Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Новини и съобщения до медиите

Отборът на ТУ – София зае второ място в Shell Eco-marathon 2015

Българските отбори подобриха резултатите си от предишните години и се класираха достойно в своите състезателни категории
Автомобилът на ТУ-София на пистата в Ротердам по време на Shell Eco-marathon Европа 2015

Автомобилът на ТУ-София на пистата в Ротердам по време на Shell Eco-marathon Европа 2015

Отборът на Техническия университет – София зае почетното второ място сред 8 отбора, които се състезаваха  в категорията автомобили „Градски тип“ с водородна горивна клетка на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2015. Отборът измина забележителните 215 км/м3, като остави пред себе си единствено студентите от Политехническия университет в Нант, Франция, с резултат 373 км/м3. Така за трети път в своето дългогодишно успешно участие в Shell Eco-marathon ТУ-София утвърди мястото си сред най-добрите отбори на състезанието.

Отборът на ТУ-София с награда за второ място в категория "Градски тип" автомобили с водородна горивна клетка, Ротердам 2015

Отборът на ТУ-София с награда за второ място в категория "Градски тип" автомобили с водородна горивна клетка, Ротердам 2015

„Постижението, което реализирахме в Ротердам по време на 30-годишнината на Shell Eco-marathon, ни прави особено горди и уверени за бъдещото развитие на проекта в Техническия университет - София. Всеки километър в повече, изминат с единица енергия, е плод на дълги часове упорит труд и отдаденост на Shell Eco-marathon от страна на членовете на отбора.

За да стопим разликата между нас и първия в категорията, ще работим още по-всеотдайно, ще бъдем още по-креативни и иновативни. Нашите намерения са през 2016 г. да участваме в състезанието с автомобил с обновена концепция, за да постигнем още по-висок резултат,“ каза Симеон Михов, пилот на отбора. 

Автомобилът на ТУ-Варна в състезателен тур на пистата в Ротердам по време на Shell Eco-marathon Европа 2015

Автомобилът на ТУ-Варна в състезателен тур на пистата в Ротердам по време на Shell Eco-marathon Европа 2015

Автомобилът на Техническия университет – Варна зае 6-о място от 8 в категорията “Градски тип“ автомобили на бензин с постижение от 105 км с литър гориво. Отборът преодоля успешно неочаквано възникналото сериозно предизвикателство на състезанието. Студентите от ТУ-Варна бяха разработили автомобила си на компресиран природен газ (метан), но в Ротердам стана ясно, че няма друга кола от „Градски тип“ с това гориво и отборът бе принуден да премине на бензин – задача, с която отборът се справи блестящо. 

Автомобилът на Русенски университет "Ангел Кънчев" на пистата в Ротердам по време на Shell Eco-marathon 2015

Автомобилът на Русенски университет "Ангел Кънчев" на пистата в Ротердам по време на Shell Eco-marathon 2015

Останалите български отбори също реализираха по-високи резултати в сравнение с предишните години на участие. Двата екипа от България в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия - на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, заеха съответно 28-о и 31-о място в категорията, в която се класираха успешно общо 33 автомобила. Отборът от Русе измина 213 км за киловатчас – 21% повече в сравнение с 2014 г., а отборът от Чепеларе – 132 км за киловатчас или с 30% над постижението от миналата година. 

Отборът на ученическия отбор от гр. Чепеларе и техният автомобил - Shell Eco-marathon Европа 2015, Ротердам

Отборът на ученическия отбор от гр. Чепеларе и техният автомобил - Shell Eco-marathon Европа 2015, Ротердам

„Поздравявам от името на Shell България четирите български отбора, участници в Shell Eco-marathon Европа, с постиженията им на 30-тото издание на надпреварата. Гордеем се с учениците и студентите, които преодоляха много трудности, следваха упорито целите си и се трудиха се неуморно върху автомобилите си. Обръщаме поглед към бъдещето и вярваме, че през 2016 г. броят на българските отбори ще се увеличи, а постиженията ще са още по-добри“, коментира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България. 

Shell Eco-marathon Европа 2015 се проведе за 30-ти път от първото му организиране през 1985 г. Тазгодишното състезание беше от 21 до 24 май на градската писта в Ротердам, Холандия, и в него взеха участие 197 отбора от 26 европейски страни.

