SHELL – КРАТЪК ОБЗОР

Shell в България

Shell в България

Shell e на българския пазар от 1991 г. В България компанията оперира верига от търговски комплекси за продажба на горива на дребно и развива своя бизнес с корпоративни клиенти посредством услугата euroShell Card.

През м. февруари 2016 г. Shell Exploration and Production подписа договор за търсене и проучване за находища на нефт и природен газ в блок "1-14 Силистар" в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море.

Нашите ценности

Нашите основни ценности - честност, почтеност и уважение към хората, са залегнали в Основните бизнес принципи на Shell.

Shell България в цифри

Факти

  • Първият търговски обект на компанията – Shell Драгичево, отваря врати през август 1993 г.;
  • Днес под марката на Shell работят близо 100 търговски обекта в цяла България, от които 80 са собствена мрежа на компанията, а останалите са франчайзингови обекти;
  • Всеки месец в бензиностанциите Shell в България се обслужват около 1 милион клиенти;
  • През 2009/2016 г. са открити 7 нови магистрални обекта - Shell Правец, Shell Калотина, Shell Студена, Shell Любимец Изток и Запад, Shell Ямбол-Север и Юг. Те се присъединиха към европейската мрежа от магистрални обекти на Shell. Така клиентите на тези бензиностанции ще бъдат сред 25-те хиляди клиенти, обслужвани всеки час в над 650 магистрални обекта в мрежата на Shell в Европа.

Иновации в маркетинга

  • През 1999 г. компанията въвежда високотехнологичните горива Shell V-Power със специална формула за по-добра работа на двигателя. Горивата Shell V-Power Racing и Shell V-Power Diesel се предлагат респективно от 2001 г. и 2003 г.;
  • През 2001 г. на българския пазар Shell въведе една от първите дългосрочни програми за лоялни клиенти - ClubSmart. Тя е високо ценена от клиентите на компанията, които активно събират и обменят точки за атрактивни оферти, предоставени от програмата;
  • През 2012 г. Shell представи на българския пазар нови основни горива - Shell Fuel-Save – икономични горива, създадени за по-дълъг пробег, без клиентите да плащат повече за това;
  • От 2013 г. най-усъвършенстваните горива на Shell - Shell V-Power Nitro+ се предлагат и в България.Те са с нова формула за мигновено действие – започват да почистват отлаганията от момента, в който достигнат двигателя и така помагат на автомобила да възстанови ефективността си.

Нашият принос

Shell Eco-marathon – от 2007 г. ежегодно български студенти и ученици от средни и висши технически учебни заведения участват в международното състезание за икономия на енергия Shell Eco-marathon. Вече повече от 30 години инициативата насърчава студенти от цял свят да конструират автомобили, които да изминават максимално разстояние с минимално количество гориво. Четири български отбора от Техническите университети в гр. София, гр. Русе и гр. Варна и от Гимназията по селско и горско стопанство, гр. Чепеларе ще представят през 2017 година страната ни със собствени модели на енергийно-ефективни автомобили. Научете повече за българските отбори тук.

Безопасност на пътя – Shell традиционно организира множество инициативи, посветени на безопасността на пътя. Пътната безопасност е една от приоритетните за нас области на работа в сферата на корпоративната социална отговорност и в България ние сме една от първите компании, които започнаха работа в полза на пътната безопасност. На глобално ниво Shell има експертен център по пътна безопасност и чрез него компанията разработва множество програми и механизми за подобряване на безопасността на своите служители във връзка с шофиране по работа. Наред с това на местно равнище работим с различни заинтересовани страни, за да споделяме добри практики и опит.

Shell по света

Shell по света

Royal Dutch Shell е създадена през 1907 г., въпреки че нашата историята датира от началото на 19-ти век, когато семейство Самюел все още са продавали мидени черупки в малък магазин в Лондон.

