Българските отбори от Русе и Чепеларе представиха достойно страната ни в състезанието за енергийна ефективност в транспорта Shell Eco-marathon Европа 2018. Надпреварата се проведе за трета поредна година в Лондон като част от фестивала „Изгради бъдещето” между 5 и 8 юли. 

„Тазгодишното издание на Shell Eco-marathon отново се превърна във фестивал на новаторството, креативността и авангардните технологии. Щастливи сме, че имахме възможността да сме част от бъдещата инженерна общност на Европа и да реализираме на практика идеите си за повишаване на енергийната ефективност в транспорта. Добрите резултати ще ни мотивират да покажем догодина, че страната ни има потенциала да прекрои бъдещето на придвижването“, споделиха българските ученици и студенти - участници в състезанието.

„Shell Eco-marathon е школа, която предоставя на българските участници невероятната възможност да усъвършенстват своите знания и умения, като същевременно подобряват своите автомобили. Искам да поздравя нашите участници с доброто им класиране и им пожелавам догодина да са сред призьорите в своите категории“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Студентите от Европа имаха за цел да поставят нови рекорди в изминаването на най-кратко разстояние с единица енергия. Миналогодишният победител – френският екип Microjoule-La Joliverie задържа първото място в категория „Прототипи“ с двигател с вътрешно горене и постигна резултат от 2324 км/л. Тази година надпреварата бе силно оспорвана, като екипите положиха максимално старание, за да завършат състезанието успешно и с по-високи резултати.

Надпреварата бе основна част от фестивала „Изгради бъдещето“, чиито посетители имаха възможността да проследят всичко случващо се на пистата, да участват в оживени дебати, да се насладят на завладяващи технологии и да експериментират с иновативни енергийни идеи, които могат да променят начина ни на живот, работа и забавления.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html. За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.html или следвайте социалните канали във Facebook и Twitter. За повече информация относно фестивала „Изгради бъдещето“ посетете www.shell.co.uk/makethefuture