяло.

По подобен начин думите „ние”, „нас” и „нашите” също се използват, когато се отнася за дъщерните компании като цяло и тези, които работят за тях. Тези изрази също се използват, когато не е необходимо да се назове конкретната компания или компании. „Дъщерни компании”, „Дъщерните компании на Shell” и „Компаниите Shell” в този документ се отнасят до компании, върху които Royal Dutch Shell упражнява директен или индиректен контрол, като притежава или мажоритарен брой гласове, или правото да управлява.

Компаниите, в които Shell има значително влияние, но не и право да управлява, се споменават като „свързани компании” или „сдружения” (associates), а компаниите, в които Shell е съуправител се наричат „съвместно управлявани дружества” (jointly controlled entities). В това съобщение за медиите сдруженията и съвместно управляваните компании се споменават и като „equity-accounted investments”.

Терминът „делът на Shell” се използва за удобство, за да обозначи прекия и/или непрекия дял, притежаван от Shell в акционерно дружество, дружество или компания след изключването на дела на трети лица.

Това съобщение съдържа прогнозни твърдения относно финансовото състояние, резултати от дейността и бизнеса на Shell и Групата Shell. Всички твърдения, освен тези, отразяващи исторически факти, могат да се считат за прогнозни.

Прогнозни твърдения са твърдения, които отразяват очакванията за бъдещето, базирани на сегашните очаквания и предположения на управителните органи, и включват очаквани и неочаквани рискове и променливи, които могат да доведат до това реалните резултати, изпълнение на работата или събития да се различават съществено от тези, отразени или загатнати в тези твърдения.

Прогнозните твърдения включват твърдения относно потенциалното излагане на Shell и Групата Shell на пазарни рискове, както и твърдения, изразяващи очаквания, вярвания, оценки, прогнози, преценки и предположения на управителите.

Тези прогнозни твърдения могат да бъдат различени чрез употребата на изрази и фрази като „очакваме”, „вярваме”, „може”, „оценяваме”, „възнамеряваме”, „цели”, „планираме“, „перспектива”, „най-вероятно”, „ще”, „рискове”, „трябва” и други подобни термини и изрази.

Има няколко фактора, които могат да повлияят на бъдещата работа на Shell и Групата Shell и да допринесат за това тези резултати да се различават съществено от изразените в прогнозните твърдения, включени в този документ, включително (но неограничително):

(а) вариране на цените на суровия петрол и природния газ; (б) промяна в търсенето на продуктите на Shell; (в) валутни колебания; (г) резултати от сондажи и добив на природни богатства; (д) оценка на резервите; (е) загуба на пазарен дял и конкуренцията в индустрията; (ж) физически рискове и рискове на околната среда;

(з) рискове, свързани с идентифицирането на подходящи потенциални имоти и цели за придобиване, както и успешното договаряне и изпълнение на такива трансакции; (и) рискът от извършване на дейност в развиващите се страни и страни, обект на международни санкции; (й) законодателни, финансови и регулаторни промени, включително регулаторни мерки по отношение на климатичните промени;

(к) икономически и финансови пазарни условия в различните страни и региони; (л) политически рискове, включително риск от изземване и предоговаряне на условията на договор с правителствени дружества, забавяне или напредък при одобряването на проекти и забавяне възстановяването на общи разходи;

и (м) промяна в търговските условия. Всички прогнозни твърдения, съдържащи се в този документ, са изказани като цяло с уговорки чрез предупредителната информация, съдържаща се или спомената в тази секция.

Читателите не трябва да разчитат неоправдано на прогнозните твърдения. Други фактори, които могат да повлияят на бъдещите резултати, се съдържат в годишния отчет на Royal Dutch Shell и формуляра 20-F за финансовата година, приключила на 31декември 2014 г. (могат да бъдат намерени на www.shell.com/investor и www.sec.gov).

Тези фактори също трябва да бъдат взети предвид от читателя. Всяко прогнозно твърдение важи само за датата на това съобщение, 4 май 2015 г.

Нито Shell, нито някои от нейните дъщерни компании, нито Групата Shell поемат ангажимента да актуализират публично или коригират, което и да е прогнозно твърдение в резултат на нова информация, бъдещи събития или друга информация. В контекста на тези рискове резултатите могат да се различават съществено от тези, посочени, загатнати или подсказани в прогнозните твърдения в този документ. 

Page Tools