От самото си начало през 1985 г. във Франция, Shell Eco-marathon предоставя възможност на гимназиални и университетски екипи да проучат и тестват в условията на силна конкуренция всеки аспект на дизайна и технологиите за разработване на иновативни и ултраенергийно ефективни автомобили като използват уменията си в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM).

Преди началото на оспорваното състезание във Франция, на 7-ми май 2024 г. на писта „Дракон“ край село Калояново се проведе събитие представящо тазгодишните български отбори-участници в Shell Eco-marathon. Освен възможност за отборите да тестват своите болиди преди изправянето пред международна конкуренция, събитието предостави шанс на гостите да се докоснат до разработените от българските таланти болиди и да наблюдават от първо лице тяхното задвижване. Сред гостите на събитието бяха и представители на Министерство на образованието и науката, патрон на българското участие в Shell Eco-maratho, медийните партньори от bTV и Sportal, както и представители на компаниите Sensata Technologies и Arexim. Присъстваха и представители на професионални училища и университети с инженерна и технологична насоченост, с цел допълнително популяризиране на състезанието и привличане на млади таланти към потенциално бъдещо участие в Shell Eco-marathon.

Сред присъстващите учебни заведения бяха:

  • СУ „Св. Климент Охридски“, с. Ракитово;
  • ПТГ „Д-р Никола Василиади“, гр. Габрово;
  • ПГ по техника и енергетика „Христо Ботев“, гр. Перник;
  • ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт, гр. Казанлък;
  • Технически университет София, филиал Пловдив.

Водещ на събитието бе Венсан Петров от единствената по рода си автомобилна медия у нас – bri4ka, а нейният основател Филип Лазаров отправи мотивационна реч към младите инженерни таланти на България.

На събитието бяха представени 4-те български отбори-участници в Shell Eco-marathon:

  • отбор TUS, Технически Университет в София;
  • отбор HydRu, Русенски Университет „Ангел Кънчев“;
  • отбор BlueEV, Професионална гимназия по селско и горско стопанство „Н.Вапцаров", Чепеларе;
  • отбор Avtomobilist, Русенски Университет „Ангел Кънчев“.

Отборът на ТУ - София е първият и най-опитен български отбор в състезанието. Създаден през 2008 г., отбор TUS ще участва в Shell Eco-marathon за впечатляващия 14-ти път. През годините, отборът се е състезавал с цели 6 собственоръчно разработени болида. Тази година отборът ще премери сили с отбори от цяла Европа в категория градски автомобили, задвижвани с водородна горивна клетка. Отборът на Технически Университет София стартира разработване на тазгодишния болид през 2019 г. Основните подобрения по прототипа тази година с цел енергийна ефективност включват оптимизация на теглото, внедряването на хибридна система за задвижване, както и подобряване на трансмисията на автомобила.

Отборът HydRu Racing Team от Русенски Университет „Ангел Кънчев“ се включва в надпреварата Shell Eco-marathon през 2017 г. и също ще се състезава в категория градски автомобили, задвижвани с водородна горивна клетка. От основаването на отбора, HydRu Racing Team участва в Shell Eco-marathon ежегодно, с изключение на пандемичните години, в които състезанието не се осъществи. Специфичното при HydRu отбора е разработването на изцяло нов болид за всяко издание на състезанието. Целта на отбора е постоянното внедряване на нови технологии в автомобилната конструкция, както и продължителното намаляване на теглото му с цел подобряване на представянето. Тази година, отборът HydRu Racing Team се надява да успее да премине 200 км. с 1 куб. м. водород.

Единственият български гимназиален отбор, който ще вземе участие в Shell Eco-marathon е отбор Blue EV, представляващ Професионална гимназия по селско и горско стопанство „Н. Вапцаров", гр. Чепеларе. Отборът бележи своето създаване през далечната 2013 г. и взима участие във всяко следващо издание на състезанието оттогава. На международното състезание чепеларските таланти ще представят създадения от тях прототип на автомобил задвижван с електрическа батерия. Прототипът е изцяло обновен, като в него са заложени нов заден и преден мост, нови хидравлични спирачки, контролер, шина, спици, обновена телеметрия, както и специално разработен софтуер за пистата.

Създаден през 2014 г. и участващ за 10-ти пореден път в Shell Eco-marathon, русенският отбор Avtomobilist тази година ще премери сили с международни инженерни таланти също в категория „прототипи“, задвижвани чрез електрическа батерия. Разработеният от отбор Avtomobilist прототип на автомобил има футуристичен вид, с което печели своето отличие за дизайн. Тазгодишните разработки по болида включват промени по предното окачване на автомобила, както и изцяло обновен контролер, с което отборът успешно оптимизира енергийния разход на своя прототип.

И тази година, нашите дългогодишни партньори от DISCORDIA ще подсигурят транспортирането до Ногаро, Франция на болидите на отборите, които ще вземат участие в състезанието.

С гордост и възхищение към таланта на българските отбори-участници им пожелаваме успех на предстоящото състезание в Ногаро, Франция на 22-24 май 2024 г.! Сигурни сме, че всички те ще демонстрират силата на българската креативност, ум и отдаденост в разработването на превозните средства на бъдещето.

За да вземете участие в следващото издание на престижното младежко състезание и научите повече за програмата, посетете официалния сайт на Shell Eco-marathon (SEM).