Team Avtomobilist from Bulgaria line up for a team portrait at Make the Future Live 2017 in London. (Shell)

За първи път в историята на българското участие на Shell Eco-marathon Европа два отбора от едно учебно заведение ще се състезават на пистите в Лондон. Това стана възможно след отличното представяне на втория отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ през 2017 г. на Shell Eco-marathon Challenger Event - отделен предварителен кръг, по време на който отборите, заявили участие за първи път, тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание.

The Ecotöff III, race #33, a gasoline Prototype vehicle competing for team LTAM from Luxembourg during day one of Shell Make the Future Live, Thursday, May 25, 2017 in London. (Mark Pain/Shell)

Дългогодишните представители на Русенския университет „Автомобилист“ продължават да следват своята линия за интелигентен футуристичен транспорт и на Shell Eco-marathon Европа 2018. Студентите, които изучават различни специалности, са разработили електромобил изцяло нови елементи и ще се състезават в категорията „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия. Той носи името DTT 3 – съкращение от името на катедрата на студентите „Двигатели и транспортна техника“ в Русенския университет.

Купето му е изработено отново от карбон, като са оптимизирани геометричните и масовите параметри. Подобренията са направени, за да се олекоти автомобилът с цел да се достигне максимално тегло от 25-28 кг, което е с 40% по-малко от теглото на предишния модел на отбора. Подобрена е и аеродинамиката за намаляване на въздушното съпротивление. Проектирано е ново окачване с намалено тегло и подобрени характеристики, които намаляват съпротивлението при движението на гумите в завой. Специално внимание е отделено на снижаването на механичните загуби в трансмисията и всички подвижни елементи. 

Управлението на автомобила е поверено на две дами – Илияна Минковска и Елица Накова. Създаден е изцяло нов ергономичен волан, облекчаващ изключително работата на пилота, чрез намаляване на натоварването, което му позволява да управлява всички процеси и да получава необходимата информация за скоростта, разхода на гориво, броят на обиколките, както и средната скорост, без да сваля ръце от него. Изработен е и нов контролер, който оптимизира разхода на енергия на автомобила. 

“Изключително съм радостен, че отборът ни е част от Shell Eco-marathon за пета поредна година. През 2018 г. сме още по-мотивирани да подобрим миналогодишните си представяния и да постигнем още по-впечатляващи резултати“, каза ръководителят на отбора доц. д-р Симеон Илиев.

team

Вторият отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще се състезава в категорията „Градски тип“ задвижвана с водородна клетка. Младите бъдещи инженери от Русе заеха петото мястото на Shell Eco-marathon Challenger Event през 2017 г. Те получиха и наградата за дизайн на автомобила. Отборът е съставен от студенти от различни специалности към четири факултета на университета, сред които Технология и управление на транспорта, Телекомуникации, Промишлен дизайн и др.

finalsruse track

Автомобилът им носи името HydRUr3 – съкращение от първите букви на горивото на автомобила на английски и името на университета. Управлението му е разделено на две части – кормилната уредба е изцяло механична, чрез лостова система се извършва завиване с предните колела на автомобила. Задвижването се извършва по електронен път посредством потенциометри и контролери, регулиращи количеството ток, което достига до електродвигателите. 

„Благодаря на Shell за възможността да станем част от семейството на Shell Eco-marathon. Вълнението е голямо, но съм сигурен, че ще успеем да се представим България достойно. Надявам се да постигнем целта си – да попаднем в топ 10 в категория „Градски тип“, сподели мениджърът на отбора д-р инж. Иван Белоев.

„Европейското състезание Shell Eco-marathon е силен фактор в развитието на младите инженерни таланти и неговата роля нараства с всяка изминала година. Shell Eco-marathon има състезателен характер, но и изгражда важни умения Радвам се, че с всяка изминала година интересът нараства, паралелно с него и участниците“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Автомобилите на представителите на Русенския университет, както и всички български участници ще бъдат представени на специална церемония на 7 юни в София.