По-лесно откриване на съдържанието, което търсите

Полагаме усилия, за да гарантираме, че нашите външни и вътрешни сайтове работят с популярни браузъри в различни платформи – от настолни компютри до смартфони. 

Ако имате каквито и да е въпроси или предложения относно достъпността на нашите сайтове или откриете каквито и да е несъответствия, свържете се с нас.

Инструменти за достъпност

По-долу са посочени няколко съвета, които ще Ви помогнат да осъществявате достъп до нашите уеб сайтове по-ефективно. За по-подробни указания относно начина, по който да направите Вашия компютър достъпен в интернет, препоръчваме да посетите следния уеб сайт: Ability Net My Computer My Way.

По-лесно четене на страниците в браузъра

Понякога уеб страниците се четат трудно, ако шрифтът на текста е прекалено малък. Най-популярните браузъри като Internet Explorer, Chrome, Firefox, Safari и Opera поддържат посочените по-долу действия с мишката и натискането на клавиши на клавиатурата за увеличаване и намаляване на мащаба на дадена уеб страница. (Използвайте клавиша Control в системи с Windows и клавиша Command в Mac OS.)

  • Задържане на клавиша Control/Command и превъртане нагоре или надолу за увеличаване или намаляване на мащаба
  • Задържане на клавиша Control/Command и натискане на + или – за увеличаване или намаляване на мащаба

Увеличаване на екрана

Можете да четете даден текст по-лесно и чрез увеличаване на Вашия екран.

Всички по-нови версии на Windows включват функция за лупа, която дава възможност на потребителите да увеличат голяма част от екрана. За потребителите с увредено зрение обаче може да е необходим софтуер с пълна възможност за увеличение.

Прочетете за екранните лупи в Windows 10 MagnifierWindows 8.1 Magnifier, Windows 7 Magnifier.

Потребителите на операционни системи OS X на Apple могат да използват вградената функция Zoom. Прочетете за функциите за достъпност на OS X.

Използване на екранен четец

Потребителите на Windows могат да използват функцията „Разказвач“, която преобразува текста на екрана в реч. Функцията е налична в Windows 10 NarratorWindows 8.1 Narrator, Windows 7 Narrator.

В операционната система OS X на Apple потребителите ще открият функцията VoiceOver.

Освен това са налични екранни четци на трети лица, като например JAWS (Job Access With Speech) и безплатната софтуерна програма NVDA.

Файлове във формат PDF

Използваме файлове във формат PDF, за да запазим вида и усещането на нашите оригинални документи. За отваряне и преглед на файлове във формат PDF можете да изтеглите най-новата версия на Adobe Acrobat Reader безплатно.

Adobe също публикува информация относно осъществяване на достъп до файлове във формат PDF с помощта на екранни четци.