Представяне на Българските участници в Shell Eco-marathon 2016

За пръв път HP България, ING Bank - клон София и Nestlé България се присъединиха към Shell България в подкрепа на устойчивото развитие на планетата

София, 6 юни 2016 г.

В истински празник на българския инженерен талант на тема Иновации и устойчиво развитие се превърна официалното представяне на автомобилите на българските студенти и ученици в Shell Eco-marathon 2016. Учениците и студентите – участници в Shell Eco-marathon показаха автомобилите си, разказаха за технологичните промени и нововъведенията, извършени с цел подобряване на представянето им на състезанието за енергийна ефективност в Лондон, и направиха демонстрации с тях пред гостите на събитието. Към тях се присъединиха и служители на Hewlett Packard Enterprise България, ING Bank клон София и Nestlé България и дадоха мащаб на инициатива за устойчиво развитие.

Представяне на българските участници в Shell Eco-marathon Europe 2016

Три български отбора заминават за финалите на единственото по рода си състезание за енергийна-ефективност на Стария континент. Това са двата български екипа в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия - на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, и отборът на Техническия университет – София, който се състезава в категорията „Градски тип“ с електромобил на водородна горивна клетка.

Русенските студентите заминават с подобрена версия на автомобила: зъбна предавка на електромобила на която самите зъбни колела са направени от полиамид. Те залагат и на контролер за управление на електродвигателя, който ще повиши енергийната ефективност. Прототипът е олекотен с няколко килограма и е с намалено ниво на шум. Има нова кормилната уредба и кормило, изработено на 3D-принтер, а управлението е като във Формула 1 - с бутони. Тази година студентите ще направят опит да впечатлят журито на Shell Eco-marathon с дизайна и визията на своя автомобил. Инженерният екип се е прицелил към приза в категория „Дизайн на превозно средство“.

Екипът на Техническия университет-София разработи четвъртия си проект за изцяло нов автомобил, откакто участва в Shell Eco-Marathon Европа. Студентите вярват, че ще успеят да го реализират също толкова успешно, колкото и предходните три, като повишат енергийната му ефективност. Тазгодишният електромобил е задвижван от чисто нова водородна горивна клетка. Стратегията за победа на бъдещите инженери от ТУ-София стъпва още върху подобрено окачване, задвижваща и спирачна система, съвременна електроника.

В 31-то издание на Shell Eco-marathon Европа, младите таланти от красивия родопски град Чепеларе залагат на шаси от алуминиеви сплави, съвременна електроника и нови гуми с цел по-голяма икономия на гориво и по-добро представяне на трасето в Лондон. Всички нововъведения увеличават потенциала на футуристичния автомобил да измине над три пъти по-голямо разстояние с 1 кВтч, в сравнение с постигнатия резултат на отбора на миналогодишното състезание.

По време на представянията, студентите споделиха, че с всяка изминала година натрупват все повече умения и знания, намират все по-иновативни енергийно-ефективни решения, постигат все по-добри резултати по време на състезанието и се чувстват по-уверени. Българските таланти изразиха благодарност за възможността да участват в Shell Eco-marathon и казаха, че няма да подценят предизвикателствата в новия град-домакин, давайки заявка да се наложат като достоен конкурент в европейската надпревара и през настоящото издание на състезанието. Тази година отборите са силно мотивирани да се върнат с призови места и подобрени представяния във всяка една от категориите.

Събитието за представянето на българските участници в Shell Eco-marathon Европа 2016 привлече официални гости на институционално ниво, служители на четири международни компании - Shell, Hewlett Packard Enterprise България, ING Bank клон София и Nestlé България, медии и известни личности пред столичния хотел Хилтън.

Сред официалните гости бяха заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, Георги Михайлов, държавен експерт „Опазване чистотата на въздуха“, Мария Донска, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, Н. Пр. Том ван Оорсхот, посланик на Кралство Нидерландия в България и Н. Пр. Ема Кейт Хопкинс, посланик на Обединено кралство Великобритания в България.

В своето изказване заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов подчерта ангажираността на министерството към професионалното образование и инженерните професии и изрази подкрепа за стремежа на студентите и учениците към разработване на иновативни технологични идеи в контекста на образователна платформа като Shell Eco-marathon. Георги Михайлов, държавен експерт „Опазване чистотата на въздуха“ в Министерството на околната среда и водите, изказа своята подкрепа към идеите и решенията на българските ученици и студенти по отношение на намаляването на въглеродните емисии от транспорта и подобряване на чистотата на атмосферния въздух в градската среда.

