Европейското издание на Shell Eco-marathon 2024 за поредна година събра ученици и студенти от два континента – Европа и Африка, предоставяйки възможност да проучат и тестват всеки аспект на дизайна и технологиите за разработване на енергийно ефективни автомобили. Използвайки уменията си в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), младите инженери създават превозни средства, с цел изминаване на максимално разстояние с минимален разход на енергия.

Въпреки увеличаващата се конкуренция, за поредна година българските отбори в престижното състезание постигнаха забележителни резултати. Те демонстрираха невероятния инженерен талант, силен екипен дух и иновативни идеи на българските ученици и студенти. От самото начало през 1985 г. във Франция, Shell Eco-marathon цели да насърчава и вдъхновява младите умове да откриват и реализират нови начини за създаване на по-природосъобразни транспортни средства, които са енергийно ефективни и са с по- нисък въглероден отпечатък. В последствие, техните прототипи биват тествани на пистата срещу международна конкуренция.

В тазгодишното издание на Shell Eco-marathon, младите участници се състезаваха в 7 категории:

1. „Прототип на двигател с вътрешно горене“;
2. „Прототип на двигател задвижван с водородна горивна клетка“;
3. „Прототип на двигател задвижван с електрическа батерия“;
4. „Градска концепция: прототип на двигател с вътрешно горене“;
5. „Градска концепция: прототип на двигател задвижван с водородна горивна клетка“;
6. „Градска концепция: прототип на двигател задвижван с електрическа батерия“;
7. „Автономна градска концепция“.

Това разнообразие от категории позволява на младите инженери от цял свят да тестват иновативни технически решения за създаване на превозните средства на бъдещето.

В тазгодишното издание взеха участие четири отбора от България:

  •  отбор TUS, Технически Университет в София;
  •  отбор BlueEV, Професионална гимназия по селско и горско стопанство „Н.Вапцаров",Чепеларе;
  •  отбор Avtomobilist, Русенски Университет „Ангел Кънчев“.
  •  отбор HydRU, Русенски Университет „Ангел Кънчев“.

Отборът на ТУ - София е първият и най-опитен български отбор в състезанието. Създаден през 2008 г., отбор TUS участва в Shell Eco-marathon за впечатляващия 14-ти път. С три втори места, едно трето, едно четвърто и едно пето място зад гърба си, тази година отборът участва в категория „Градски автомобили, задвижвани с водородна горивна клетка“ , в която спечели трето място. Съставен от 7 души, екипът на TUS постигна енергийна ефективност от 204 km/m3 по време на 5-ия си опит в 39-то издание на Shell Eco-marathon, което донесе на отбора място в челната тройка на състезанието. Тазгодишният резултат на отбора бележи значително подобрение, в сравнение с миналата година, когато отборът постигна ефективност от 164.5 km/m3.

Единственият български гимназиален отбор взел участие в Shell Eco-marathon 2024 – отбор BlueEV, представляващ Професионална гимназия по селско и горско стопанство „Н.Вапцаров", също зае впечатляващото трето място в своя клас – „Прототип на двигател задвижван с електрическа батерия“. Чепеларският отбор, създаден през 2013 г. и участващ за 9-ти път в оспорваното състезание, има богат опит в работата и създаването на прототипи с електрически батерии, като зад гърба си заслужено е заемал 5-то, 6-то и 7-мо място в състезанието. Докато миналата година осемчленният екип на BlueEV демонстрира най- добра ефективност в своя трети опит, с енергийна консумация от 658.4 km/kWh, тази година Blue EV надмина себе си, постигайки забележителния резултат от 904.5 km/kWh.

Създаден през 2013 г. и участвал 11 пъти в Shell Eco-marathon, русенският отбор Avtomobilist също постигна много добри резултати на тазгодишното състезание. За единадесета поредна година, осемчленният отбор Avtomobilist отбеляза енергийна консумация от 594.4 km/kWh, демонстрирайки ефективност в енергийната устойчивост. Това постижение класира отбора на 11-то място в състезанието в категорията с най-много участници - ,,Прототип на двигател задвижван с електрическа батерия“.

Четвъртият български отбор HydRU Racing Team от Русенски университет „Ангел Кънчев" участва в Shell Eco-marathon 2024 в категория „Градски автомобили задвижвани с водородна горивна клетка". Иновативният екип използва за пръв път специално проектирана скоростна кутия и нова водородна клетка с изключително ниско тегло и висок КПД.

За съжаление, проблем с функциите на клетката принуди отбора да премине към резервен вариант с по-тежка стара клетка. Макар че поради голямото тегло на резервната клетка отборът не успя да влезе в крайната класация, тяхната смелост и иновативност в разработката на енергийно ефективен автомобил са достойни за похвала. Те демонстрираха потенциала на българските инженерни таланти и тяхната способност да се справят с технически предизвикателства.

Нашите дългогодишни партньори от Discordia и тази година осигуриха транспортирането на болидите на отборите, взели участие в състезанието.

Още веднъж с гордост и възхищение поздравяваме българските отбори за техните постижения и участие в Shell Eco-marathon Europe & Africa 2024. Всички те демонстрираха иновативност, инженерен талант и отдаденост в създаването на енергийно ефективни превозни средства, които променят бъдещето на устойчивия транспорт.

За да вземете участие в следващото издание на престижното младежко състезание и научите повече за програмата, посетете официалния сайт на Shell Eco-marathon (SEM).