Eco Marathon 2018

Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе ще отбележи своето шесто поредно участие в Shell Eco-marathon Европа тази година. Талантливите ученици ще се опитат да изминат най-дълго разстояние в категорията „Прототип“, задвижван с електрическа батерия на пистата в Лондон през м. юли. Най-младите български представители са започнали конструирането на новия автомобил “STORM-K” няколко месеца след края на Shell Eco-marathon 2017.

Тази година автомобилът е с изцяло променена визия с иновативна аеродинамична форма, която е плод на идеи, генерирани от ученици от 9 и 10 клас. Направени са много подобрения, сред които е добавената телеметрична система. Тя измерва препоръчителната скорост и време, с които трябва да се измине всеки участък от пистата.

Благодарение на самостоятелно разработения от отбора 4-инчов дисплей пилотът ще може да следи напрежението, консумацията на ток, както и показателите на телеметричната система. Също така електромобилът е по-дълъг с 20 см, но въпреки това е oлекотен и тежи 40 кг., за разлика от миналата година, когато теглото му беше почти 50 кг. Изцяло нови са предното и задното окачване, както и лагерите. Добавена е и черна кутия, чрез която, след приключване на състезанието ще могат да се анализират данните за по-добра оценка на силните и слабите страни на колата.

Shell Eco-Marathon team

„Категорията, в която участваме – „Прототип“, задвижван с електрическа батерия е една от най-конкурентните, но вярваме, че ще постигнем целта си да бъдем сред първите 10 европейски отбора и да развием скорост от 400 км/квч. Благодаря на Shell за предоставената възможност и за подкрепата през всички тези години,“ отбеляза ръководителят на отбора инж. Тодор Лазаров.

„Най-младите български участници вече са натрупали достатъчно опит, знания и кураж през годините, които ги мотивират да проектират изцяло подобрен автомобил. Вярвам, че техните усилия ще се увенчаят с успех и те ще достигнат целта си да се класират сред първите 10 европейски отбора в своята категория. Тази година екипът на Чепеларе представя усъвършенстван и по-ефективен автомобил, а именно това е целта на състезанието и техният труд се забелязва от журито“ сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Новата визия на екологичния автомобил на учениците от Чепеларе ще бъде представен на специална церемония на 7 юни в София, заедно с колите на другите български участници.