Shell България приключи залесителна кампания, в рамките на която бяха засадени близо 4000 дръвчета в гористата местност над гр. Годеч. Инициативата се реализира в партньорство с ДГС-Годеч, което е част от Северозападното държавно предприятие. Със съдействието на стопанството, компанията взе предвид конкретните нужди на района и подходящите дървесните видове, за да бъде кампанията максимално ефективна и да адресира адекватно проблема с обезлесяването в района. Акцията обхвана терен от общо 11 дка, върху който доброволци от Shell България и търговските обекти на Shell в страната засадиха фиданки черен бор и цер.

Заради усложнената епидемична обстановка в края на 2021 г., кампанията се проведе в две фази. През есента на 2021 г. се осъществи подготовка на целия терен и залесяване на една трета от площта. През пролетта на 2022 г., в рамките на Седмицата на гората, се състоя втората и основна фаза на кампанията, в която само за ден над 100 доброволци - служители от Shell България и от търговските комплекси Shell залесиха оставащите около 7 дка от терена и се погрижаха за попълването на незахванатите през първата фаза дръвчета. Ангажиментът на Shell към новата гора не спира до тук – от компанията ще погрижат за последащото отглеждане и попълване на незахванатите на тозиетап фиданки в рамките на следващите 2 години.

Доброволческата кауза обедини не само служителите на Shell, но и партньорите на компанията. Дългогодишният партньор - строителната фирма Булстрейт подкрепи инициативата с разчистването на нерегламентирано сметище в района на залесяването.

Залесителната кампания е част от активностите, които Shell България организира по повод своя 30-и юбилей в страната и е в унисон с ангажимента на Shell за борба с климатичните промени. Обезлесяването е основен проблем, допринасящ за климатичните промени и именно затова беше основна тема на дискусия по време на състоялата се през ноември 2021 г. Климатична конференция (СОР26) в Глазгоу, в резултат на която редица държави се ангажираха с конкретни действия да обърнат процеса на обезлесяване до 2030 г. Неслучайно главни действащи лица в основната фаза на залесяването бяха именно служителите на компанията в България – по този начин те показаха ангажираността на целия екип с каузите, зад които Shell застава в дългосрочен план.

През последните 30 години Shell България въвежда и налага на местно ниво утвърдените международни стандарти на Групата и работи по прилагането на нейните глобални политики. Глобалният ангажимент на компанията е да се превърне в енергиен бизнес с нулеви нетни емисии до 2050 г. С приключването на залесителната инициатива компанията прави поредна стъпка в България в постигането на тази амбициозна цел.

АКЦЕНТИ

Кои сме ние

Научете повече за нашата дейност, хора и начина, по който работим, заедно за да дадем тласък на прогреса към решения за повече и по-чиста енергия.

Марката Shell

Марката Shell популяризира нашите ценности и качеството на продуктите и услугите ни в целия свят.

Нашите ценности

Нашите основни бизнес принципи, кодексът на поведение и етичният кодекс помагат на всички в Shell да действат в съответствие с нашите ценности.