В тези конкурентни условия бяха поставени три нови рекорда на писта и бе отбелязно значително подобряване на автомобилите в категорията „Градски тип“. Като цяло, екипите представиха подобрен дизайн и иновации в софтуера и контрола върху шофирането, както демонстрира носителят на наградата за технически иновации Vector Ecoteam. Този отбор, който се състезава в категорията „Протитипи“ с електрическа батерия, разработи контролна система, която прецизно адаптира скоростта на превозното средство чрез компютър, така че да се гарантира най-нисък разход на енергия.

През 1985 г. превозното средство, което заема първо място, е достатъчно ефективно, за да пропътува разстоянието от Ротердам до Лондон само с един литър гориво. Сега, 30 години по-късно, отборът на Microjoule-La Joliverie може да пропътува разстоянието от Ротердам до Москва със същото количество гориво, като по време на състезанието измина 2551,8 км. Отборът се представи в категорията „Прототипи“ на компресиран природен газ, а резултатът му е най-ефективният в състезанието тази година.

В категорията „Прототипи“, екипът TED от Франция, постигна най-висок резултат от изминати 2308,3 км с 1 литър бензин, а отборът IUT GMP Valenciennes постави нов рекорд на писта от 1323,1 км с литър дизел. 

В категорията „Градски тип“ отборът Lycee Louis Delage от Франция постигна най-високо историческо постижение и рекорд на пистата от 517,3 км с литър бензин, а отборът DTU Roadrunners от Дания регистрира най-доброто историческо постижение и рекорд на пистата от 665 км с литър етанол.  

Норман Кох, глобален технически директор на Shell Eco-marathon каза: „Това бе една забележителна година. Празнуваме 30 години на Shell Eco-marathon и сега, когато казваме благодаря и довиждане на Ротердам, с гордост предаваме щафетата на следващия град домакин през 2016 г. – Лондон.“

През четирите дни състезанието в Ротердам е посетено от около 50 000 гости. Посетителите, сред които много семейства с деца, имаха възможност да се запознаят с новите идеи в развитието на енергийно ефективни решения за транспорта при посещенията си в Shell Energy Lab.

Най-добрите резултати от Shell Eco-marathon Европа 2015 по категории и източници на енергия/ гориво

Най-добрите резултати от Shell Eco-marathon Европа 2015 по категории и източници на енергия/ гориво
Отбор Nr. Категория „Прототипи“ Победител Резултат
6 Shell FuelSave бензин TED – AIRBUS HELICOPTERS Centre de Formation Technique - Франция 2308.3 км/л
у161 Shell FuelSave дизел IUT GMP Valenciennes – I.U.T Valenciennes - Франция 1323.1 км/л
129 Алтернативно гориво
(в т.ч.E100 и синтетичен дизел от природен газ)
 
Equip UMH – Universitat Miguel Hernandez D’elx - Испания 1496.4 км/л
101 Компресиран природен газ (метан) Microjoule-La Joliverie – Lycee Saint-Joseph La Joliverie - Франция 2551.8 км/л
327 Електрическа батерия TUfast Eco Team – Technische Universitaet Muenchen - Германия 863.1 км/киловатчас
202 Водородна горивна клетка Eco-Runner Team Delft – Delft University Of Technology - Холандия 1227.5 км/м3
Категория „Прототипи
Отбор Nr. Категория „Градски тип“ Победител Резултат
502 Shell FuelSave бензин Lycee Louis Delage – Lycee Louis Delage - Франция 517.3 км/л
503 Shell FuelSave дизел Schluckspecht – University Of Applied Sciences Offenburg - Германия 312.9 км/л
501 Алтернативно гориво
(в т.ч. E100 и синтетичен дизел от природен газ)
DTU Roadrunners – Technical University Of Denmark - Дания 665.0 км/л
719 Електрическа батерия ISEN Toulon / SCS – ISEN Toulon - Франция 308.5 км/киловатчас
601 Водородна горивна клетка La Joliverie Polytech Nantes – Polytech Nantes - Франция 372.6 км/м3 

Shell Eco-marathon Europe 2015 награди извън пистата

 

Успехът на пистата идва не само благодарение на усилията, а също и в резултат от отдадеността, екипната работа и иновативността през периода на подготовка за състезанието. Това важи особено, когато става дума за наградите извън пистата, с които се удостояват екипите, постигнали съвършенство в техническите иновации, дизайна на автомобилите, безопасността и комуникациите. Специален приз отличава отбора, който най-добре демонстрира духа на състезанието.

