Jump menu

Shell в България

Shell в България

Изберете друга държава

Secondary Navigation | back to top

Main content |  back to top

Shell e на българския пазар от 1991 г. В България компанията оперира верига от търговски комплекси за продажба на горива на дребно и развива своя бизнес с корпоративни клиенти посредством услугата euroShell Card. През м. февруари 2016 г. Shell Exploration and Production подписа договор за търсене и проучване за находища на нефт и природен газ в блок "1-14 Силистар" в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море.

Нашите ценности

Нашите основни ценности - честност, почтеност и уважение към хората, са залегнали в Основните бизнес принципи на Shell.

Shell България в цифри

Факти 2016

 • първата бензиностанция на компанията – Shell Драгичево, отваря врати през август 1993 г.;
 • днес под марката на Shell работят близо 100 бензиностанции в цяла България, по-голямата част от които са собствена мрежа на компанията, а останалите са франчайзингови обекти.
 • Всеки месец в бензиностанциите Shell в България се обслужват повече от около 1 милион клиенти;
 • През 2009/2016 г. са открити 7 нови магистрални обекта - Shell Правец, Shell Калотина, Shell Студена, Shell Любимец Изток и Запад, Shell Ямбол-Север и Юг. Те се присъединиха към европейската мрежа от магистрални обекти на Shell. Така клиентите на тези бензиностанции ще бъдат сред 25-те хиляди клиенти, обслужвани всеки час в над 650 магистрални обекта в мрежата на Shell в Европа.

Иновации в маркетинга

 • През 2000 г. компанията въвежда високотехнологичните горива Shell V-Power със специална формула за по-добра работа на двигателя. Горивата Shell V-Power Racing и Shell V-Power Diesel се предлагат респективно от 2001 г. и 2003 г. От 2013 г. най-усъвършенстваните горива на Shell - Shell V-Power Nitro+ се предлагат в България.Те са с нова формула за мигновено действие – започват да почистват отлаганията от момента, в който достигнат двигателя и така помагат на автомобила да възстанови ефективността си;
 • През 2012 г. Shell представи на българския пазар нови основни горива - Shell Fuel-Save – икономични горива, създадени за по-дълъг пробег, без клиентите да плащат повече за това
 • През 2000 г. на българския пазар Shell въведе една от първите дългосрочни програми за лоялни клиенти - ClubSmart. Тя е високо ценена от клиентите на компанията, които активно събират и обменят точки за атрактивни оферти, предоставени от програмата.

Нашите служители

 • Shell е сред най-добрите работодатели в България с второ място в категорията „Големи компании” в изследването на Hewitt „Най-добър работодател за 2009 г.”
 • Shell България зае престижното трето място в категорията „Средни компании” за Централна и Източна Европа в проучването на Hewitt за 2009/ 2010 г.
 • В централния офис на компанията работят близо 70 човека.

Изпълнителен директор на Shell България г-жа Камелия Славейкова

Нашият принос

Shell Eco-marathon – от 2007 г. ежегодно български студенти и ученици от средни и висши технически учебни заведения участват в международното състезание за икономия на енергия Shell Eco-marathon. Вече повече от 30 години инициативата насърчава студенти от цял свят да конструират автомобили, които да изминават максимално разстояние с минимално количество гориво. Три български отбора от Техническите университети в София и  Русе и от Гимназията по селско и горско стопанство, гр. Чепеларе ще представят през 2016 г. година страната ни със собствени модели на енергийно-ефективни автомобили. Научете повече за българските отбори тук.

Безопасност на пътя – Shell традиционно организира множество инициативи, посветени на безопасността на пътя. Пътната безопасност е една от приоритетните за нас области на работа в сферата на корпоративната социална отговорност и в България ние сме една от първите компании, които започнаха работа в полза на пътната безопасност. На глобално ниво Shell има експертен център по пътна безопасност и чрез него компанията разработва множество програми и механизми за подобряване на безопасността на своите служители във връзка с шофиране по работа. Наред с това на местно равнище работим с различни заинтересовани страни, за да споделяме добри практики и опит.

Shell е глобална група от енергийни и нефтохимически компании. Седалището на компанията, чийто Главен изпълнителен директор е Ben van Beurden,  се намира в Хага, Холандия. Компанията-майка Royal Dutch Shell plc е регистрирана в Англия и Уелс.

 

Нашата стратегия е насочена към утвърждаване позицията ни на лидер по отношение на петролната и газовата индустрия, за да предоставяме добра финансова възвръщаемост за нашите акционери, като същевременно помагаме за посрещане на световните енергийни нужди по отговорен начин.

В бизнеса ни с Проучване и добив се фокусираме върху проучването на нови находища на нефт и природен газ, както и върху развитието на ключови проекти, в които технологиите и знанията ни добавят стойност за собствениците на ресурсите.

Бизнесът ни с Производство, преработка и търговия с петролни продукти е насочен към устойчивото генериране на приходи от съществуващите ни активи и селективното инвестиране в разрастващи се пазари.

Прочетете повече за нашата стратегия и ключовите ни проекти.

Нашите основни ценности - честност, почтеност и уважение към хората, са залегнали в Основните бизнес принципи на Shell.

Shell в цифри:

 • Оперираме в над 70 страни с
 • Около ~94 000 служители
 • Годишно продаваме над 24 млн. т втечнен природен газ (LNG)
 • Имаме участие в 24 рафинерии
 • Всеки ден произвеждаме 3,1 милиона барела газ и нефт

Нашият бизнес

В бизнеса ни с Проучване и добив търсим и извличаме суров нефт и природен газ, а в този с Производство, преработка и търговия с петролни продукти фокусът е върху рафинирането, доставките и продажбите на нефт по света, както и производството и продажбата на широка гама от продукти, включително и производство на нефтохимически продукти за индустриални клиенти.

В направлението за Развитие на технологиите и управление на проекти в Shell се ръководи изпълнението на мащабните проекти на компанията, като се насърчават изследванията и иновациите за създаването на високотехнологични решения.

Финансови резултати

Разгледайте резултатите на компанията за последното тримесечие.

2014 г.

Приходи: $421.1 милиарда

Печалба: $14.7 милиарда

Капиталови инвестиции: $23.9 милиарда

Инвестиции в научни изследвания и разработки: $1.2 милиарда

 

Кратки факти за инвестициите на Shell в устойчиво развитие през 2014 г.

$ 14 млрд инвестиции в страни с нисък доход

1074 оценки на доставчици въз основа на Принципите на Shell за работа с доставчици

$160 млн инвестиция в доброволно поети инициативи в сферата на корпоративната социална отгoворност

Page Tools