Отбор „Автомобилист“ от Русенския университет „Ангел Кънчев“ спечели второ място за най-добър дизайн в категория „Прототипи“ в престижното международно състезание Shell Eco-marathon 2019. В същата категория участват още над 80 автомобила от цяла Европа. Журито на конкурса присъди наградата за отлична ергономия и комфорт на интериора на електромобила и мястото на пилота и за високо ниво на безопасност на конструкцията. Чрез използване на адитивна (3D) технология, „Автомобилист“ са достигнали 50 % намаление на теглото на автомобила, а именно 27 кг. 

Колата на Русенския университет е изцяло проектирана с помощта на съвременни CAD системи. С тяхна помощ, младите инженери развиват уникални детайли, които не могат да бъдат произведени с познатите класически технологии. Всеки един от тези детайли е прецизно изработен с триизмерен печат с цел стигане на предвижданото тегло и естетичен външен вид. Обликът на новия автомобил е развитие на стиловата идентичност на отбор „Автомобилист“, заложена в предишните прототипи ДТТ1 и ДТТ2, разработени от 2014 г. до сега.

Тази година ежегодното състезание за енергийно-ефективни автомобили Shell Eco-marathon Европа 2019 се проведе в автомобилния център Mercedes Benz World, в Уейбридж. В него се включиха повече от 1500 студенти от над 25 страни. Наградени бяха отборите с най-добри резултати на пистата и за принос извън пистата. Наградата за най-добър дизайн за прототипи, с която бе удостоен отбор „Автомобилист“, е една от общо 10 категории за принос извън пистата. Сред останалите бяха: „Най-добър дизайн за градски тип“, „Техническа иновация“, „Безопасност“, „Комуникации“ и др. 

„Тази година изключително много се гордеем с качествената изработка на новия ни автомобил. Искахме да докажем, че можем да се конкурираме с отборите от западна Европа чрез нашия иновативен подход към ергономията на прототипа. Вярвахме, че можем да сме сред най-добрите и го направихме!“, сподели ръководителят на отбора доц. д-р Симеон Илиев.

„Българските отбори в Shell Eco-marathon продължават да утвърждават своя инженерен талант на международно ниво. Състезанието им предоставя една уникална платформа за развитие в сферата на интелигентната мобилност. Транспортът на бъдещето е в техните ръце и аз им пожелавам още много успехи и отличия.“, коментира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

През 2017 г. отбор „HydRU Racing Team” от Русенския университет „Ангел Кънчев“ спечели първо място за цялостен дизайн и визия в състезанието Shell Eco-marathon Challenger в Истанбул, Турция. А през 2011 г. отбор TUS Team от Технически университет София спечели трето място в категория „Безопасност“ в Германия.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html. За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.html или следвайте социалните канали във Facebook и Twitter.