За да научите повече за всяка от наградите, натиснете тук.

Победител
Отбор Nr. Победител Награда
614 Green Team Twente – University of Twente - Холандия Награда за постижения в комуникациите
327 TUfast Eco Team – Technische Universitaet Muenchen - Германия Награда за дизайн на автомобила
324 Vector Ecoteam – MINES ParisTech & Lycées Louis Armand - Франция Награда за техническа иновация
353 AE2 PROJECT TEAM – Yildiz Technical University - Турция Награда за безопасност  
515 Toulouse Ingénierie Multidisciplinaire - Франция Награда за постоянство и демонстриране на духа на състезанието 

За повече информация за състезанието, моля, посетете уебсайта на Shell Eco-marathon или следвайте в социалната мрежа профилите във Facebook и Twitter.

Медийни запитвания:

Драгомир Гюров

AMI Communications за Shell Eco-marathon 2015

02 989 5115 | 0886 634 580

Dragomir.Gyurov@amic.bg 

Бележки към редактора:

  • За да видите и свалите снимки на победителите и церемонията по награждаването, натиснете тук и използвайте парола SEME2015
  • За да видите повече снимки от състезанието, посетете официалния Flickr канал
  • За повече информация относно резултатите от надпреварата, моля, натиснете тук

Зa Shell Eco-Marathon

Shell Eco-marathon е уникална глобална инициатива, която поставя пред студенти и ученици предизвикателството да изпитат границите на енергийната ефективност на пътя. Състезанието предлага арена за студентите и учениците да тестват превозни средства по свой дизайн и изработка. Целта на Shell Eco-marathon e да вдъхнови младите хора да се превърнат в учени и инженери на бъдещето. 

Предизвикателството изисква иновативен подход към заданието, креативност и екипна работа. То е уникално преживяване в реална среда, която предоставя на студентите безценни умения и познания. Shell Eco-marathon, заедно със Shell Energy Lab и форумът Powering Progress Together, привлича хиляди посетители всяка година и предизвиква дебат около бъдещето на енергията и мобилността. 

По време на Shell Eco-marathon Европа помежду си се състезават представители на бъдещото поколение от инженери и учени на възраст между 16 и 25 години от около 30 страни. Успехът се определя от разстоянието, което всеки отбор изминава с 1 кВтч енергия или 1 литър гориво. Домакин на надпреварата от 2012 г. до 2015 г. бе град Ротердам, Холандия, където,благодарение на пригоденото за целта улично трасе, Shell прави състезанието достъпно за широката общественост. През 2016 г. Shell Eco-marathon Европа ще се проведе в Лондон.

Shell Eco-marathon Европа демонстрира нагледно отдадеността на Shell да помогне отговорно на света за решаване на проблема със задоволяването на нарастващите му енергийни потребности и показва своя стремеж към екипна работа, като обединява заедно ученици, студенти, партньори и широката общественост. 

Shell Eco-marathon Европа отбелязва своята 30-та годишнина тази година. В града състезанието се провежда за четвърти пореден път. За да привлече вниманието и да вдъхнови европейските граждани, които са заинтересовани от бъдещето на нашата енергия и от технологиите, които могат да задоволяват бъдещите ни потребности, наред със състезанието, на мястото на провеждането му бяха организирани различни съпътстващи събития и дейности.

Shell Eco-marathon е глобална инициатива с подобни ежегодни събития в САЩ и в Азия: Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка се проведе от 9 до 12 април в Детройт, щат Мичиган, САЩ, а Shell Eco-marathon Азия - от 26 февруари до 1март в Манила, Филипините.

Зa Royal Dutch Shell PLC

Royal Dutch Shell plc е регистрирана в Англия и Уелс, с централа в Хага и акциите ѝ се търгуват на фондовите борси в Лондон, Амстердам и Ню Йорк. В над 70 страни компаниите на Shell развиват дейности като проучване и добив на нефт и газ; производство и търговия с втечнен природен газ и синтетичен дизел от природен газ; производство, продажба и дистрибуция на петролни продукти и химикали; а също и проекти за възобновяеми енергийни източници. За повече информация, посетете www.shell.com

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Компаниите, в които Royal Dutch Shell plc притежава пряко или непряко инвестиции, са отделни юридически лица. В това съобщение “Shell”, “Shell group” и “Royal Dutch Shell” се използват в някои случаи за удобство, когато става въпрос за Royal Dutch Shell plc и нейните дъщерни компании като цяло. По подобен начин думите „ние”, „нас” и „нашите” също се използват, когато се отнася за дъщерните компании като цяло и тези, които работят за тях.