Днес Shell е една от най-големите енергийни компании в света, в която работят средно 94 000 души и която извършва дейността си в повече от 70 страни. Нашето седалище се намира в Хага, Нидерландия, а нашият Глобален Изпълнителен Директор е Бен ван Бюрден. Компанията майка на групата Shell е Royal Dutch Shell plc, която е регистрирана в Англия и Уелс.

Нашата стратегия има за цел да подсили позицията ни на лидер в нефтената и газовата промишленост, както и да посрещнем глобалните енергийни нужди по отговорен начин. Безопасността и екологичната и социална отговорност са в сърцето на нашите дейности.

Прочетете за дългогодишната ни история от 1833 г. до сега

Нашата цел

Вярваме, че петролът и газът ще останат съществена част от глобалната енергийна смес за  десетилетия напред. Нашата роля се състои в това да гарантираме, че извличаме и доставяме тези енергийни ресурси рентабилно и по екологично и социално отговорен начин.

Стараем се да работим в тясно сътрудничество с нашите клиенти, партньори, законодатели и съседи, за да осигурим по-ефективно и устойчиво използване на енергийните и природните ресурси.

Нашите хора

Нашите хора работят съвместно по някои от най-иновативните и вълнуващи енергийни проекти в света. Културното разнообразие на нашите служители и приобщаващата работна среда са от съществено значение за нашия успех, водейки до по-големи иновации и по-добри решения.

Научете за разнообразието и приобщаването в Shell

Професионалното обучение, програмите за развитие и непрекъсната подкрепа гарантират, че на нашите хора се предоставят всички възможности за реализиране на техния пълен потенциал. А нашите програми за ръководители позволяват на хората с талант да станат бъдещите лидери на енергийната промишленост.

Научете повече за кариерите в Shell

Кратък обзор за Shell (2016)

Присъствие в 70+ страни

Средно 92 000 служители

Продадени са 57,1 милиона тона LNG през годината

Участие в 22 рафинерии

Произвеждаме 3,7 милиона барела еквивалент на петрол на ден

Изтеглете брошурата „Create“ с нашите проекти

Финансов отчет (2016)

Приходи: 233,6 милиарда долара

Доходи: 4,8 милиарда долара

Капиталови инвестиции: 79,9 милиарда долара (включително придобиването на BG Group plc)

Инвестиции в научноизследователски дейности: 1 милиард долара

Бързи факти за устойчиво развитие (2016)

Изразходвани са 102 милиона долара за социално доброволни инвестиции по цял свят, от които:

  • изразходвани са близо 44 милиона долара за местни програми за развитие на обюността, подпомагане при бедствия, образование, здравеопазване и биоразнообразие; и
  • изразходвани са близо 58 милиона долара за нашите глобални каузи - достъп до енергия, повишаване на местните умения и предприемачество, и STEM образование

Изчисляваме, че почти 96 милиона долара от общите ни разходи през 2016 г. са в държави, които са част от индекса на човешкото развитие на Организацията на обединените нации за развитие 2015, т.е. тези, които имат брутен вътрешен продукт, по-малък от 15 000 долара годишно на човек. През 2016 г. Shell изразходва 45 милиарда долара за стоки и услуги от 43 000 доставчици в световен мащаб.

Още в раздела „За нас“

Какво правим

Shell е глобална група от енергийни и нефтохимически компании. При нас работят близо 94 000 служители в над 70 държави.

Нашите ценности

Нашите основни бизнес принципи, кодексът на поведение и етичният кодекс помагат на всички в Shell да действат в съответствие с нашите ценности.

Може също да се интересувате от

Бъдещето на енергията

Ние използваме нашето ноу-хау, технологии и иновации, за да доставяме повече и по-чиста енергия за нарастващото население на света.

Работа и кариера

Ако се интересувате от работа в Shell България, моля, вижте свободните позиции към момента.

Устойчиво развитие

Устойчивото развитие в Shell се отнася до доставянето на енергия по отговорен начин, за да се задоволят нарастващите нужди на света.