Mrs Angie Boakes, General Manager Electric Mobility, New Energies Royal Dutch Shell
Mrs Angie Boakes, General Manager Electric Mobility, New Energies Royal Dutch Shell

Shell представи своята визия за бъдещето на градската мобилност в контекста на нарастващото търсене на решения за електромобилност на тазгодишния форум за електрическа мобилност, организиран на 2 март в София. Конференцията, която е платформа за изследване на нови концепции за мобилност и представяне на нови стойностни бизнес модели, събра повече от 250 лидери и професионалисти от индустрията. На събитието г-жа Анджи Боукс, Генерален мениджър „Електрическа мобилност в отдела “Нови енергийни източници“ на Royal Dutch Shell, представи дейностите, които Shell предприема на пазара на електромобилност.

С тях компанията цели да осигури повече, и по-чисти енергийни решения, като надеждни решения за зареждане за потребителите на електрически автомобили - вкъщи, на работното място или на пътя.

Що се отнася до транспорта, различните видове превозни средства и пътувания имат своите специфични изисквания. Shell вярва, че разнородни горивни и транспортни технологии ще се развиват, и ще съществуват заедно, за да отговорят на нарастващото търсене на придвижване с по-ниски нива на вредни емисии.

Shell се стреми да обслужва по най-добрия начин нарастващия брой електрически превозни средства, както на своите бензиностанции, така и извън тях, осигурявайки на клиентите достъп до различни възможности за зареждане през следващите десетилетия.“, каза г-жа Анджи Боукс.

В България Shell подписа споразумение с Eldrive за изграждането на бързозарядни станции за електрически автомобили в търговските комплекси на Shell България. Първите станции за бързо зареждане бяха инсталирани в Shell Велико Търново, Shell Любимец, Shell Ямбол, още седем ще бъдат построени до април 2018 г., а до края на 2018 г. ще бъдат общо 16.

Експертът на Shell подчерта значението на включването на компанията в консорциума IONITY, който изгражда бързозарядни точки за електрически автомобили на магистрални обекти в цяла Европа. В допълнение, миналата година Shell придоби компанията NewMotion, която вече е доставила и инсталирала повече от 30 хиляди зарядни поста в домове и работни места в Холандия, Франция, Германия и Великобритания.

Г-жа Боукс подчерта също, че Shell проучва как може да бъде интегрирано зареждането на електрически автомобили към енергийната мрежа. Компанията изпробва технология за интелигентно зареждане, която да позволява зареждането да става в периоди, когато е най-удачно за натовареността на енергийната мрежа, и да бъде по-евтино за потребителите. Три пилотни проекта са проведени във Великобритания, Германия и САЩ (Калифорния), позволявайки използването на електромобилите да бъде гъвкав и контролируем ресурс за електрическата мрежа.

По време на конференцията Shell представи изложба на енергийно-ефективни автомобили, задвижвани от електрическа батерия, създадени от български студенти по време на ежегодния Shell Eco-marathon. Бяха показани и 10 рамкирани картини от ученическата изложба "Зелен транспорт на бъдещето", организирана от Shell Bulgaria по случай 10-та годишнина от българското участие в Shell Eco-marathon.