Тези изрази също се използват, когато не е необходимо да се назове конкретната компания или компании. „Дъщерни компании”, „Дъщерните компании на Shell” и „Компаниите Shell” в този документ се отнасят до компании, върху които Royal Dutch Shell упражнява директен или индиректен контрол, като притежава или мажоритарен брой гласове, или правото да управлява. Компаниите, в които Shell има значително влияние, но не и право да управлява, се споменават като „свързани компании” или „сдружения” (associates), а компаниите, в които Shell е съуправител се наричат „съвместно управлявани дружества” (jointly controlled entities).

В това съобщение за медиите сдруженията и съвместно управляваните компании се споменават и като „equity-accounted investments”. Терминът „делът на Shell” се използва за удобство, за да обозначи прекия и/или непрекия дял, притежаван от Shell в акционерно дружество, дружество или компания след изключването на дела на трети лица.

Това съобщение съдържа прогнозни твърдения относно финансовото състояние, резултати от дейността и бизнеса на Shell и Групата Shell. Всички твърдения, освен тези, отразяващи исторически факти, могат да се считат за прогнозни.

Прогнозни твърдения са твърдения, които отразяват очакванията за бъдещето, базирани на сегашните очаквания и предположения на управителните органи, и включват очаквани и неочаквани рискове и променливи, които могат да доведат до това реалните резултати, изпълнение на работата или събития да се различават съществено от тези, отразени или загатнати в тези твърдения.

Прогнозните твърдения включват твърдения относно потенциалното излагане на Shell и Групата Shell на пазарни рискове, както и твърдения, изразяващи очаквания, вярвания, оценки, прогнози, преценки и предположения на управителите.

Тези прогнозни твърдения могат да бъдат различени чрез употребата на изрази и фрази като „очакваме”, „вярваме”, „може”, „оценяваме”, „възнамеряваме”, „цели”, „планираме“, „перспектива”, „най-вероятно”, „ще”, „рискове”, „трябва” и други подобни термини и изрази. Има няколко фактора, които могат да повлияят на бъдещата работа на Shell и Групата Shell и да допринесат за това тези резултати да се различават съществено от изразените в прогнозните твърдения, включени в този документ, включително (но неограничително):

(а) вариране на цените на суровия петрол и природния газ; (б) промяна в търсенето на продуктите на Shell; (в) валутни колебания; (г) резултати от сондажи и добив на природни богатства; (д) оценка на резервите; (е) загуба на пазарен дял и конкуренцията в индустрията; (ж) физически рискове и рискове на околната среда; (з) рискове, свързани с идентифицирането на подходящи потенциални имоти и цели за придобиване, както и успешното договаряне и изпълнение на такива трансакции;

(и) рискът от извършване на дейност в развиващите се страни и страни, обект на международни санкции; (й) законодателни, финансови и регулаторни промени, включително регулаторни мерки по отношение на климатичните промени; (к) икономически и финансови пазарни условия в различните страни и региони; (л) политически рискове, включително риск от изземване и предоговаряне на условията на договор с правителствени дружества, забавяне или напредък при одобряването на проекти и забавяне възстановяването на общи разходи; и (м) промяна в търговските условия.

Всички прогнозни твърдения, съдържащи се в този документ, са изказани като цяло с уговорки чрез предупредителната информация, съдържаща се или спомената в тази секция. Читателите не трябва да разчитат неоправдано на прогнозните твърдения.

Други фактори, които могат да повлияят на бъдещите резултати, се съдържат в годишния отчет на Royal Dutch Shell и формуляра 20-F за финансовата година, приключила на 31декември 2014 г. (могат да бъдат намерени на www.shell.com/investor и www.sec.gov). Тези фактори също трябва да бъдат взети предвид от читателя. Всяко прогнозно твърдение важи само за датата на това съобщение, 26 май 2015 г. Нито Shell, нито някои от нейните дъщерни компании, нито Групата Shell поемат ангажимента да актуализират публично или коригират, което и да е прогнозно твърдение в резултат на нова информация, бъдещи събития или друга информация.

В контекста на тези рискове резултатите могат да се различават съществено от тези, посочени, загатнати или подсказани в прогнозните твърдения в този документ.

Page Tools