Зa Shell Eco-Marathon

Shell Eco-Marathon е сред водещите програми за енергийна ефективност за студенти в световен мащаб. Тя цели да разшири границите на технически възможното и да вдъхнови младите да станат водещи учени и инженери в областта на бъдещите енергийни решения. Програмата е платформа за отбори от ученици и студенти, в която прилагат уменията си в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката, за да създадат собствени енергийно ефективни автомобили, с които се състезават на пистата.

Shell Eco-marathon start line

История на Shell Eco-Marathon

Инициативата се заражда през 1939 г., когато Боб Грийншийлдс, тогавашният директор по развойна дейност на Shell, се обзалага приятелски с колегите си от Shell Oil Company в САЩ за това кой може да измине най-голямо разстояние с едно и също количество гориво. Боб постига 20,8 км за литър, поставя рекорд и създава наследство, което е живо и днес.

Официалното начало на Shell Eco-Marathon е поставено през 1985 г., когато във Франция 25 отбора мерят ефективността на своите дървени автомобили във формат, който полага основите на състезанието, което познаваме и обичаме! Досега в Shell Eco-Marathon са участвали повече от 100 000 студенти от стотици университети от над 60 държави.

В сърцето на състезанието е старо като света предизвикателство, чийто отговор ще има дългосрочни последствия за всички нас – как можем да изминем възможно най-голямо разстояние с възможно най-малко енергия. За да създадат автомобил, който може да изпита тази теория, студентите трябва да достигнат до границите на уменията си в сферата на дизайна, технологиите и инженерството на пистата и извън нея. Настоящият пистов рекорд за бензинови прототипи е 3771 км за един литър гориво – разстоянието от Лондон до Рим и обратно!

Научете повече за Shell Eco-marathon тук (отваря се в нов прозорец).

Young participant at Shell Eco-marathon

Shell Eco-Marathon днес

Днес отборите могат да избират различни източници на енергия, с които да задвижват автомобилите си – двигатели с вътрешно горене, електрически батерии или водородни горивни клетки, както и да използват всякакви материали, като усъвършенствани въглеродни влакна или бамбук.

Сезон 2022 на Shell Eco-Marathon съчетава най-доброто от физическите и виртуалните ни съревнования. От безопасното връщане на събитията на писта до вече утвърдената виртуална програма и нови дигитални уроци с отраслови експерти този сезон обещава да предложи на студентите ни повече възможности да тестват уменията си в сферата на науките, технологиите, инженерството и математиката, отколкото досега!

Минисъбитията през 2022 г. ще са по-малки и по-достъпни и ще се провеждат на специално избрани писти във всеки район. При провеждането им ще се спазват подходящи мерки за опазване на здравето и безопасността на участниците. Състезанията с българско участие ще бъдат 2 през текущия сезон:

  • Между 31 май и 03 юни в Асен, Нидерландия ще се състезават отборите ни с автомобили градски тип, захранвани с водородна горивна клетка;
  • Между 3 и 6 юли в Ногаро, Франция ще се представят отборите с прототипи, захранвани с електрическа батерия.

Запознайте се с българските отбори

От 2008 г. насам България участва със свои отбори в европейското издание на Shell Eco-marathon. Родните отбори достойно представят страната ни в състезанието за интелигентна мобилност и енергийна ефективност на пътя.

Технически университет – София

Българският пионер в Shell Eco-Marathon участва в инициативата от 2008 г. в категория „градски тип“, защото според студентите тази категория има огромен потенциал за иновации. Отборът залага на капкообразна форма на купето като максимално аеродинамична.

В началото студентите на ТУ-София разработват хибридни двигатели, след това се спират на електродвигатели, като в различните издания на състезанието използват електрическа батерия (plug-in) или водородна горивна клетка. Отборът често се радва на класиране в Топ 3 в своята категория.

Русенски университет „Ангел Кънчев“

2014 г. бе дебютна за отбора AVTOMOBILIST на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Те избраха автомобил в категория „прототипи“, задвижван с електрическа батерия. Отборът доказва качеството на работата си като се класира в Топ 10 в своята категория.

През 2017 г. в надпреварата се включва и втори отбор от Русенския университет - HydRU Racing Team, който се състезава в категория „градски тип“, задвижван от водородна горивна клетка. Техният автомобил спечели награда за най-добър дизайн в предварителния кръг на състезанието Shell Eco-marathon Challenger Event в Турция.

Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров”, гр. Чепеларе

Със своя успешен дебют в Shell Eco-marathon Европа 2013 младият гимназиален отбор от Родопите доказа, че пред амбицията на младите и талантливи хора няма бариери. Те се състезават в категория „прототипи“ задвижвани с електрическа батерия. Отборът се стреми да разработва нов дизайн и да прави различни подобрения върху автомобила всяка година.

Още в Енергия и иновации

Бъдещето на енергията

Ние използваме нашето ноу-хау, технологии и иновации, за да доставяме повече и по-чиста енергия за нарастващото население на света.

Съвместни иновации

Имате страхотна идея или иновативна технология? Ние търсим креативни хора, компании и организации, с които да си сътрудничим.