За Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon е уникално състезание, което предизвиква студенти и ученици от целия свят да проектират, конструират и да се състезават с най-енергийно ефективните автомобили. Трите локации в Европа, Америка и Азия отвеждат студентите на пистата, за да разберат кой ще измине най-голямо разстояние с най-малко количество гориво или енергия.

История

Идеята за състезанието се заражда още през 1939 г., когато двама служители на Shell в САЩ правят приятелски облог кой ще измине най-дълго разстояние с най-малко количество гориво. От тогава състезанието се е разпространило на още два континента, включва разнообразни източници на енергия и вдъхновява вълнуващия дебат за бъдещето на енергията и мобилността.

Научете повече за Shell Eco-marathon тук (отваря се в нов прозорец).

Повече от 30 години иновации

Състезанието, което през 1985 г. започна с 25 автомобила на стартовата решетка във Франция, конструирани от дървен материал, днес е вече надпревара с над 4000 студенти от над 30 страни на Стария континент.

Инициативата се разрасна в невиждани мащаби през последните три десетилетия. Това, което остава непроменено през годините, е споделената страст към технологиите, ефективното разходване на ресурсите, работата в екип, постоянството, решимостта, изобретателността и креативността.

От своето създаване насам състезанието поощрява студенти и ученици на възраст между 16 и 25 години да развиват допълнително своите интереси в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката. Целта е по този начин да се демонстрира потенциала за реализиране на високи нива на енергийна ефективност на пътя чрез влагане на нови технологии и иновации.

Как протича състезанието?

Днес, Shell Eco-marathon поставя сериозно предизвикателство пред младите инженери да изпитат границите на енергийната ефективност на пътя. То има за цел да ги вдъхнови да станат учени и инженери на бъдещето. Същевременно изисква от тях креативност, умение за разрешаване на трудни ситуации и работа в екип.

Студентите участват в две категории:

  • Прототипи: футуристични автомобили, проектирани да намалят съпротивлението за максимална ефективност

  • Градски тип: сходни с конвенционалните автомобили

Автомобилите се задвижват с един от следните видове източници на енергия:

  • Двигатели с вътрешно горене: бензин, дизел, етанол, синтетичен дизел от природен газ (GTL) и компресиран природен газ (CNG)

  • Електрическа мобилност: водород и електрическа батерия (с възможност за добавяне на соларен панел)

Всички екипи минават стриктна техническа инспекция на място, с оглед осигуряване на безопасността и честната конкуренция. Техническият екип извършва изключително детайлна оценка, в т.ч. измеренията на автомобилите, тяхната безопасност и двигатели.

На градското трасе в Ротердам отборите трябва да изминат 10 обиколки за 39 мин със средна скорост най-малко 25 км/ч за валиден опит. Това възлиза на 16,117 км. Техническият екип измерва консумацията на гориво/ енергия за всеки опит и го приравнява към 1 кВтч или 1 л гориво. За да пестят гориво, отборите използват двигателите единствено за ускоряване, след което ги изключват напълно.

Локацията: Лондон

От 1985 г. насам Shell Eco-marathon извървя дълъг път. До 2012 г. състезанието се провеждаше на професионални писти във Франция и Германия.

Със стъпването си на градската писта в Ротердам, участниците в Shell Eco-marathon бяха изправени пред предизвикателството да управляват своите автомобили в напълно реалната среда на един устойчив град, какъвто е Ротердам, пред публика от над 50 000 души. От 2016 г. домакин на състезанието е Queen Elizabeth Olympic Park в Лондон, Великобритания. Расте ли предизвикателството – предстои да разберем!

Защо Shell организира Shell Eco-marathon?

Очаква се търсенето на енергия в глобален план да се удвои до 2050 г., в резултат на нарастването на населението и неговото увеличаващо се богатство. Три четвърти от населението на планетата ще живее в градовете. Същевременно заплахата от климатичните промени ще остане налице. Ще се наложи да започнем да придвижваме растящия брой хора и стоки по възможно най-ефективния и чист начин.

Shell Eco-marathon демонстрира как работата в екип със студенти и широк кръг от заинтересовани лица вдъхновява диалога по тази тема и движи напред свързаните с нея иновации. Участниците в състезанието използват комбинация от креативност и авангардни технологии, за да постигнат екстремни нива на енергийна ефективност на пътя.

Запознайте се с българските отбори

От 2008 г. насам България участва със свои отбори в европейското издание на Shell Eco-marathon. Родните отбори достойно представят страната ни в състезанието за интелигентна мобилност и енергийна ефективност на пътя. Сред основните български участници през годините са студентите от Технически университет – София, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“, гр. Чепеларе и Технически университет – Варна.

През 2017 г. втори отбор от Русенски университет „Ангел Кънчев“ се присъедини към състезанието в категория „Градски тип“. Най-новият български отбор в състезанието е този на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника от гр. Бургас, който успешно премина предварителния кръг Shell Eco-Marathon Challenger Event през м. май 2018 г.

Технически университет – София

Технически университет – София е първият и най-успешен български участник в Shell Eco-marathon Европа. От 2008 г. насам отборът се състезава в категория „градски тип“, защото според студентите тази категория има огромен потенциал за иновации.

При разработването на своите автомобили за състезанието отборът залага на капкообразна форма на купето като максимално аеродинамична.

В началото студентите на ТУ-София разработват хибридни двигатели, след това се спират на електродвигатели, като в различните издания на състезанието използват електрическа батерия (plug-in) или водородна горивна клетка

Отборът често се радва на класиране в Топ 3 в своята категория.

Технически университет – Варна

Студенти на Технически университет –Варна участват в Shell Eco-marathon Европа от 2009 г.

Още през 2010 г. те постигат забележителното трето място в категория „прототипи“, задвижвани от пропан-бутан.

През 2014 г. отборът за първи път участва в състезанието с автомобил в категория „градски тип“, приемайки по този начин по-голямо предизвикателство в хода на своята подготовка.

Отборът има успех в изграждането на автомобили на пропан-бутан и метан и ще цели успешно участие в категорията автомобили, задвижвани от метан през идните издания на Shell Eco-marathon Европа.

Русенски университет „Ангел Кънчев“

2014 г. бе дебютна за отбора на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Те избраха автомобил в категория „прототипи“, задвижван с електрическа батерия, Отборът доказва качеството на работата си като се класира в Топ 10 в своята категория.

През 2017 г. Русенският университет добави нов отбор в състезанието, който се състезава в категория „градски тип“ задвижван от водородна горивна клетка. Техният автомобил спечели награда за най-добър дизайн в предварителния кръг на състезанието Shell Eco-marathon Challenger Event в Турция.  

Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров”, гр. Чепеларе

Със своя успешен дебют в Shell Eco-marathon Европа 2013 младият гимназиален отбор от Родопите доказа, че пред амбицията на младите и талантливи хора няма бариери. Те се състезават в категория „прототипи“ задвижвани с електрическа батерия. Отборът се стреми да разработва нов дизайн и да прави различни подобрения върху автомобила всяка година. 

Още в Енергия и иновации

Бъдещето на енергията

Ние използваме нашето ноу-хау, технологии и иновации, за да доставяме повече и по-чиста енергия за нарастващото население на света.

Съвместни иновации

Имате страхотна идея или иновативна технология? Ние търсим креативни хора, компании и организации, с които да си сътрудничим.