SHELL – КРАТЪК ОБЗОР

Shell в България

Shell в България

Shell e на българския пазар от 1991 г. В България компанията оперира верига от търговски комплекси за продажба на горива на дребно и развива своя бизнес с корпоративни клиенти посредством услугата euroShell Card.

През м. февруари 2016 г. Shell Exploration and Production подписа договор за търсене и проучване за находища на нефт и природен газ в блок "1-14 Силистар" в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море.

През 2017 г. компанията разшири своето бизнес присъствие в България, като добави доставките на авиационно гориво към портфолиото от бизнеси в страната.

Нашите ценности

Нашите основни ценности - честност, почтеност и уважение към хората, са залегнали в Основните бизнес принципи на Shell.

Shell България в цифри

Факти

  • Първият търговски обект на компанията – Shell Драгичево, отваря врати през август 1993 г.;
  • Днес под марката на Shell работят близо 100 търговски обекта в цяла България, от които 80 са собствена мрежа на компанията, а останалите са франчайзингови обекти;
  • Всеки месец в бензиностанциите Shell в България се обслужват около 1 милион клиенти;
  • През 2009/2016 г. са открити 7 нови магистрални обекта - Shell Правец, Shell Калотина, Shell Студена, Shell Любимец Изток и Запад, Shell Ямбол-Север и Юг. Те се присъединиха към европейската мрежа от магистрални обекти на Shell. Така клиентите на тези бензиностанции ще бъдат сред 25-те хиляди клиенти, обслужвани всеки час в над 650 магистрални обекта в мрежата на Shell в Европа.

Иновации в маркетинга

  • През 1999 г. компанията въвежда високотехнологичните горива Shell V-Power със специална формула за по-добра работа на двигателя. Горивата Shell V-Power Racing и Shell V-Power Diesel се предлагат респективно от 2001 г. и 2003 г.;
  • През 2001 г. на българския пазар Shell въведе една от първите дългосрочни програми за лоялни клиенти - ClubSmart. Тя е високо ценена от клиентите на компанията, които активно събират и обменят точки за атрактивни оферти, предоставени от програмата;
  • През 2012 г. Shell представи на българския пазар нови основни горива - Shell Fuel-Save – икономични горива, създадени за по-дълъг пробег, без клиентите да плащат повече за това;
  • От 2013 г. най-усъвършенстваните горива на Shell - Shell V-Power Nitro+ се предлагат и в България.Те са с нова формула за мигновено действие – започват да почистват отлаганията от момента, в който достигнат двигателя и така помагат на автомобила да възстанови ефективността си.

Нашият принос

Shell Eco-marathon – от 2007 г. ежегодно български студенти и ученици от средни и висши технически учебни заведения участват в международното състезание за икономия на енергия Shell Eco-marathon. Вече повече от 30 години инициативата насърчава студенти от цял свят да конструират автомобили, които да изминават максимално разстояние с минимално количество гориво. Четири български отбора от Техническите университети в гр. София, гр. Русе и гр. Варна и от Гимназията по селско и горско стопанство, гр. Чепеларе ще представят през 2017 година страната ни със собствени модели на енергийно-ефективни автомобили. Научете повече за българските отбори тук.

Безопасност на пътя – Shell традиционно организира множество инициативи, посветени на безопасността на пътя. Пътната безопасност е една от приоритетните за нас области на работа в сферата на корпоративната социална отговорност и в България ние сме една от първите компании, които започнаха работа в полза на пътната безопасност. На глобално ниво Shell има експертен център по пътна безопасност и чрез него компанията разработва множество програми и механизми за подобряване на безопасността на своите служители във връзка с шофиране по работа. Наред с това на местно равнище работим с различни заинтересовани страни, за да споделяме добри практики и опит.

Shell по света

Shell по света

Shell е създадена през 1907 г., въпреки че нашата историята датира от началото на 19-ти век, когато семейство Самюел все още са продавали мидени черупки в малък магазин в Лондон.

Днес Shell е една от най-големите енергийни компании в света, в която работят средно 87 000 души и която извършва дейността си в повече от 70 страни. Hашият Главен Изпълнителен Директор е Бен ван Бюрден. Компанията майка на групата Shell е Shell plc, която е регистрирана в Англия и Уелс.

Нашата стратегия има за цел да подсили позицията ни на лидер в нефтената и газовата промишленост, както и да посрещнем глобалните енергийни нужди по отговорен начин. Безопасността и екологичната и социална отговорност са в сърцето на нашите дейности.

