angel-karaniotov-with-new-record-for-2018

Един от най-големите таланти на българския мотоциклетен спорт записа забележителни постижения в първия си състезателен сезон на писта като част от екипа на Overdrive Racing Team. Ангел избра да се състезава с мотор Ducati Panigale R, зареден с гориво Shell V-Power и масло Shell Advance.

 “Не веднъж съм казвал, че горивата на Shell са не просто хубави - Shell V-Power ми вдъхва сигурност, защото вярвам на качеството му, а знаете че в мотоциклетните спортове техническите инженери и механици искат преди всичко спокойствие. Именно спокойствието се постига най-трудно в нашия спорт, а и то е най-скъпото. Щастлив съм да знам, че мотоциклетът ми се храни с най-доброто и най-сигурното. Този сезон повече от половината състезания се проведоха при температури над 32-33 градуса. Сами можете да си представите, колко е трудно да охладим един двигател работещ на максимални обороти през 90% от времето. Постигаме максимална мощност при оптимална работна температура. Shell V-Power не е просто добро гориво, то е сигурност!” сподели Ангел.

Най-значимите постижения на Караньотов са поставените два рекорда за най-бърза обиколка на пистата в Серес и за най-бърза обиколка на пистата в Румъния. Рекордът в Серес е поставен по време на втория кръг от шампионата (BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018) - хронометърът спира на 1:18.564 мин., което е най-бързото време, постигано до този момент от български пилот на пистата в Гърция.

 „Ако трябва с няколко думи да обобщя как се представи Ангел Караньотов в състезателния сезон 2018: Блестящо! Успя да върне „интригата в състезанията“ и хората по трибуните. Искам да благодаря на всички наши партньори, без чиято помощ това нямаше да е възможно, и по-специално на Shell България за подкрепата.” коментира Марио Гюзелев, Overdrive Racing Team

„Поздравяваме Ангел за силната амбиция, способности и мотивация винаги да дава най-доброто от себе си! Щастливи сме, че сме партньор на младия талант и можем да подкрепяме активно неговата професионална кариера”, коментира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Сезон 2018 в детайли:

Рекорд в Гърция на писта Серес - 1:18.564 мин. Въпреки постижението Караньотов финишира втори, изпреварен от най-големия си конкурент от България – Мартин Чой. В единоборство за първото място се стига до физически контакт между двамата пилоти, при който Ангел излиза извън трасето, но успява да се завърне и да завърши на второ място.

Заради контузия Караньотов не стартира в следващите две състезания от шампионата. По време на петия кръг пилотът на Overdrive Racing записва добър резултат на пистата в Долна Митрополия, където застава на второ място след Мартин Чой.

По време на шести и седми кръг от BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018 на пистата Мотопарк (Румъния) Караньотов завършва първи с огромна преднина между него и втория пилот Роберт Мурешан с 14,662 секунди и с 25,216 секунди преднина пред Мартин Чой, спечелвайки най-високото място на подиума безапелационно в първия състезателен ден.

Във втория старт за уикенда поради пропуск от страна на механиците (непроверен болт на скоростния лост, който оставя мотоциклета само на една предавка в състезанието) Караньотов завършва 5-ти.

Следват две убедителни победи като по учебник в Серес, по време на осми и девети кръг от шампионата. Още в петъчните тренировки Ангел „показа мускули“, завъртайки времена с близо секунда и половина по-добри от тези на конкурентите. И в съботното, и в неделното състезание Ангел потегли от първа позиция и бе недостижим за конкурентите си.

Десети и единадесети кръг: отново в Румъния, отново рекорд

В петъчните тренировки Ангел отново бе най-бърз с около 1,4 секунди пред Мурешан и с 2,1 секунди пред Чой. В събота на квалификациите Караньотов успя да „завърти“ и най-бързата обиколка на румънската писта, спирайки хронометъра на 1:38,768 мин., отреждайки му първа стартова позиция и рекорд за най-бързия пилот на румънското трасе. В съботното състезание Ангел потегли от първа позиция и отново бе недостижим за конкурентите си.

В крайна сметка Ангел грабна вицешампионската титла в BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018, но с пасив от две пропуснати състезания заради контузия. В генералното класиране бе изпреварен от румънеца Роберт Мурешан с 13 точки.

До последния кръг Ангел водеше в класирането на Републиканския шампионат. През септември на пистата в Долна Митрополия Караньотов стартира състезанието със сериозна контузия, но все пак записа второ място.

Последният кръг от републиканският шампионат cе проведе на 20-21 октомври, отново на пистата край Плевен. Състезанието започна с дъждовно време, но обещаващо за младия пилот на DUCATI. По време на официалната сутрешна тренировка Караньотов направи най-бърза обиколка с време 1:41:079, което беше близо половин секунда пред това на основния му конкурент за титлата. По време на втората квалификационна сесия метеорологичната обстановка се промени. На суха писта Ангел бе по-бавен и зае втора стартова позиция.

В неделя пилотът с номер 79 стартира блестящо. Поведе колоната от състезатели, като в първи завой влезе на челна позиция. Малко след това бе изпреварен от основния си опонент. До финала двамата пилоти направиха страхотно зрелищно шоу като подарък за всички фенове на мотоциклетизма. Най-бързата обиколка на Ангел в състезанието бе 1:31:292, което е с близо една стотна след основния му конкурент, който даде най-добро време - 1:31:180.

В генералното класиране пилотът на Overdrive Racing Team грабна среброто с актив от 150 точки, като от златото го раздели една-единствена точка.

Ето как Ангел коментира представянето си през изминалата година:

Беше страхотен сезон! Имаме два рекорда - на пистата в Румъния и на Серес. Имаме и вицешампионска титла в Източна Европа и то с пропуснати цели 2 старта поради контузия. Атмосферата в отбора е страхотна. Благодаря на близките си и на всички, които ми помагат. Срещнах много добри хора с големи сърца.

Обобщавам 2018 за мен като изключително успешна и щом погледна назад, в мен се поява усмивка на удовлетворение от постигнатото. Няколко рекорда, няколко победи, няколко зрелищни битки и всичко това за първа година, и то с мотоциклет, който никой не бе виждал у нас на писти! Благодаря на всички от Оverdrive, на Стоян Ставрев и на баща ми. Специално искам да благодаря и на нашите партньори, които ме подкрепяха през целия състезателен сезон в лицето на Shell България, Ауто Батери Трейд, Max Bet, Райфайзен Лизинг, Булстрад, Coldfire, Маргел, Boro, ShellAdvance, Dainese, D-air, Star Bg.com, Mobile.bg, Dunlop Motorsport, Energy Sports, Sector No Limits

… ах, ще ми е трудно да я дочакам тази 2019!

Ангел Караньотов е единственият пилот, шампион на България в три дисциплини – мотокрос, супермото и писта. Той е четирикратен европейски шампион по супермото и двукратен вицешампион в Купата на нациите. Младият талант, който миналата година се завърна на пистата след прекъсване на състезателната си кариера, се състезава в клас SuperBike 1000 за отбора на Overdrive Racing с мотоциклет DUCATI Panigale R, осигурен му от официалния вносител на Ducati за България. За втора поредна година Ангел получава подкрепа от страна на Shell България.