Мария Донска, главен секретар на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО подчерта, че по своя характер и зрялост инициативата Shell Eco-marathon напълно отговаря на едни от основните цели на ЮНЕСКО – да опосредства опознаването и разбирателство между народите и да стимулира образованието.

Българските участници и гости на събитието заедно отправиха символично своите послания за бъдещето на планетата като пуснаха в небето биоразградими балони

Тази година, традиционното събитие за представянето на българските автомобили в Shell Eco-marathon бе стъпка напред и се превърна в нагледен пример как българският бизнес се обединява в стремеж за търсене на решения за устойчивото бъдеще на земята. Събитието получи официалната подкрепа на HP България, ING Bank клон София и Nestlé България – компании, които наред с Shell, са носители на модерни технологии и иновативни подходи, върху които стъпва визията им за устойчиво бъдеще и добри практики. Четирите международни компании заедно отправиха символично своите послания за бъдещето на планетата заедно с участниците в Shell Eco-marathon, като пуснаха в небето биоразградими балони.

„Голямото предизвикателство, пред което сме изправени, е как светът да произвежда и консумира повече енергия, като в същото време намалява емисиите от въглероден диоксид. За да посрещнем това предизвикателство, е необходима смесица от визионерство и реализъм, незабавни действия и дългосрочно планиране. Всички ние през следващите десетилетия ще преживеем прехода към нисковъглеродното общество и партньорството ще бъде от ключово значение за намиране на решения, които никоя компания не може да достигне сама. Отговорност на всеки е да работим заедно, за да посрещнем това предизвикателство“, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

„Развиването на отговорен бизнес наистина допринася за устойчивото развитие на икономиката, а също така и за напредъка на цялото общество. За нас е важно е да се поощряват подобни политики. Ето защо с гордост се включихме в тазгодишното представяне на автомобилите-участници в Shell Eco-marathon – наш партньор и на глобално ниво. Shell, Hewlett Packard Enterprise, ING Bank и Nestlé говорят на един език, когато става дума за устойчивото развитие на обществото“, сподели Ираван Хира, генералният директор на Hewlett Packard Enterprises Bulgaria.

„Бизнесът в България вече осъзнава, че корпоративната социална отговорност и активността с фокус върху подобряване на социалната среда са неразделна част от дейността на компаниите. Забелязвам, че компаниите усещат положителното въздействие на корпоративно-социалната отговорност, виждат резултатите и как това помага на цялото общество. Съвместната ни инициатива, инспирирана от Shell България, е доказателство именно за положителната промяна в бизнес сектора и активния му принос към бъдещето на планетата посредством обединяването на добрите практики“, каза Егберт Вурман, главен изпълнителен директор на ING Bank - клон София.

„За постигането на устойчиво развитие са необходими обединените усилия на всички заинтересовани страни и активното сътрудничество между бизнеса, институциите и цялото общество. Nestlé България е компания със силен фокус върху отговорното използване на природните ресурси и опазване на околната среда и това е причината да виждаме съмишленици в участниците в Shell Eco-marathon. Между компаниите партньори се роди успешна колаборация, която има за цел да промени към по-добро дневния ред на широката общественост в България и да привлече внимание към темата за бъдещето на планетата“, сподели Хуан Карлос Пералехо, изпълнителен директор на Nestlé България.

Участието на българските ученици и студенти през 2016 г. преминава под патронажа на  Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите и подкрепата на Националната Комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Повече от 200 енергийно-ефективни превозни средства ще се състезават на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2016. Състезанието ще се проведе за първи път във Великобритания на специално изградено трасе около олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон. Финалите на Shell Eco-marathon Европа 2016 са от 30 юни до 3 юли заедно с Make the Future (Изгради бъдещето), нов четиридневен фестивал, който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html. За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon/europe.html  или следвайте социалните канали Facebook и Twitter. За повече информация относно фестивала Изгради бъдещето посетете www.shell.co.uk/makethefuture

Медийни запитвания:

Драгомир Гюров, AMI Communications за Shell Bulgaria