Прочетете за дългогодишната ни история от 1833 г. до сега

Нашата цел

Целта на Shell е да даде тласък на прогреса заедно с решения за повече и по-чиста енергия. Ние вярваме, че нарастващите стандарти на живот при нарастващото население в световен мащаб вероятно ще продължат да тласкат търсенето на енергии, включително и на нефт и газ в продължение на години напред. В същото време промените в технологиите и необходимостта да се справим с климатичните промени означават, че се извършва преход към по-ниско въглеродна енергийна система с множество източници.

На този фон ние имаме следните стратегически амбиции:

да се осигури световен инвестиционен казус. Това включва растящ свободен паричен поток и нарастваща възвращаемост за акционерите, изцяло изградени върху здрава финансова рамка и гъвкаво портфолио;
да се осигури просперитет при енергийния преход чрез отговор на желанието на обществото за повече и по-чиста, удобна и конкурентна енергия; и
да е налице устойчив силно ориентиран към обществото лиценз за експлоатация и принос към обществото посредством подхода за споделената стойност в нашите дейности.
Нашата способност да постигаме своите стратегически амбиции зависи от начина, по който реагираме на конкурентните сили. Ние непрекъснато наблюдаваме външната среда – пазарите, както и съответните икономически, политически, социални и екологични движещи фактори, които ги оформят – за оценка на промените в силите на конкуренцията и бизнес моделите.

Ние непрекъснато се стремим към усъвършенстване на оперативната си дейност с ударение върху здравето, безопасността, сигурността, околната среда и функционалните параметри на активите.

Нашите хора

Нашите хора са от съществено значение за успешното обезпечаване на стратегията на Shell и за поддържане на устойчиви параметри на осъществяване на бизнеса в дългосрочен план.  Работата на конкурентна основа на фона на развиващата се енергийна среда изисква компетентни и правоспособни хора, които работят съвместно по безопасен начин.

Разнообразието на работната сила и всеобхватната работна среда са от съществено значение за нашия успех, водещ към нововъведения и усъвършенствани енергийни решения. Ние вярваме, че разнообразните екипи, водени от вдъхновяващи лидери, осигуряват повишена безопасност и бизнес резултати.

Кратък обзор за Shell

Ние работим в повече от 70 страни

Среден брой на служителите - 86000

66 млн. тона продажби на втечнен природен газ през годината

Имаме участие в 21 рафинерии

Ежедневно произвеждаме 3,7 млн. барела нефтен еквивалент

Финансов отчет

Приходи: 305,2 млрд. щатски долара

Доход: 13,4 млрд. щатски долара

Капиталови инвестиции: 24 млрд. щатски долара

Инвестиции в изследвания и разработки: 922 млн. щатски долара

Бързи факти за устойчиво развитие

111 млн. щатски долара разходи за доброволни социални инвестиции в световен мащаб. От които:

прибл. 54 млн. щатски долара разходи за местни програми за развитие на населени места, помощ при бедствия, образование, пътна безопасност, здраве и биоразнообразие.
прибл. 57 млн. щатски долара разходи за нашите глобални теми – достъп до енергии, усъвършенстване на местните умения и предприятия и образование в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM).
Изчислили сме, че почти 107 млн. щатски долара от нашите общи социални инвестиционни разходи за 2017 г. са направени в страни, които са част от Програмата за развитие на Организацията на обединените нации, Индекс на човешкото развитие 2016 г. Тези държави имат брутен вътрешен продукт под 15000 щатски долара на година на човек. Значителна подкрепа е осигурена също и под формата на доброволен труд от служителите на Shell и чрез дарения на оборудване.

ОЩЕ ЗА НАС

Какво правим

Shell е международна енергийна компания, която има за цел да отговори на нарастващите потребности в световен мащаб от решения за повече и по-чиста енергия по начини, които са икономически, екологично и социално отговорни.

Нашите ценности

Нашите основни бизнес принципи, кодексът на поведение и етичният кодекс помагат на всички в Shell да действат в съответствие с нашите ценности.

Може също да се интересувате от

Бъдещето на енергията

Ние използваме нашето ноу-хау, технологии и иновации, за да доставяме повече и по-чиста енергия за нарастващото население на света.

Кариери

Присъединете се към нас, за да изследваме и откриваме повече и по-чисти енергийни решения заедно. Разберете за въздействието, което бихте могли да направите с кариерата си в Shell.

Устойчиво развитие

Устойчивото развитие в Shell се отнася до доставянето на енергия по отговорен начин, за да се задоволят нарастващите нужди на света.